Goedkoop je huis schoonmaken met afwasmiddel

Goedkoop je huis schoonmaken met afwasmiddel Goedkope en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen maak je zelf. Om je huis goed schoon te maken heb je niet meer nodig dan azijn, olie, soda en een afwasmiddel. De rest van de schoonmaakmiddelen zijn eigenlijk overbodig en niet meer dan kastvulling. Ook hardnekkige vlekken uit wasgoed kan je prima verwijderen met afwasmiddel. Hier volgen enkele andere (schoonmaak)tips met afwasmiddel op een rijtje.

Afwasmiddel voor de was

Hardnekkige vlekken in het wasgoed zijn goed te verwijderen met afwasmiddel. Vooral vetvlekken en bloedvlekken die een normaal wasmiddel er niet uit krijgt, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bloedvlekken verwijder je met afwasmiddel op de vlek. Even in laten trekken en daarna goed uitspoelen met koud water. Hierna kan het kledingstuk gewoon in de was. Wanneer je een wasongelukje hebt gehad en per ongeluk een rode handdoek bij de witte was hebt laten zitten, kan je nog proberen om de was te redden door de kledingstukken te wassen met afwasmiddel. Soms helpt dit de doorgelopen kleur te verwijderen. Vetvlekken verwijder je met een puur afwasmiddel op de vlek. Even in laten trekken en dan uitspoelen met warm water. Ook vlekken op je tapijt kan je op deze manier verwijderen. Een vochtige doek met een druppel afwasmiddel over de vet, chocolade of wijnvlek wrijven en de vlek verdwijnt.

Zelf glasreiniger maken

Vul een sprayflacon voor de helft met azijn en voor de helft met water. Voeg hier nog één of twee druppels afwasmiddel aan toe en je hebt zelf een glasreiniger gemaakt. Wanneer je in de badkamer geen beslagen spiegels meer wil kan je de spiegel na het schoonmaken even nawrijven met een droge doek en één druppel afwasmiddel erop.

Zelf allesreiniger maken

Om je keuken, toilet en badkamer weer stralend schoon te krijgen gebruik je warm water met een paar druppels afwasmiddel en een eetlepel soda. Hier krijg je echt alles mee schoon. Zeer hardnekkig vuil zoals aangekoekt vet verwijder je door eerst verdund afwasmiddel op het verontreinigd oppervlak te smeren en dit even in te laten trekken. Daarna afnemen met warm water en nadrogen met een schone doek.

Reinigen van blender, keukenmachine of frituurpan

Vul het apparaat met een sopje van warm water en afwasmiddel en zet het apparaat aan. Na even draaien zijn de blender en de keukenmachine weer schoon. Wanneer de frituurpan ondanks verwarmen vies blijft, kan je evt. nog wat soda toevoegen.

Ongedierte bestrijden

  • Azijn met een druppel afwasmiddel op het aanrecht kan helpen tegen fruitvliegjes. Natuurlijk moet je dan wel de oorzaak (fruit, afvalbak, koffieprut) verwijderen en de fruitschaal, koffiezetapparaat of afvalbak goed schoonmaken. Wanneer de oorzaak blijft bestaan zullen de fruitvliegjes niet verdwijnen.
  • Meng wat water met een paar druppels afwasmiddel ter bestrijding van bladluis. Het is niet schadelijk voor de planten en de bladluis verdwijnt. Wel geregeld herhalen. Bij hardnekkige bladluis kan je ook nog wat azijn aan het mengsel toevoegen.
  • Hond met vlooien? Gebruik dan als hondenshampoo, een klein beetje afwasmiddel en de vlooien hangen dood in de vacht en kunnen er na het wassen gewoon uitgekamd worden.

Bellenblaas maken

Nee, het is geen huishoudtip, maar wel een goede manier om kleine kinderen bezig te houden. Bellenblaas kan je zelf maken met een mengsel van water en afwasmiddel. Verhouding: ongeveer tien delen water en één deel afwasmiddel. Voeg een heel klein beetje suiker en eventueel een paar druppels glycerine toe voor de perfecte bellenblaas.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn niet alleen beter voor het milieu, maak ook voor je portemonnee. Bovendien bespaart het kastruimte.

Lees verder

© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenVetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenWe hebben het allemaal wel eens; vlekken in onze kleding. Met name tijdens het braden en bakken krijgen we weleens vetvl…
Vetvlekken verwijderen: oplossingen voor kleding en keukenVetvlekken verwijderen: oplossingen voor kleding en keukenVetvlekken behoren tot de hardnekkigste vlekken. Vet trekt na verloop van tijd in het materiaal waarop het zich bevindt.…
Keuken schoonmaken  Tips en trucjes voor een schone keukenKeuken schoonmaken Tips en trucjes voor een schone keukenEen keuken dient altijd hygiënisch schoon en netjes te zijn omdat we daar al onze maaltijden bereiden. Maar dat is makke…
De efficiente huisvrouw / -man: muren en plafondsMuren en plafonds zijn geen zaken die wekelijks schoongemaakt hoeven te worden. Toch is het fris om ze een paar keer per…

Verschillende anti-aanbaklagenAls je wilt koken en op zoek bent naar de geschikte anti-aanbaklaag zie je vaak bij het binnen treden van een winkel doo…
Hoe moet ik mijn koelkast instellen?Is mijn koelkast te koud? Of is die juist te warm? Wat zijn de gevolgen van een te koude of te warme koelkast? Is mijn k…
Bronnen en referenties
  • http://www.omaweetraad.com
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.