Vlekken op bank of tapijt: verwijderen met huishoudmiddelen

Vlekken op bank of tapijt: verwijderen met huishoudmiddelen Vlekken, een veel terugkerend probleem in menig huishouden. Toch verdwijnen vlekken in de meeste gevallen eenvoudig met behulp van de wasmachine. Maar wat nou als de vlekken niet in kleding zitten, maar op een bank of het tapijt? Een bank in de wasmachine stoppen is in de regel geen optie. Gelukkig zijn ook vlekken op banken en tapijten te verwijderen, mits men over de juiste kennis beschikt. Door enkele adviezen op te volgen en de juiste huishoudmiddelen of professionele vlekverwijderaars te gebruiken behoren blijvende vlekken op stof en leer tot het verleden.

Adviezen bij het verwijderen van vlekken

Door enkele (algemene) adviezen in het achterhoofd te houden kunnen vlekken in het tapijt of de bank in veel gevallen eenvoudig worden verwijderd. Afhankelijk van het materiaal - stof of leer - gelden verschillende adviezen.

Vlekken op tapijt of bank (stof)

 • De hoofdregel voor een stoffen bank of een tapijt is dat nooit gewreven mag worden. Enkel het deppen van de vlek is aan te raden.
 • De bank of het tapijt zijn veelal voorzien van een label van de fabrikant. Deze labels bevatten soms onderhouds- of schoonmaakadvies bij vlekken.
 • Voor het deppen van vlekken kan het beste een witte katoenen doek of lap worden gebruikt.
 • Vochtige vlekken na het ontstaan meteen deppen met lauw water. Indien water geen effect heeft, dan een mix van water met wasmiddel proberen.
 • Maak de bank of het tapijt na het deppen droog. Hiervoor kan bijvoorbeeld een föhn worden gebruikt. Droogdeppen met keukenpapier is ook mogelijk, maar duurt langer.
 • Vlekken waarbij een substantie is achtergebleven (bijvoorbeeld chocola) kunnen met de botte kant van een mes worden weggeschrapen. Daarna wederom deppen (lauw water) met een doek of lap.

Vlekken op bank (leer)

 • Voor leer geldt eveneens als hoofdregel dat wrijven moet worden vermeden. Slechts indien deppen echt niet mogelijk is kan (zacht!) worden gewreven.
 • Het is handig om zowel een leren zeem alsook een zachte doek in huis te hebben. Deze kunnen dan speciaal worden gebruikt voor de leren bank. Reinigingsmiddelen werken doorgaans het beste op een leren bank, stoel of ander meubelstuk door gebruik te maken van een zeem.
 • Bij het morsen van vocht op leer is het verstandig om dit zo spoedig mogelijk te deppen met een droge doek. Als snel wordt gehandeld krijgt het vocht minder kans om in het leer te trekken.
 • De poriën van het leer raken verstopt als te hard wordt gewreven. Hierdoor ontstaat mogelijk een glimmende plek

