Houdt je huis netjes met behulp van een schema

Kost het jou ook zo'n moeite om je huishouden een beetje bij te houden? Je hebt tenslotte zoveel andere dingen te doen? En schaam je je ook af en toe als er onverwacht bezoek op de stoep staat. Laat je ze dan maar voor de deur staan omdat het zo'n bende is? Met een goede planning en een klein beetje tijd per dag hou je je huis dusdanig goed bij dat je je in ieder geval nooit meer hoeft te schamen voor de bende.

Tijd

Hoeveel tijd ben je nou aan het huishouden kwijt? Het zal er natuurlijk van afhangen hoe groot je woont; maar vaak duurt het veel minder lang dan je van te voren denkt. Zeker als je het bij houdt en dus iedere dag een klein beetje doet wordt het nooit een bende waardoor het je nooit meer een halve dag zal kosten.

De één doet liever iedere dag een beetje, de ander één keer per week op zaterdag middag gelijk alles. Die mensen zijn dan wel gelijk een halve dag kwijt of langer kwijt. Bedenk je wat jij wilt, wat jij prettig vindt en waar jij tijd voor hebt. Houdt ook rekening met dagen dat je bijvoorbeeld 's avonds naar de sportschool gaat. Die avond zul je geen tot weinig tijd hebben en dus moet je dat een andere dag compenseren.

Schema

Als je besloten hebt wanneer jij je huishouden gaat doen kun je het beste een schema maken. Sommige dingen hoeven nou eenmaal niet iedere week of iedere dag te gebeuren. Maak dus eerst een schema voor de dagelijkse dingen zoals de afwas, opruimen en andere dingen waarvan jij vindt dat ze dagelijks moeten gebeuren. Vervolgens ga je een wekelijks schema maken. Hierop zal onder andere afstoffen, stofzuigen, badkamer schoonmaken, bed verschonen en alles wat jij nog meer wilt staan. Dan maak je ook nog een schema voor de periodieke dingen. Het schoonmaken van je koelkast of het lappen van de ramen ga je tenslotte vast niet iedere week doen. Dat is ook niet nodig.

Als je je schema af hebt ga je kijken of dit schema wel haalbaar is samen met de tijd die je in gedachten hebt. Als dat niet het geval is zul je toch wat aanpassingen moeten maken. Al dan niet in tijd, al dan niet in je schoonmaak werk.

Aan de slag

Na de theorie komt altijd de praktijk. Nu zal je aan de slag moeten en kijken of dit schema echt geschikt is voor jou persoonlijke omstandigheden. Het uitvoeren van de praktijk zal je ook enige discipline kosten. Het is tenslotte niet gemakkelijk als je na een dag werk moe thuiskomt en nog een (half)uur huishouden moet uitvoeren. Toch kun je dat het beste gelijk doen als je uit je werk komt. Als je eerst gaat zitten, eten en televisie kijken bestaat de kans dat je daarna niet meer vooruit te branden bent.

Zet een lekker muziekje op en ga aan de slag. Als je eenmaal bezig bent valt het wel mee. Ondertussen staat je avond eten al op het vuur dus als je klaar bent kun je gelijk lekker eten!

Beloning

De eerste week mag je jezelf best ter stimulatie af en toe een kleine beloning geven. Dit kun je ook doen bij die vervelende periodieke klusjes. Vaak zie je enorm op tegen die klusjes en duren ze ook nog het langste van allemaal. Dan is het prettig als je iets in het vooruitzicht hebt. Koop bijvoorbeeld die mooie geurkaarsen of een bos bloemen voor in je schone opgeruimde huis als de klus erop zit. Dergelijke dingen staan ook mooier in een opgeruimd huis dan in een bende!

Hulp

Wie het zich kan en wil permitteren kan natuurlijk een huishoudelijke hulp overwegen. Het scheelt je zelf enorm veel tijd en je huis wordt bijgehouden. Een hulp kost gemiddeld 10-15 euro per uur. Dat is best een bedrag natuurlijk, maar het kan het waard zijn. Je kunt zelf beslissen wat je de hulp wilt laten doen. Je kunt de hulp dus ook alleen de wekelijkse klussen geven die wat meer tijd kosten of waar je een bloedhekel aan hebt. De kleinere klussen doe je dan zelf wel.

Een goede hulp heeft altijd meerdere adressen en kan referenties geven van deze adressen. Zo weet je tenminste of de hulp betrouwbaar is en goed werkt.

Als je de zelf genoeg discipline hebt en je aan je schema houdt zul je merken dat je een schoon en opgeruimd huis steeds meer gaat waarderen. Het is nou eenmaal prettiger om in een opgeruimd huis thuis te komen dan in een zwijnenstal. En je hoeft je nooit meer te schamen als je onverwacht bezoek krijgt!
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het huishoudenTips voor het huishoudenHet huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeur…
Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Misschien overweeg je wel om een baantje in het huishouden te nemen. Gewoon om je vakantie op te vullen, om jezelf nutti…
Jaarschema voor een schoon huisJaarschema voor een schoon huisKun je je de laatste keer nog heugen dat je de ramen heb gelapt? Of de keukenvloer hebt gedweild? Niet iedereen is even…
Time management met behulp van huishoudschemaTime management met behulp van huishoudschemaHet huishouden is voor de meeste mensen een noodzakelijk kwaad. Het meest frustrerende is, dat je nooit klaar bent. Het…

Vlekken verwijderen uit kleding met ouderwetse middelenVlekken verwijderen uit kleding met ouderwetse middelenVlekken uit je kleding verwijderen. Hoe doe je dat? Onze oma’s wisten vroeger precies hoe het allemaal moest. Voor alles…
H2O mop. Hoe werkt het?H2O mop. Hoe werkt het?De H2O mop lijkt op een gewone mop, maar ook een beetje op een roller om de vloeren te reinigen, maar de H2O is een appa…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.