Plezierig ramen lappen met de Kärcher Window Vac

Velen kunnen het zich niet voorstellen maar er zijn toch echt mensen die plezier hebben in het regelmatig wassen van de ramen. Voor officiële ramenwassers is het sowieso te hopen dat zij hun vak met plezier uitoefenen. Voor anderen is het mooi meegenomen als ze geen hekel hebben aan dat deel van het huishoudelijk werk dat altijd maar weer terugkomt. Soms is dat plezier voor een groot deel afhankelijk van het gebruik van bepaalde hulpmiddelen of apparatuur. Een apparaat dat geweldig kan helpen het plezier in het lappen van de ramen te vergroten is de elektrische ruitenreiniger Kärcher Window Vac.

Alfred Kärcher aan begin van familiebedrijf

Alfred Kärcher heeft in het begin van de twintigste eeuw een bedrijf opgezet dat warmeluchtmachines produceerde. Later werd door de firma de hogedrukspuit uitgevonden. Het familiebedrijf wordt beschouwd als wereldwijde toonaangever bij efficiënte en natuurvriendelijke reinigingssystemen. De multinationale onderneming bezit meer dan 1300 octrooien en gebruiksmodellen. Een steeds populairder wordend apparaat van de firma is de voor huishoudelijk gebruik bestemde Kärcher Window Vac.

Schoonmaken is fluitje van een cent

Het schoonmaken van ruiten met de ruitenreiniger Kärcher Window Vac (ook ramenreiniger genoemd) is kinderlijk eenvoudig. Het bespaart ook zeer veel tijd en energie ten opzichte van handwerk met spons en zeem. Het resultaat is niet alleen schone ruiten maar ook streeploze ruiten wat met andere manieren van ramen wassen niet altijd lukt. Naast ramen kunnen met de Kärcher ook spiegels, tegels en gladde douchewanden perfect schoongemaakt worden.

Werkwijze met Kärcher Window Vac

Het belangrijkste principe van de ruitenreiniger is dat het water, dat zich op de ruiten bevindt, wordt opgezogen. Het apparaat beschikt over een opvangreservoir van 100 milliliter voor het opzuigen van het water. Het reservoir kan op een simpele manier worden leeggemaakt door een afsluitdopje te verwijderen. Voorafgaand aan het opzuigen van het water worden de ruiten eerst schoongemaakt met het bijgeleverde sproeiapparaat en een speciaal schoonmaakmiddel. Een groot voordeel daarbij is dat niet met emmers water hoeft te worden gesjouwd. Zowel de reiniger als het sproeiapparaat zijn zeer licht van gewicht en daardoor makkelijk in het gebruik.

Lithium-ion accu

De ruitenreiniger krijgt zijn energie van een accu. Met een volle accu kan ongeveer vijfentwintig minuten worden gewerkt. Daarna moet de accu in iets meer dan twee uur weer opladen. Met één acculading kunnen ongeveer vijfentwintig ramen worden schoongemaakt waarbij de oppervlakte van de ruiten uiteraard meespeelt. In totaal kan ongeveer vijfenzeventig vierkante meter ruit worden schoongemaakt met een acculading. De toegepaste lithium-ion accu heeft een zeer goede kwaliteit en hoeft niet geheel leeggemaakt te worden voordat weer opgeladen kan worden.

Ramen lappen in drie stappen

Het schoonmaken van een ruit gaat in drie stappen:
 1. Maak de ruit nat door knijpbewegingen aan de handel van de meegeleverde sproeifles. In de sproeifles bevindt zich speciaal schoonmaakmiddel dat op die manier op de ruit sproeit. Overigens kan ook een middel naar eigen keuze worden gebruikt.
 2. Veeg de ruit schoon met het veegelement dat op de sproeifles is bevestigd en waarover een microvezeldoekje is geschoven.
 3. Zuig met langzame rechte bewegingen het water op. In de praktijk zullen de meeste gebruikers bewegingen van boven naar beneden maken en de veeglijnen elkaar iets laten overlappen. Na enig oefenen wordt de juiste werkwijze wel gevonden.

Over de onderdelen van de Kärcher Window Vac

Om de Kärcher Window Vac schoon te maken kunnen de onderdelen met enige handigheid makkelijk van de kern van het apparaat worden gehaald en weer terug worden bevestigd. Het belangrijke onderdeel het motortje heeft een zeer laag geluidsniveau omdat door een uitgekiende technologie geen zwaar motortje nodig is. Naast het apparaat zelf worden bij de aankoop meegeleverd:
 • acculader met aansluitsnoer
 • microvezeldoek voor veegelement
 • schoonmaakvloeistof
 • sproeiapparaat met veegelement

Tips van gebruikers

 1. Maak langzame lange bewegingen om dwarsstrepen bij de aanzetten te vermijden.
 2. Laat de ramen niet te vuil worden omdat het werken met het sproeiapparaat daar niet op berekend is.
 3. Gebruik indien er toch vuile ramen zijn ontstaan niet de sproeifles maar maak schoon met meer water en schoonmaakmiddel.
 4. Maak de Kärcher Window Vac regelmatig schoon omdat zich anders toch strepen kunnen vormen.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het lappen van ramen kun je leuker maken: Kärcher Window VacHet lappen van ramen kun je leuker maken: Kärcher Window VacHet lappen van ramen vinden de meeste mensen geen leuke klus, maar af en toe, is het toch prettig om al het vuil te verw…
De efficiente huisvrouw / -man: Ramen lappenEen huis ziet er snel verwaarloosd uit als de ramen niet bijgehouden worden. Het lappen van de ramen lijkt een enorme kl…
Kärcher Window Vac: ramen lappen zonder water knoeienKärcher Window Vac: ramen lappen zonder water knoeienDe Kärcher Window Vac zuigt het vuile water weg bij het ramenlappen. Dat scheelt vuil water knoeien op vensterbank, vloe…
Een nieuwe boormachine kopenEen boormachine is een veel gebruikt middel met klussen. Maar hoe weet u nu eigenlijk welke machine geschikt is voor uw…

Afzuigkappen: soorten en juiste keuze makenAfzuigkappen: soorten en juiste keuze makenTot ver in de twintigste eeuw waren veel keukens niet van afzuigkappen voorzien. Koken gebeurde dikwijls onder een schou…
Tips voor een opgeruimd en schoon huisTips voor een opgeruimd en schoon huisJe huis is een rommeltje en je hebt in de chaos die er is geen overzicht meer. Je weet niet waar je moet beginnen en aan…
Bronnen en referenties
 • http://www.kieskeurig.nl/ruitenreiniger
 • https://www.ruitenreiniger.com/
 • http://www.fonq.nl/product/karcher-window-vac-wv-2-premium-plus/138736/
 • https://www.kaercher.com/nl/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.