Stinkende schoenen: wat te doen tegen vies ruikende schoenen

Stinkende schoenen: wat te doen tegen vies ruikende schoenen Last van stinkende schoenen of sneakers? Als mensen achteruitdeinzen wanneer je je schoenen uittrekt, dan is er een duidelijk probleem. Stinkende schoenen kunnen heel gênant zijn en voor ongemakkelijke situaties zorgen. Waarschijnlijk stinken dan niet alleen je schoenen; je sokken en voeten zullen op dezelfde manier ruiken. Vooral in de zomer kun je sneller last hebben van stinkende schoenen, zeker als je geen sokken draagt. Zweten en vaak dezelfde schoenen dragen, kan leiden tot vieze geurtjes. Je kan echter de geur van je schoenen adequaat aanpakken, zodat je verlost bent van een penetrante en vieze schoenengeur. Er zijn verschillende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes voor het opfrissen van stinkende schoenen. Je kunt onder meer sneakers in de wasmachine wassen.

Wat te doen tegen stinkende schoenen?

Heb je schoenen die een uur in de wind stinken? Er zijn verschillende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die kunnen helpen bij het doden van bacteriën en het verwijderen van de huidcellen en vuil in de schoenen, om te voorkomen dat de stank terugkeert. Door een combinatie of herhaalde toepassing van onderstaande maatregelen kun je het probleem van stinkende schoenen effectief aanpakken. Verwerk deze methoden in je wekelijkse of dagelijkse routine voor fris ruikende schoenen.

Schoenen laten luchten

Zonlicht kan helpen de bacteriën en schimmels te doden die nare geurtjes veroorzaken. Aarzel niet om je schoenen buitenshuis neer te zetten op een prachtige lente- of zomerdag en de zon lekker schijnt. Wel op tijd binnenhalen als er regen verwacht wordt. Haal hierbij de inlegzolen uit je schoenen.

Stinkende schoenen wassen / Bron: Matthew Paul Argall, Wikimedia Commons (Publiek domein)Stinkende schoenen wassen / Bron: Matthew Paul Argall, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Sneakers wassen

Misschien klinkt het vanzelfsprekend, maar het wassen van je sportschoenen of sneakers kan wonderen doen. Door je schoenen te wassen, kunnen ze er weer zo goed als nieuw uitzien. Haal wel eerst de veters uit je sneakers. Deze kun je ook in de wasmachine wassen of je plaatst nieuwe, frisse veters in je schoenen. Witte veters kan je bij de witte was doen; gekleurde veters bij de bonte was. Stop de veters evenwel nooit los in de wasmachine, anders kunnen ze vast komen te zitten in de afvoer.

Niet alle schoenen kunnen in de wasmachine
Let op: niet alle schoenen kunnen worden gewassen! Schoenen van suède of leer, zal je toch echt met de hand moeten reinigen. Sneakers die zijn gefabriceerd van katoen of kunststof, kun je over het algemeen in de was doen. (Kijk ook uit met het schoonmaken van suèdeschoenen met alcohol. Hierbij moet je deppen in plaats van wrijven, anders krijg je lelijke vlekken en ben je verder van huis.)

Voorbereiding
Verwijder met een borsteltje de grove stukken vuil en modder van je groezelige sneakers en met een wattenstaafje of een spijker kun je het vuil uit de groeven (van de zool) peuteren; kijk er wel voor uit dat je je schoenen niet beschadigd als je een spijker gebruikt. Maak dan een balletje van katoen of watten, giet er alcohol op en wrijf hiermee voorzichtig over het oppervlak van je sneakers.

Schoenen wassen
Stop daarna de sneakers of schoenen in een oude kussensloop, die je dichthoudt met een veiligheidsspeld of iets dergelijks en leg ook een paar oude handdoeken in de was; deze dienen als schokdemper. Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel en stel een programma in voor de fijne was op 30°C. Door op lage temperaturen te wassen, voorkom je krimp en kleurverlies. Daarna de schoenen uithangen. Niet in direct zonlicht plaatsen, want dan kunnen de kleuren vervagen; het resultaat zijn verschoten gympies. Ook kunnen de vochtige sneakers krimpen in de zon. Knellende schoenen zijn nefast voor je voeten.

