Het huishouden, een taak voor het hele gezin

Het huishouden, een taak voor het hele gezin Geen gezin is perfect, al kan dat van de buitenkant nog zo lijken. Vrouwen hebben niet per se een huishoudknobbel, mannen zijn niet per se technisch. Dus, verwissel rustig van rol als dat beter bij jullie past. En laat vooral iedereen meedoen, zin of geen zin. De een heeft een strijkfobie, de ander is allergisch voor stofzuigen. De kinderen willen hun kamers niet opruimen en helemaal niemand heeft ooit zin om de afwas op te ruimen. Is huishouden een mysterie voor je gezin, dan kan een handvol tips een stukje van de sluier oplichten.

Een nieuwe rolverdeling

Wie doet bij jullie thuis het huishouden? Zijn de taken eerlijk verdeeld? Of is er sprake van een traditionele rolverdeling? Want tja, helaas is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat de man evenredig veel doet in de huishouding, zelfs als de vrouw buitenshuis werkt. Waarom eigenlijk niet? Het ontbreekt mannen toch niet aan specifieke kennis van huishoudelijke taken? Waarom is het dan toch normaal dat een vrouw werk én huishouden combineert? Is zij een Superwoman? Is hier sprake van altruïsme? Maakt ze schoon uit liefde? (Hoeveel passie kan een stofzuiger oproepen?)

Emancipatie?

Het lijkt er op dat vrouwen mannen als hun rolmodel zien qua werkuren, gedrag en opvoeding. Meisjes spelen voetbal, jongetjes helpen in de huishouding. Nu blijkt zich in sommige gevallen een identiteitsprobleem voor te doen bij beide seksen. De vrouw kan niet loslaten en denkt alles te moeten kunnen en dat het alleen op háár manier goed gedaan wordt. De identiteit van de man zou intussen verzwakken omdat velen niet weten hoe zich de vrouwelijke kwaliteiten toe te eigenen en wat hun nieuwe rol is binnen de familie. Wat te doen? Laten we het vooral niet overdrijven. Behalve dat het praktisch, sociaal en eerlijk is als ieder zijn deel doet, zijn er meer voordelen ontdekt voor het meehelpen van alle gezinsleden aan het huishouden.

Rolmodel

Hoe kunnen vrouwen hun man overhalen de stofdoek op te pakken, de bezem door het huis te halen? Met geduld! Onderzoek aan de universiteit van Californië heeft uitgewezen dat mannen die schoonmaken en strijken voor hun vrouw veel aantrekkelijker zijn. Bovendien: kinderen met vaders die actief zijn in de huishouding blijken socialer en maken makkelijker vriendjes, doen het beter op school en voelen zich minder vaak gedeprimeerd. Dat zijn toch op zijn minst zaken die het extra de moeite waard maken om iedereen in het huishouden in te schakelen.

Huishoudelijke taken

Wat helpt is, als man je verantwoordelijkheid in het huishouden te nemen en je vrouw te laten zien dat je haar waardeert en van haar houdt. Schuldgevoel strijkt geen overhemden. Laat haar merken dat je met haar samenleeft uit liefde, niet omdat je een huishoudster nodig hebt. Ook de kinderen gaat dit aan: ze zijn geen slaven maar evenmin koningskinderen. Met andere woorden: iedereen doet zijn/haar deel. Maak een lijst met alle klussen die wekelijks gedaan moeten worden en een kleiner lijstje met maandelijkse taken. Laat ieder om beurten een taak kiezen, tot alle taken verdeeld zijn. Na een paar maanden kunnen de klussen rouleren. Zo komt ieder aan zijn trekken.

Waardering

Vrouwen willen respect, en een man die haar werk waardeert en haar in huis en met de opvoeding bijstaat is nu eenmaal aantrekkelijker dan de man die er thuis de kantjes van af loopt. Gelukkig is de man van vandaag zich steeds beter bewust van zijn rol als vader, en gemotiveerder. En voor jongens is zo'n rolmodel essentieel voor hun toekomstvisie. Belangrijk is dat kinderen van jongs af aan leren dat het huishouden de verantwoordelijkheid is van mama én papa en dat zij daar bovendien ook hun steentje aan kunnen bijdragen.

Favoriet of afkeer?

Spreek bijvoorbeeld af dat wanneer de een kookt, de ander de afwas doet. Doe elk één keer per week boodschappen. En: niet alle taken hoeven dagelijks of wekelijks gedaan te worden, houd daar rekening mee. Wie zegt dat de vrouw altijd moet koken. Als het zelfs zo is dat de man dat veel liever en dus lekkerder doet, wat weerhoudt jullie er dan van hem de keukenschort om te binden? Anderzijds hoeft de vrouw zich niet schuldig te voelen als zij de meeste huishoudelijke klusjes doet als de man de administratie bijhoudt en de belasting onder zijn hoede neemt. Kijk gewoon naar wat in jullie gezin werkt. Het gaat er niet om wat typisch mannelijk of vrouwelijk zou zijn, maar wat in jullie situatie het beste werkt.

Afwisseling

Bekijk het eens van de positieve kant: Huishouden biedt lichaamsbeweging en klusjes vormen een goede afleiding voor je zorgen. Als je op een probleem zit te broeden kan het helpen even een dweil door de keuken te halen. Afwassen of het oud papier buiten zetten voor het slapengaan maakt de geest leeg. Heb je echt een hekel aan het huishouden of absoluut geen tijd, kijk dan of je geen hulp kunt inschakelen. Superwoman en Superman bestaan alleen in je fantasie!

Geef kinderen hun eigen taakjes

Maak je kinderen verantwoordelijk voor een deel van het huishouden: de kranten, flessen, planten, huisdieren, etc. Zo worden ze handig én zelfstandig. Laat merken dat ze je er een plezier mee doen, maar ook dat het best eerlijk is om elkaar te helpen zonder dat je daarvoor beloond wordt. Zo betrek je ze bovendien bij het gezin, de volwassenen en oudere kinderen, en voelen ze zich gewaardeerd.
© 2008 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kind zonder vaderKind zonder vaderEen gezin moet een moeder en vader hebben, dat is een basis die lang stand gehouden heeft en voor menigeen nog steeds re…
Taken van de pedagoogDe pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding. Een andere naam voor pedagogiek is opvoedingsleer, opvoedkunde of opvoe…
De oorsprong van VaderdagDe oorsprong van VaderdagVaderdag wordt elk jaar weer gevierd in heel veel landen. Vaders worden in het zonnetje gezet, krijgen cadeautjes en vol…
Is opvoeden moeilijker gewordenOpvoeden lijkt de dag van vandaag moeilijker dan vroeger, Toch is het zo dat in de meeste gezinnen er geen opvoedingspro…

Veel geld besparen op stookkosten in voorjaar en najaarVeel geld besparen op stookkosten in voorjaar en najaarIn mei, september en oktober kunnen we vaak niet volledig zonder de kachel of centrale verwarming. Vooral in de avondure…
Stoomcabines, wellness in de badkamerAls je overweegt je badkamer te veranderen of een nieuwe badkamer aan te leggen zijn er tal van keuzemogelijkheden. Moge…
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 13-04-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.