Jaarschema voor een schoon huis

Jaarschema voor een schoon huis Kun je je de laatste keer nog heugen dat je de ramen heb gelapt? Of de keukenvloer hebt gedweild? Niet iedereen is even gedisciplineerd als het op het huishouden aankomt. Het hebben van een vaste routine helpt om de boel op orde te houden. Als je regelmatig huishoudelijke karweitjes inplant, hoef je niet alles in één keer te doen en dat kan een hoop frustratie voorkomen. Bovendien heb je zo het hele jaar door plezier van een schoon huis.

Schoonmaakroutine

Het huishouden doen bestaat vooral uit het steeds herhalen van taken. De vaat moet je iedere dag doen en een paar dagen nadat je hebt gestofzuigd, ligt er vaak al weer opnieuw stof op de vloer. Het is de kunst om al het huishoudelijke werk zo op elkaar af te stemmen dat je telkens een beetje doet en niet tegen een steeds grotere achterstand zit aan te hikken. Het kan helpen als je vaste momenten inbouwt waarop je iets aan het huishouden doet, al is het maar twee keer in de week ’s avonds een half uurtje.

Het onderstaande schema biedt een leidraad voor de meest gebruikelijke huishoudelijke klussen en hoe vaak ze gedaan moeten worden. Door het schema te volgen, houd je overzicht over het werk en word je nooit meer ingehaald door je huishouden. Het schema is bedoeld als voorbeeld dat je afhankelijk van de behoeften van je huishouden kunt aanpassen. Heb je bijvoorbeeld huisdieren die sterk verharen, dan moet je wellicht dagelijks stofzuigen. En als je een baby hebt of een groot gezin, zal de wasmachine ook bijna iedere dag gebruikt worden. Ook kun je extra taken aan het schema toevoegen die specifiek zijn voor jouw situatie, denk aan het verschonen van de kattenbak of het poetsen van je zilvercollectie.

Iedere dag

  • Vuile vaat verzamelen en in de vaatwasmachine zetten. Als je geen vaatwasmachine hebt, is het handig om één keer per dag de vaat te doen zodat niet alles op het aanrecht blijft staan.
  • Als de vaat aan de kant is, met een vaatdoekje en warm water of schoonmaakmiddel het aanrecht, fornuis en de eettafel schoonmaken.
  • Daarna het vaatdoekje desinfecteren of vervangen, aangezien hierin makkelijk bacteriën groeien. Desinfecteren kan door het doekje 10 minuten in water te koken of door het 2 minuten in de magnetron te leggen. Maak het doekje dan eerst wel nat, anders vliegt het in brand. En pas op voor je vingers, want het doekje wordt erg heet.

Iedere week

  • Kleding wassen (twee tot vier keer per week) en na het drogen opgevouwen in de kast leggen.
  • Toilet reinigen. Zeker in een gezin met kleine kinderen is een hygiënische toiletpot van groot belang, aangezien kinderen het toilet vaak met de handen aanraken en makkelijk bacteriën opdoen. Vergeet ook de knop van de spoelbak niet schoon te maken.
  • Alle vloeren stofzuigen en keukenvloer dweilen. Door het hele huis in één keer te doen, ben je efficiënter en uiteindelijk sneller klaar.
  • Bed verschonen en beddengoed wassen. Dit is een mooie gelegenheid om af en toe ook de matrassen om te draaien zodat er geen doorligplekken in komen. Dekbedden en kussens laten luchten in de buitenlucht.
  • Vensterbanken en open kastplanken afnemen met een natte doek.

Iedere maand

  • Badkamervloer schoonmaken (twee keer per maand). Poets de badkuip en douchebak met een daarvoor geschikt schoonmaakmiddel en een middel om kalk te verwijderen.
  • Koelkast opruimen en schoonmaken. Etenswaren die over de uiterste houdbaarheidsdatum zijn, weggooien.
  • Huishoudelijke apparaten ontkalken en schoonmaken (frequentie is afhankelijk van hoe vaak je de apparaten gebruikt en van de hardheid van het water in je woonplaats).

Ieder kwartaal

  • Kruimels uit magnetron en oven verwijderen, en wanden en roosters reinigen.
  • Ramen lappen aan de buitenkant. De binnenkant hoeft minder vaak (eens per half jaar).
  • Buitenkant van de afzuigkap poetsen en filters wassen of vervangen.
  • Keukenkastjes opruimen en van binnen schoonmaken.
  • Kledingkast opruimen en alle kleding weer netjes opvouwen. Kleding die je meer dan een jaar niet gedragen hebt, niet terug in de kast leggen maar weggooien of apart houden om te gebruiken als poetsdoek.
  • Schoenen poetsen en inspuiten met vuil- en vochtafstotende spray. Laat afgesleten schoenzolen tijdig vervangen door de schoenmaker.