Een bosje tijm / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC0)Een bosje tijm / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC0)

Maak een natuurlijke geurverdrijvende spray

Niet alle schoenen kunnen worden gewassen, maar dat betekent niet dat je alle hoop moet opgeven. Zelfs leren schoenen kunnen worden bespoten met ontsmettingsalcohol om van de stank af te komen. Vul een spuitfles met isopropylalcohol, afgekort IPA, een secundaire alcohol die voor reiniging en ontsmetting wordt gebruikt. Spuit het aan de binnenkant van je schoenen in een goed geventileerde ruimte. Wacht tot je schoenen helemaal droog zijn voordat je ze weer draagt. De ontsmettingsalcohol doodt bacteriën terwijl deze verdampt, waardoor je schoenen stinkvrij en zonder alcoholgeur achterblijven. Je kunt ook een natuurlijke deodoriserende spray gebruiken, die munt, tea tree olie, tijm en eucalyptus bevat om bacteriën te doden en een frisse geur toe te voegen.

Baking soda tegen stinkende schoenen

Baking soda of zuiveringszout is fantastisch in het absorberen van vieze geurtjes. Schep wat baking soda in de binnenkant van je schoen, zodat het de binnenzool lichtjes bedekt en laat de stinkschoen een ​​nachtje met rust. Schud de baking soda de volgende dag uit je schoenen of stofzuig het op voordat je je schoenen weer aantrekt. Je kunt ook een schoenenpoeder gebruiken. Dat is superabsorberend poeder dat de voeten deodoriseert, verfrist en beschermt tegen een nare schimmelinfectie.

Schoenen in de vriezer

Doe je schoenen in een afsluitbare plastic diepvrieszak (één per schoen, indien nodig) en zet ze een nacht in de vriezer. De kou zal elke schimmel of bacterie die de geur veroorzaakt doden.

Verwissel van binnenzool

Een nieuw binnenzooltje op z'n tijd zorgt er niet alleen voor dat je schoenen weer als nieuw aanvoelen, ze kunnen ook helpen je schoenen op te frissen. Als het je niet lukt om de geur uit een je schoenen te halen, kunnen nieuwe inlegzooltjes een gouden greep zijn. Leren inlegzolen zorgen niet alleen voor extra comfort en pijnvermindering, maar voorkomen ook zweetvoeten.

Behandel voetschimmel snel

Voetschimmel zorgt voor stinkende voeten en deze zorgen weer voor stinkende schoenen. Schimmelinfecties kunnen van je schoenen een schadelijke en onwelriekende woestenij maken. Behandel schimmelinfecties snel en was je schoenen uit als ze daardoor stinken. Aangezien schimmels, zoals het soort dat voetschimmel veroorzaakt, zich senang voelen in een warme, vochtige omgeving, is het belangrijk om je schoenen goed schoon te maken om toekomstige infecties te voorkomen. Gebruik schimmelpoeder om je schoenen te desinfecteren.

Voorkomen van schoenen die stinken

Draag sokken

Sokken nemen vocht op en kunnen helpen om de binnenkant van je schoenen schoner en droger te houden. Kun je absoluut niet tegen sokken of wil je schoenen met open tenen dragen? Was en droog dan je voeten grondig voordat je je schoenen aantrekt om eventuele viezigheid te verwijderen en de groei van geur-veroorzakende bacteriën te helpen verminderen.

Plaats inlegzolen met actieve koolstof in je schoenen / Bron: Cogdogblog, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Plaats inlegzolen met actieve koolstof in je schoenen / Bron: Cogdogblog, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Plaats inlegzolen met actieve koolstof in je schoenen

Inlegzolen met actieve koolstof in je schoenen helpen om geurtjes en vocht in je schoenen te absorberen. Let erop dat de zooltjes een geperforeerde, gestructureerde onderkant hebben die zorgen voor een goede luchtcirculatie. Regelmatig de zooltjes verwisselen.