Vlekkenwijzer tapijt, bank en andere stoffen of leren meubels

VlekHoe te verwijderen?
BloedKoud water gebruiken waarin per liter twee eetlepels zout zijn opgelost. Hiermee de vlek deppen. Als de vlek niet weggaat, dan behandelen met verdunde ammonia.
BraakselWegschrapen met de botte kant van een mes. Vervolgens deppen met lauw water en daarna met koud water.
ChocoladeChocolademelk direct behandelen met zeepsop. Vaste vormen van chocola wegschrapen (botte kant van het mes). Vervolgens met terpentine behandelen en daarna met zeepsop opdeppen. Als laatste behandelen met schoon water en weer (droog)deppen.
Ei(geel)Eerst de resten met de botte kant van een mes wegschrapen. Vervolgens deppen met koud water en nadien droogdeppen. Oude vlekken moeten eerst met koud water worden geweekt (voor zover dat mogelijk is) en kunnen daarna worden behandeld met het schuim van een wasmiddel.
FruitMet een sopje en bij hardnekkige fruitvlekken met 70% alcohol op een wattenstaafje.
JusSopje van een ammoniahoudend reinigingsmiddel.
KoffieBehandelen met een regulier sopje.
KleurpotloodMet wasbenzine of terpentine behandelen
LikeurDeppen met alcohol en vervolgens behandelen met een sopje.
LipstickMet aceton op een wattenstaafje. Het is een agressieve methode. Gelieve eerst uitproberen op een niet-zichtbare plek.
MelkMet wasbenzine en nadien met een ammoniahoudend sopje.
UrineDeppen met lauw water. Als dit geen effect heeft, dan met een sopje waarin azijn en wolwasmiddel zijn verwerkt. Nadien deppen met koud water.
VerfMet een verdunningsmiddel - zoals terpentine - behandelen.
VetSchoonmaken met terpentine. Nabehandelen met koud water waaraan een zeepoplossing is toegevoegd.
VruchtensapDeppen met een sopje of als dit niet werkt behandelen met alcohol aan een wattenstaafje.
WijnMet alcohol of een sopje.

De vlekkenwijzer is zowel toepasbaar voor stoffen alsook leren meubels zolang men de adviezen die gelden voor het specifieke materiaal in acht neemt.

Huishoudmiddelen

Binnen de adviezen en ook de vlekkenwijzer komen enkele huishoudelijke middelen steeds terug als middel om vlekken op meubels te verwijderen. In die zin is het verstandig - wanneer men de adviezen en vlekkenwijzer opvolgt - om de volgende huishoudelijke middelen in huis te hebben: aceton, alcohol (70%), ammoniahoudend reinigingsmiddel, azijn, terpentine, wasbenzine en zout.

Professionele vlekverwijderaars

Naast de huishoudelijke middelen om vlekken op meubels te verwijderen zijn er ook tal van producenten die (professionele) vlekverwijderaars op de Nederlandse markt hebben gebracht. Het grote voordeel van deze vlekverwijderaars is dat zij - door een combinatie van specifieke bestanddelen - vaak betere resultaten geven dan met behulp van regulier huishoudelijke middelen. Nadeel van deze producten is dat zij doorgaans duurder zijn. Daarbij moet wel in gedachte worden gehouden dat - wanneer huishoudelijke middelen niet werken - het gebruik van een professioneel middel als laatste redmiddel altijd nog goedkoper is dan het kopen van nieuwe meubels.

Lees verder

© 2017 - 2024 Wetboek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
Rode wijnvlekken verwijderen op diverse manierenRode wijnvlekken verwijderen op diverse manierenRode wijn kan lelijke vlekken achterlaten op meubels, kleding, muren of tapijt. Gelukkig zijn de vlekken in de meeste ge…
De efficiente huisvrouw / -man: vloerbedekkingDe duurste onderdelen van je inrichting zijn meestal de tapijten en kleden. Zorg er dus goed voor. Volg altijd de fabrie…

Huishoudtrap of keukentrap voor als je er niet bij kuntHuishoudtrap of keukentrap voor als je er niet bij kuntOm ruimte te winnen worden in keukens ook op hoge plekken kastjes gebouwd. Maar ook al komen de laatste decennia lange m…
Wat te doen bij een verstopte gootsteen? 4 simpele methodenWat te doen bij een verstopte gootsteen? 4 simpele methodenDe wasbak wordt in elk huishouden veel gebruikt, dus als hij verstopt is, merk je dat meteen! Een verstopte gootsteen ge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ivabalk, Pixabay
 • http://was-tips.nl/vlekken-verwijderen-uit-een-stoffen-bank/
 • http://www.aquaclean.com/NL_nl/hoe-vlekken-op-de-bank-schoonmaken
 • https://gelukkigerwonen.nl/leren-bank-en-stoel-onderhouden
 • https://omaweetraad.nl/vlekken/leren-bankstel
 • C. Halkes & A. Piers, Schoon!, Breda: Mo'Media 2009.
Wetboek (31 artikelen)
Laatste update: 09-09-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.