Vloertrekkers, raamtrekkers en elektrische raamwissers
Vloertrekkers bestaan uit een steel en haaks daarop bevestigd een houder voor een rubberen strip. Vloertrekkers worden gebruikt om een natte vloer droog te trekken en soms om losliggend vuil bijeen te scharen. Vooral bij gladde vloeren is het verwijderen van los vuil makkelijker met een vloertrekker dan met een bezem die nog wel vuil achter kan laten. Er bestaan trekkers met een enkele en een dubbele rubberen strip. Een soort kleinere uitvoering van vloertrekkers wordt gebruikt om ruiten droog te maken. Sinds 2011 is het echter ook mogelijk om door middel van een elektrische raamwisser ruiten droog te zuigen.
Vloertrekkers
Het belangrijkste onderdeel van een vloertrekker is uiteraard de rubberen strip die voor een droge en schone vloer moet zorgen.
Werken met vloertrekkers
Het werken met een vloertrekker met enkele strip gaat makkelijker dan met een dubbele strip. Met een dubbele moet meer kracht worden gezet bij het trekken. Om een grote vloer droog te maken is een trekker met dubbele strip echter geschikter, mede omdat die grotere hoeveelheden water kan wegwerken.
Verkrijgbaarheid
Vloertrekkers zijn in diverse breedtematen verkrijgbaar en worden in verschillende kleuren geleverd. Ook de steellengte varieert. Maar veel modellen zijn zonder steel verkrijgbaar waardoor de gebruiker zelf de keuze kan maken wat de lengte van de steel betreft.
Materialen
Materialen waar vloertrekkers van zijn gemaakt zijn onder meer galvanisch verzinkt metaal of een zeer sterk soort
kunststof. De wissers zijn meestal van rubber.
Rubbers
Door regelmatig gebruik zullen de rubbers van de trekker slijten en kunnen gaan scheuren. Handig is om een model te kiezen waarbij de rubbers los verkrijgbaar zijn om ze na slijtage te kunnen vervangen. Ook de rubbers zijn in diverse maten verkrijgbaar zodat altijd passende rubbers te vinden zijn. Voor een blijvend goed resultaat is het verstandig de rubbers van tijd tot tijd te controleren.
Merken
De meest verkochte merken zijn:
- Gardena
- Kerbl
- Vero
- Wolf Garten
Raamtrekkers
Raamtrekkers zijn onmisbaar bij het wassen van ramen en het droogmaken van ruiten. Ze zijn in talrijke maten en kleuren verkrijgbaar. De meeste raamtrekkers hebben een prettig in de hand liggend handvat en anderen zijn voorzien van een langere steel om ook bij de hogere plekken te kunnen komen. Tevens zijn er voor een aantal modellen uitschuifbare stelen (telescoopstelen) verkrijgbaar waardoor niet met een trapje hoeft te worden gewerkt of voor ruiten die moeilijk bereikbaar zijn. Afhankelijk van het merk zijn raamtrekkers met de volgende eigenschappen verkrijgbaar:
- Handgreep: Soms ergonomisch.
- Kleur: Diverse kleuren
- Maten: De meest gebruikelijke maten zijn 14 cm, 19 cm (autoraamtrekker), 25 cm, 28 cm, 35 cm, 45 cm en 55 cm.
- Rubber: Dikwijls vervangbaar.
- Scharnier: Sommige modellen zijn scharnierend en kunnen in een bepaalde hoek worden vastgezet.
- Spons: Afhankelijk van het model is de trekker niet alleen voorzien van een rubberen strip maar ook van een spons.
- Steel: Soms wordt een steel of telescoopsteel bijgeleverd.
- S-veer: Indien aanwezig houdt deze veer het rubber stevig vast, dit voorkomt verschuiving. Door de veer open te duwen kan het rubber worden vervangen.
Elektrische raamwissers
Sinds het gebruik van een zeem uit de gratie raakte om ruiten na het wassen te drogen heeft de
techniek niet stilgestaan. Naast de talrijke raamtrekkers die werden ontwikkeld werd in 2011 door Kärcher een elektrische raamwisser geïntroduceerd. Twee jaar later verscheen een vergelijkbare raamwisser van Leifheit en anno 2018 zijn er onder meer ook raamwissers verkrijgbaar van de merken Vileda en Montiss. Ramenlappen met een elektrische ramenwisser gaat makkelijk en snel en het levert geen geklieder op met water. Het is even oefenen om in het juiste tempo de ramenwisser van boven naar beneden te halen over de vochtige ruiten maar als dit goed lukt leidt dit tot een streeploos resultaat.
Werken met een elektrische raamwisser
De vier verkrijgbare modellen werken in principe allen gelijk maar er zijn toch kleine verschillen in de uitvoering. Maar voordat de elektrische waterzuigers hun werk doen moet de ruit eerst schoongewassen worden.
Kärcher
Als een
Kärcher wordt gebruikt kan het schoonwassen gebeuren met de bijgeleverde spuitflacon met daarop een poetsstuk met
microvezeldoek waar een speciaal geconcentreerd ruitenreinigingsmiddel voor verkrijgbaar is. Daarna wordt de elektrische wisser ingeschakeld waarbij door middel van een
accu stroom wordt geleverd aan een zuigsysteem. Door de wisser langzaam naar beneden te trekken over de natte ruit wordt al het vocht opgezogen en ontstaan een kurkdroge en schone ruit. Een groot voordeel daarbij is dat het (vuile) water niet op de vensterbank terecht komt en er dus geen kliederboel ontstaat.
Leifheit
Hetzelfde principe geldt voor een Leifheit-wisser met het verschil dat die wisser alleen op hoge toeren draait op het moment dat hij tegen de ruit wordt gedrukt. Op die manier wordt minder stroom van de accu gebruikt en kan het water van meer oppervlak worden opgezogen voordat de accu weer opgeladen moet worden. Leifheit heeft ook een verlengstuk waarmee hogere plekken bereikt kunnen worden. Een nadeel van het apparaat is echter dat het weg laten lopen van het opgezogen water na gebruik minder handig is.
Vileda
De raamwisser van Vileda beschikt over een bevochtigingsspray. Het apparaat zuigt zowel horizontaal als verticaal en kan dankzij een flexibele kop moeilijk bereikbare plekken bereiken. Het reservoir is makkelijk leeg te maken door middel van een klik.
Montiss
Het model van Montiss wijkt iets af van de andere modellen doordat vanuit het apparaat zelf water op de ruit kan worden gesproeid. Daarna kan met een doek die zich eveneens op het apparaat bevindt worden schoongemaakt en vervolgens kan het water worden weggezogen.
Lees verder