Besteed aandacht aan de materialen van je schoenen

Schoenen en sokken gemaakt van ademende, natuurlijke vezels zoals hennep, katoen en wol kunnen stinkschoenen helpen voorkomen. Vermijd schoenen die niet goed ademen en waarin je last krijgt van zweetvoeten. Kies voor leren schoenen boven schoenen van synthetische materialen. Verwissel zo nodig halverwege de dag je sokken om je voeten droog te houden en te voorkomen dat geur-veroorzakende bacteriën zich ophopen. Draag in de zomer open schoenen of sandalen.

Draag goed passende schoenen

Draag schoenen die goed passen. Als je schoenen niet passen, kunnen je voeten meer transpireren dan normaal. Bovendien zitten niet goed passende schoenen niet comfortabel. Zorg dat je schoenen past voordat je ze koopt en loop er een stukje op in de winkel. Ga schoenen passen op hetzelfde tijdstip als wanneer je de schoenen wil gaan dragen. Voor een dagelijkse schoen is dit aan het eind van de middag als je al veel hebt gelopen, omdat dan de voet vaak wat dikker is dan 's morgens. Koop alleen schoenen die direct goed zitten.

Wissel dagelijks je schoenen

Het is belangrijk om dagelijks van schoenen te wisselen. Geef je schoenen de kans om te drogen, voordat je ze opnieuw aantrekt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo krijg je de zweetgeur uit je schoenenZo krijg je de zweetgeur uit je schoenenZweetvoeten hebben we allemaal wel eens. Zeker op warme dagen en tijdens het sporten. De een heeft er meer last van dan…
Zweetvoeten, kom je er vanaf?Zweetvoeten, kom je er vanaf?We kennen allemaal wel iemand die absoluut zijn of haar schoenen niet uit moet trekken in gezelschap. Zweetvoeten, het k…
Tips tegen zwetenZweten of transpireren is een natuurlijk proces dat als doel heeft om ons lichaam af te koelen. Er zijn verschillende oo…
Stinkvoeten, hoe kom ik van mijn stinkvoeten af?Last van stinkvoeten? Het niet durven uittrekken van uw schoenen? Stinkvoeten zijn heel erg vervelend en worden ook als…

Pedaalemmers: formaten, soorten en gebruikPedaalemmers: formaten, soorten en gebruikEen pedaalemmer dankt zijn naam simpelweg aan de bijzonderheid dat het een emmer is met een pedaal. Maar een pedaalemmer…
Jaarschema voor een schoon huisJaarschema voor een schoon huisKun je je de laatste keer nog heugen dat je de ramen heb gelapt? Of de keukenvloer hebt gedweild? Niet iedereen is even…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay (bewerkt)
  • Live Strong. How to Get Rid of Shoe Odor. https://www.livestrong.com/article/23630-rid-shoe-odor/ (ingezien op 4-12-2017)
  • Margriet. 4x zo verdwijnen zweetgeurtjes in sportschoenen. https://www.margriet.nl/wonen/waarom-theezakjes-en-koffiepads-sneakers-moet-stoppen/ (ingezien op 4-12-2017)
  • Rodalesorganiclife. 10 Natural Ways To Stop Your Sweaty Summer Shoes From Stinking. https://www.rodalesorganiclife.com/home/stinky-shoe-solutions (ingezien op 4-12-2017)
  • Sneakersenzo. Sneakers in de wasmachine. https://www.sneakersenzo.nl/blog/sneakers-in-de-wasmachine/ (ingezien op 4-12-2017)
  • Wasmachines.nl. Schoenen in de wasmachine, hoe pak ik dat aan? https://www.wasmachines.nl/nieuws/schoenen-in-de-wasmachine-hoe-pak-ik-dat-aan/ (ingezien op 4-12-2017)
  • Wikihow. How to Keep Your Shoes from Stinking. https://www.wikihow.com/Keep-Your-Shoes-from-Stinking (ingezien op 5-12-2017)
  • Afbeelding bron 1: Matthew Paul Argall, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 3: Cogdogblog, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-05-2023
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.