Toilet verstopt: wat kost ontstopping door een loodgieter?

Toilet verstopt: wat kost ontstopping door een loodgieter? Heb je last van een verstopt toilet en lukt het niet de verstopping zelf te verhelpen dan moet je mogelijk een loodgieter inschakelen. Laat je een loodgieter komen om het toilet te ontstoppen dan wil je natuurlijk eerst een idee hebben van wat dit gaat kosten. Vaak heb je daarbij twee opties. Je kunt een vast prijs afspreken of een variabele prijs die wordt opgemaakt door voorrijkosten en een prijs per tijdseenheid die de loodgieter nodig heeft om de verstopping te verhelpen. Een vaste prijs biedt de meeste zekerheid. Het beste kun je eerst bij meerdere loodgieters een vrijblijvende offerte opvragen.

Verstopt toilet: loodgieter nodig?


Verstopt toilet: een lastig probleem

Het komt nooit gelegen en iedereen heeft er weleens mee te maken gehad: een verstopt toilet. Je trekt het toilet door en je merkt meteen dat het water niet of slechts heel langzaam wegloopt. Soms blijft de ontlasting en het toiletpapier daarbij in de pot drijven. Van dit ongemak wil je zo snel mogelijk af want anders heb je bij het volgende toiletbezoek een probleem. Een verstopte wc kan bovendien stankoverlast geven en als het gaat overstromen dan wordt het probleem alleen maar groter. Heb je te maken met een toiletverstopping dan is het dus zaak om actie te ondernemen. Hierbij kun je eerst zelf proberen om de verstopping te verhelpen. Lukt dit niet dan zit er vaak niets anders op dan de hulp van een loodgieter gespecialiseerd in sanitair in te schakelen.

Verstopping toilet zelf verhelpen

Heb je last van een verstopping van het toilet dan kun je eerst proberen het probleem zelf op te lossen. Kijk eerst even aan of de verstopping vanzelf overgaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de oorzaak gezocht moet worden in het hoge water in het riool van een periode van hevige regenval. Lost het probleem zich niet binnen een paar uur op dan is actie vereist.

Heet water met azijn of soda

Omdat verstopping vaak veroorzaakt worden door een ophoping van ontlasting of toiletpapier wat verderop in de leiding kun je allereerst proberen dit te verhelpen door een emmer heet water (niet kokend) met wat azijn of soda in de toiletpot te gieten. Het hete water kan de verstopping mogelijk oplossen. Als je dit water een aantal minuten in de pot hebt laten staan kun je proberen of het gebruik van een plopper uitkomst biedt. Omdat hierbij vies water omhoog kan komen is het aan te raden hierbij rubberen handschoenen te gebruiken en een krant op de vloer te leggen om de tegels te beschermen.

Gebruik van een ontstoppingsveer

Biedt het gebruik van heet water en een plopper geen soelaas dan kun je de verstopping ook nog proberen te verhelpen door gebruik van een ontstoppingsveer. Deze is in elke bouwmarkt te koop. Een ontstoppingsveer is een meterslange flexibele metalen spiraal met aan het einde een handvat. De spiraal stop je door het sifon de leiding in. Ben je bij de verstopping aanbeland dan kun je door middel van wat subtiel duw- en trekwerk de verstopping losmaken. Bij het opnieuw doortrekken van de wc kun je direct zien of het gewerkt heeft. Lukt dit niet, duw dan niet stug door. Mogelijk gaat het om een probleem waarvoor professionele hulp benodigd is. Je wilt natuurlijk geen beschadigingen aan de leidingen veroorzaken want dan ben je nog verder van huis.

Loodgieter inschakelen

Heb je bovenstaande methodes zelf geprobeerd maar is de verstopping van het toilet nog niet opgelost dan wordt het tijd om een loodgieter in te schakelen. Veel loodgieters zijn vaak 24 uur per dag beschikbaar, zelfs op zon- en feestdagen. Voor je iemand laat komen wil je echter natuurlijk wel weten hoeveel dit je ongeveer gaat kosten. Vaak zijn er twee mogelijkheden: er wordt een vaste prijs afgesproken of de prijs is afhankelijk van hoeveel tijd de loodgieter met de klus bezig is. Zo'n variabele prijs bestaat dan uit een deel voorrijkosten en een deel kosten per tijdseenheid. Dit is dan nog exclusief eventueel materiaal dat gebruikt moet worden. Vaak ligt de prijs hoger als je buiten kantooruren een loodgieter nodig hebt. Wie erg afgelegen woont betaalt vaak ook een hogere prijs omdat de loodgieter van verder weg moet komen.

De meeste zekerheid heb je wanneer je een vaste prijs afspreekt. Dit kan in jouw voordeel zijn: wanneer het een lastige klus betreft dan ben je hiermee vaak goedkoper uit dan wanneer je per tijdseenheid betaald zou hebben. Het kan echter ook in je nadeel zijn: lost de loodgieter de verstopping bij de eerste poging op dan betaal je waarschijnlijk meer dan wanneer je hem alleen betaald had voor de tijd die hij ermee kwijt was. Door een vaste prijs af te spreken kom je in ieder geval niet voor verrassingen te staan.

Het uurtarief van een loodgieter die je inschakelt voor het ontstoppen van een toilet kan erg variëren, maar ligt gemiddeld tussen de 75 en 135 per uur (2019). Zekerheid over de kosten krijg je door eerst een offerte op te vragen.

Offerte biedt zekerheid

Wil je niet voor verrassingen komen te staan en kies je voor een vaste prijs dan kun je het beste van enkele loodgieters een offerte opvragen. Dit is niet zoals bij een aannemer die een verbouwing moet gaan doen een ingewikkelde opgave. Bij het aanvragen van de offerte kun je kort het probleem omschrijven. Aangezien dit om een type klus gaat waar loodgieters dagelijks mee te maken hebben kunnen ze je een simpele prijsopgave geven. Vraag je bij meerdere loodgieters een offerte aan dan kun je eenvoudig de goedkoopste kiezen. Het aanvragen van een offerte is geheel vrijblijvend. Je gaat hiermee nog geen contract aan.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?Wc verstopt, help! Hoe krijg ik die verstopping weer weg?Niets is zo vervelend als een verstopte wc. Het kan iedereen gebeuren dat een wc verstopt zit en als dat gebeurt, dan wo…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Ontstoppen van afvoerleidingen wc, douche, wastafelOntstoppen van afvoerleidingen wc, douche, wastafelNiks vervelender dan een wc, douche of wastafel die verstopt is. Water dat niet meer weg kan en geurtjes die terug omhoo…

Wasverzachter voor comfortabel en soepel aanvoelend wasgoedWasverzachter voor comfortabel en soepel aanvoelend wasgoedIn menig huisgezin draait de wasmachine nagenoeg elke dag. Bij anderen is enkele keren in de week voldoende. Maar bij al…
Hoe kun je het beste je barbecue schoonmakenHoe kun je het beste je barbecue schoonmakenBarbecueën is lekker, gezellig en leuk. Maar een barbecue moet naderhand ook schoongemaakt worden. Niet alleen het roost…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • https://www.offerteadviseur.nl/categorie/huis/loodgieter/kosten/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.