Ongedierte in de keuken

Ongediertebestrijding gaat vaak gepaard met erg giftige producten. In de keuken gaan gif en voeding gaan niet zo goed samen. Dus is het vaak aan te raden alternatieven te zoeken om ongedierte te bestrijden in de keuken.

Giftige bestrijdingsmiddelen

Bij gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte loop je niet alleen zelf een risico, maar ook de rest van je gezin. Sommige mensen zijn vatbaarder voor de bijwerkingen van bestrijdingsmiddelen, met name oudere mensen, kinderen, baby´s, zwangere vrouwen, astmapatiënten en mensen met allergieën. Bovendien worden bij gebruik buitenshuis ook goede insecten en bodemorganismen gedood. De stoffen kunnen zelfs schadelijk zijn voor vogels, bijen en vissen. Alternatieve methoden voor ongediertebestrijding maken gebruik van mechanische middelen, zoals schermen, vallen en andere methoden waarbij niet zoveel agressieve stoffen gebruikt hoeven te worden. Vaak is het voorkomen van ongedierte een kwestie van het gezond verstand gebruiken, zoals het opbergen van etenswaren in afgesloten dozen en het schoonhouden van de vensterbanken in de keuken. Gebruik alleen in het uiterste geval een van de minder giftige stoffen.

Nachtplunderaars

Of het nu mensen of insecten betreft, de keuken is de beste plaats voor een nachtelijk feestje. Granen en gedroogd fruit, ontbijtgranen, meel en kruiden zijn het meest kwetsbaar voor ongedierte in de provisiekast. Voorzorgsmaatregelen geven de meeste voldoening: stop deze producten in afsluitbare potten en dozen en onthoud dat zelfs het kleinste gaatje groot genoeg is. Als het een serieuze plaag betreft, kom je misschien in de verleiding om keukenkastjes en andere opbergplaatsen te behandelen. Als je hiervoor een minder schadelijke stof wilt gebruiken, maak de kastjes dan leeg en sop ze goed af. Strooi kiezelaarde in de kieren en hoeken. Dit is verkrijgbaar bij het reformhuis en geschikt voor gebruik bij plaatsen waar voedsel wordt bereid. Je kunt ook pyrethrinen of neemolie gebruiken. Dit is afkomstig van de naamboom, een inheemse boom uit West-Azië. Het wordt niet aangeraden om oppervlakken waar voedsel wordt klaargemaakt schoon te maken met chemische reinigingsmiddelen.

Mieren

Mieren kan je bestrijden zonder schadelijke stoffen. Een van de eenvoudigste, minst giftige manieen om mieren te doden, is de volgende: doe 1 theelepel afwasmiddel in een spuitfles met water en spuit dit op de mieren als ze de keuken binnenkomen. Volg de mieren en probeer te achterhalen waar het nest zich bevindt. Geef een kop water in het nest en besproei de mieren met Pyrethrine als ze het gat uitkomen. Je kunt ook wat lokmiddelen van borax en suikerklontjes rondom het mierenspoor en het nest leggen. Strooi om de paar dagen pyrethinepoeder in de gaten waar de mieren uitkomen.

Kakkerlakken

Als je je huis schoon houdt, dus etensresten, vet en stof weghaalt, zou je weinig last van kakkerlakken moeten hebben. Maar aangezien ze van minimale kruimels in leven kunnen blijven, kan het moeilijk zijn om hun aantallen onder controle te houden. Kakerlakken moeten zich ergens verbergen. Sluit scheuren en kieren zo goed mogelijk af en gebruik horren voor ramen en deuren. Zet vallen met een kleverige stof bij broedplaatsen. Gebruik lokmiddel met weinig chemische stoffen, zoals 5% borax en suiker. Spuit pyrethrum in scheuren en kieren en andere plaatsen waar ze zich kunnen verbergen. Je kunt een pyrethroïde spray gebruiken, zoals permethrine, of een mistbom met permethrine en hydrofeeën. Dit tast echter wel het hele huis aan. Verlaat het huis gedurende enkele uren, bij voorkeur een heel weekend.

Vliegen

Vliegen bestrijd je met enkele eenvoudige ouderwetse middelen. Maak zelf vliegenpapier. Neem gelijke hoeveelheden suiker, glucosestroop en water. Meng dit door elkaar en laat dertig minuten inkoken. Strijk het mengsel over papieren strips tot ze helemaal kleverig zijn en hang deze in de buurt van deuren en ramen. Er wordt gezegd dat open potjes met daarin een mengsel van gedroogde sinaasappel- en citroenschillen en kruidnagels vliegen buiten de deur houden. Verbrand eucalyptus-, lavendel- of pepermuntolie in een oliebrandertje.

Ratten en muizen

Gewoon ratten- en muizengif is effectief, maar bevat zeer krachtig vergif dat huisdieren en zelfs kinderen kan doden als die het per ongeluk innemen. Als je chemische lokmiddelen wilt vermijden, kun je het proberen met vallen. Ratten houden van pompoen of paranoten, terwijl muizen gek zijn op gedroogd fruit. Raak een dode rat of muis nooit met blote handen aan. Kies je toch voor vergif, neem dan rattengif dat in meerdere doseringen moet worden toegediend. Dat is veiliger voor de omgeving en voor mensen, mocht het per ongeluk worden ingeslikt. Begraaf dieren die vergiftigd zijn diep onder de grond waar andere dieren ze niet kunnen opeten.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pest Reject tegen ongedierte, werkt het?Pest Reject tegen ongedierte, werkt het?Met name in het voorjaar en in de zomer komen we regelmatig ongewenste insecten tegen in huis. Ander ongedierte, zoals m…
Ongedierte, hoe kom je eraan en er weer vanaf?Ongedierte kan veel schade aanbrengen aan uw huis. Andere dieren zijn gewoon hinderlijk. U wilt er in ieder geval zo sne…
Een gezond huis: koelkast, matras en ongedierteHoe goed je ook schoonmaakt, de lucht in huis is meestal ongezonder dan buiten. En omdat we -zeker in de winter- veel bi…
Ongedierte: tips van oma, hoe komen we van de beestjes afOngedierte: tips van oma, hoe komen we van de beestjes afTegenwoordig zijn er allerlei chemische middelen om het ongedierte uit de buurt te houden. Vaak zijn die niet zo milieuv…

Milieuvriendelijker wassenLet er bij de aankoop van een wasmiddel op of het vlekken verwijdert en dermatologisch is getest. Maar controleer ook de…
Een voedselvergiftiging voorkomenJe dient niet op restaurant te gaan om een voedselvergiftiging op te kunnen lopen. Het risico is zelfs groter in de keuk…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.