Ieder jaar

  • Vriezer ontdooien en schoonmaken (twee keer per jaar). Zo voorkom je meteen dat etenswaren te lang in de vriezer blijven liggen.
  • Gordijnen en vitrages van rails halen en uitkloppen. Daarna wassen en nat ophangen om te laten drogen.
  • Tapijt en vloerkleden reinigen met tapijtreiniger.

Enkele schoonmaakadviezen

  • Het schoonhouden van je huis is makkelijker als je huishouden goed georganiseerd is. Als je iedere keer voordat je het aanrechtblad kunt schoonmaken alle kruidenpotjes eerst moet verwijderen, zal de zin in het poetsen je snel vergaan. Dus maak gebruik van handige opbergsystemen zodat je niet steeds alles moet verplaatsen wanneer je even ergens een doekje over wilt halen.
  • Het hebben van een vaste plek voor je spullen voorkomt dat ze gaan slingeren en helpt om je huis aan de kant te houden.
  • Maak na gebruik van de douche of het bad meteen de vloer en wanden droog, zodat er geen kalkaanslag ontstaat die er naderhand weer moeizaam afgepoetst moet worden.
  • Zorg dat je altijd een voorraadje schoonmaakmiddelen en poetsdoeken in huis hebt, zodat je daardoor in ieder geval niet geremd wordt om aan de slag te gaan.

Schoonmaakritme volhouden

Je huis mooi schoon houden is een kwestie van doorzetten. Hoe glanzend je de wasbak ook gepoetst had, helaas duurt het meestal niet al te lang voordat de eerste vlekken weer verschijnen. Dat maakt het soms lastig om gemotiveerd te blijven en je aan het schoonmaakschema te houden. Houd het daarom leuk voor jezelf en schep geen onrealistische verwachtingen. Pas het schema zo nodig aan op een manier die voor jou praktisch is. Als je de hele week werkt en alleen in het weekend tijd hebt om te poetsen, focus dan op de leefruimtes die het belangrijkst voor je zijn.

Bij wijze van grote schoonmaak (in het voorjaar) zou je klussen die eens per jaar gedaan moeten worden, allemaal op één dag kunnen inplannen. Wie weet, kun je je huisgenoten zover krijgen om een dagje mee te helpen. Dan is het werk zo gedaan en wordt het nog gezellig ook!
© 2017 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een schoon huis!Een schoon huis!Een schoon huis, dat willen we allemaal wel. Maar ja, waar haalt u alle tijd vandaag en hoe moet u het organiseren? In d…
Tips voor het huishoudenTips voor het huishoudenHet huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeur…
Afvallen: kom in beweging en ga poetsen!Afvallen: kom in beweging en ga poetsen!Je wilt afvallen, maar hebt weinig zin in een dieet volgen. Misschien is je huis ook niet spik en span. De oplossing is…
Houdt je huis netjes met behulp van een schemaKost het jou ook zo'n moeite om je huishouden een beetje bij te houden? Je hebt tenslotte zoveel andere dingen te doen?…

Stinkende schoenen: wat te doen tegen vies ruikende schoenenStinkende schoenen: wat te doen tegen vies ruikende schoenenLast van stinkende schoenen of sneakers? Als mensen achteruitdeinzen wanneer je je schoenen uittrekt, dan is er een duid…
Steelstofzuigers, waar moet je op letten bij de aankoop?Steelstofzuigers, waar moet je op letten bij de aankoop?Steelstofzuigers, je ziet ze steeds meer binnen huishoudens. Ze zijn vaak wendbaar, snoerloos en je pakt ze er even bij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.flaironline.nl/huishouden/schoonmaakschema/
  • https://stofzuigerzen.nl/vaatdoekje-magnetron
  • http://nos.nl/artikel/2004187-minister-verschoon-vaatdoekje-iedere-dag.html
  • http://www.kinderopvang.tv/darmklachten-2/kinderopvang-beleid-besmettelijke-aandoeningen-en-kleine-kinderen/
  • https://www.huishoudplaza.nl/Tips/art/18905/koffiezetapparaat-schoonmaken
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.