Een schoon huis!

Een schoon huis! Een schoon huis, dat willen we allemaal wel. Maar ja, waar haalt u alle tijd vandaag en hoe moet u het organiseren? In dit artikel vindt u allerlei tips om het huishouden zo praktisch mogelijk te laten verlopen. Een to-do-list kan u daarbij helpen. Ook leest u welke middeltjes u kunt gebruiken voor vlekken als bloed, gras, wijn, enzovoort. Succes met poetsen!

Algemene schoonmaaktips

To-do-list:

Een to-do-list is een lijst waarop alle klussen staan die gedaan moeten worden. Deze lijst is praktisch omdat u overzicht houdt en tegelijkertijd ook kunt afvinken wat u al heeft gedaan. Op deze lijst kunt u per dag aangeven wat u wilt doen en moeten er dingen om de week of maandelijks gebeuren dan kunt u dat er ook bij noteren.

Rommel opruimen:

Het is het meest praktisch al u eerst al uw rommel op gaat ruimen, voordat u met schoonmaken begint. Het afstoffen gaat dan veel makkelijk. Wanneer u een echte rommelkont bent, koop dan een aantal bakjes om spullen standaard in te bewaren. Bijvoorbeeld een krantenbak, postbak, sleutelbak, folderbak, sjaaltjesmand, kledingbankje, enzovoort. Op die manier heeft al altijd de spullen op 1 plek liggen en kunt u het sneller opruimen, sorteren en weggooien.

Tv uit, radio aan:

Natuurlijk is het heerlijk om te poetsen met wat geluid op de achtergrond, maar zet dan lekker de radio aan in plaats van de t.v. De t.v. is vaak veel te verleidelijk en meestal wilt u toch even kijken wat er allemaal wordt besproken en waar het over gaat. Op de radio kunt u toch niks zien en kunt u ongestoord lekker meezingen tijdens alles klusjes die op uw to-do-list staan.

Ga efficiënt te werk:

Efficiënt werken houdt in dat u 'handig en praktisch werkt'. Hierbij kunt u denken aan het afwerken van één ruimte voordat u aan de andere begint. Of juist eerst de gehele bovenverdieping af te stoffen, vervolgens ook de gehele verdieping stofzuigen en tot slot dweilen. Eigenlijk wil efficiënt werken alleen maar zeggen dat u het overzicht houdt op de werkzaamheden die gedaan moeten worden. Ga dus niet op zolder met de was bezig, beneden de keukenkastjes poetsen en boven de douche onder handen nemen....u zult dan namelijk gek worden van de druk die er op uw schouders ligt, en dat afvinken van gedane klussen is dan helemaal onmogelijk.

Van boven naar beneden:

Wanneer u 'aan de poets bent' is het erg van belang om van boven naar beneden te werken. Hiermee wordt niet bedoelt van zolder naar de woonkamer (wat misschien ook wel handig is), maar juist van het plafond tot de vloer. Begin dus met het afnemen van de muren, een ragebol kan u daarbij heel goed helpen. Vervolgens stoft u de meubels en de andere zaken af. Daarna is het tijd om stof te zuigen en tot slot wordt pas de dweil door het vertrek gehaald.

Vaatwasser en wasmachine:

Deze beide apparaten kunt u prima 's nachts aanzetten. Het voordeel hiervan is dat u in de ochtend lekker alles schoon heeft én dat u de nachtstroom heeft gebruikt.

Verantwoordelijkheid:

De laatste algemene schoonmaaktip gaat over verantwoordelijkheid. Wanneer u een enkel huishouden heeft, gaat dit niet op. Maar wanneer u met meerdere mensen in huis woont, is het niet meer dan logisch dat iedereen een steentje bijdraagt en dat iedereen sowieso verantwoordelijk is voor zijn eigen rommel. Laat iedereen de was naar de wasmand brengen, de kopjes en borden na het gebruik opruimen, de fietsen in de schuur zetten, enzovoort. Deze voorbeelden lijken heel simpel, maar ga maar eens bij uzelf na hoeveel tijd het zou schelen als u niet eerst de 'troep van een ander' op zou hoeven ruimen.

Schoonmaakweetjes

Licht metaal:

Dit krijgt u goed schoon dit het af te nemen met spiritus.

W.C.pot:

Wekelijks chloorgebruik is echt noodzakelijk.

Toilet:

Een verfrisblok in de w.c.pot zorgt voor een frisse geur en een goede reiniging. Een spray geeft alleen een geur en heeft zelf als nadeel dat u vocht in de toilet sprayt, niet erg plezierig voor de volgende bezoeker.

Ramen:

Maak uw ramen schoon met schoon water en eventueel een scheutje ammonia als u vette ramen heeft. Spiritus wordt afgeraden, omdat het op den duur een blauwige gloed nalaat. Een gepeld ui in de emmer zorgt voor minder strepen. Glansmiddel van de vaatwasser zorgt voor een prachtige glans. De ramen nawrijven met kranten zorgt er ook voor dat ontstane strepen verdwijnen.

Vloer:

Dweil altijd met 2 emmers. Eén met schoon sop en één met water op de dweil weer in schoon te spoelen.

Hoe vaak schoonmaken?

  • Afstoffen: wekelijks.
  • Stofzuigen: wekelijks of twee keer per week.
  • Dweilen (douche, keuken): wekelijks.
  • Dweilen (overige): om de week.
  • Toilet: 2 keer per week (chloor 1 keer).
  • Douche: 1 keer per week (tussendoor even met een doekje is wel verstandig).
  • Keuken: maandelijks.
  • Ramen: maandelijks.
© 2011 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoon huis in recordtijd  Snelle schoonmaaktipsSchoon huis in recordtijd Snelle schoonmaaktipsHet huis schoonmaken is niet iets wat je even doet. Het kost veel tijd om het huis te poetsen. Door enkele tips en trucj…
Tips voor het huishoudenTips voor het huishoudenHet huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeur…
Poetsen met azijn en citroenPoetsen met azijn en citroenLeer milieuvriendelijk schoon te maken zonder gebruik te maken van chemische stoffen. Veel mensen poetsen met azijn; het…
Rolluiken schoonmakenWaarom is het belangrijk om rolluiken schoon te maken en hoe kan ik dit het beste doen? Geniet van de voordelen van scho…

Huishoudtips met azijn, citroensap en sodaHuishoudtips met azijn, citroensap en sodaIedereen heeft zijn keukenkastjes vol staan met schoonmaakmiddelen maar is dat wel allemaal nodig? Hoever kan je komen m…
Hoe verwijder ik snel en gemakkelijk rodewijnvlekken?Hoe verwijder ik snel en gemakkelijk rodewijnvlekken?Het gebeurt ons allemaal wel eens, per ongeluk stoot je je rode wijn om. En zit er een rodewijnvlek op uw kleren of op v…
Bronnen en referenties
  • www.schoonmaken-huishouden.nl
Datvw (44 artikelen)
Laatste update: 04-04-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.