Meelmotten in je keukenkastje

Meelmotten kunnen een vervelende, onsmakelijke en lastig op te lossen ravage in de keukenkast aanrichten. Doordat ze zich snel vermeerderen en door verpakkingen en de kleinste kiertjes heen wurmen, bevinden ze zich in no time door heel je keukenkast en misschien wel heel je keuken. Het aangetaste voedsel is besmet met spinrag, eitjes, rupsjes en cocons. Hoewel dit niet schadelijk is voor de gezondheid, is het wel een onsmakelijk idee. Alleen door een grondige aanpak kun je van de meelmotten af komen.

Meelmot

Een meelmot, ook wel voorraadmot genoemd, is een kleine mot die houdt van zetmeelrijke producten zoals granen en graanproducten, diervoer en gedroogde vruchten, maar ook chocolade, cacao en noten worden door de motten gegeten. De mot is roodbruin van kleur en slechts een centimeter groot. De meelmot komt op licht af en zit vaak op plafonds en wanden. De motjes vliegen niet snel weg. Als je ze dood mept laten ze een vieze stoffige vlek achter.

Meelmot / Bron: Richardus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Meelmot / Bron: Richardus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Levenscyclus

De vrouwtjes leggen tot wel honderd eitjes per keer op een voedselbron waar na verloop van tijd kleine rupsjes uitkomen die zich vol eten met het voedsel. Ze spinnen een rag waarin het voedsel samenklontert. Als de rupsjes volgroeid zijn, zullen ze zich op een veilige plaats gaan verpoppen, waarna een meelmot ontstaat. De meelmot zal zo'n twee weken leven en de vrouwtjes leggen in deze tijd zo'n tweehonderd tot vijfhonderd eitjes waaruit weer nieuwe rupsjes komen. De meelmot komt overal ter wereld voor, maar ze houden vooral van warme en vochtige plaatsen. Het duurt normaal gesproken ongeveer een maand voordat de eitjes uitkomen, maar bij een temperatuur van 17 graden Celsius kan het zo'n half jaar duren voordat de eitjes uitkomen.

Hoe komen ze in je keukenkast?

Meelmotten kunnen in huis terecht komen door voedsel dat is besmet met eitjes of larve. De larve kunnen door zich door plastic en kartonnen verpakkingen heen vreten, waardoor ze zich in de kast kunnen verplaatsen. Ze kunnen zich op deze manier ook in andere levensmiddelen verstoppen, zelfs in verpakkingen die nog dicht zijn. Als de rupsen zich hebben verpopt tot een motje, kan deze weer zo'n tweehonderd tot vijfhonderd eitjes leggen, waardoor de populatie zich razendsnel kan vermeerderen.

Gevaar van meelmotten

In de meeste gevallen is de meelmot ongevaarlijk en mensen zullen bij het eten van besmet voedsel niet ziek worden. Wel kunnen de rupsen het voedsel met hun ontlasting en cocons bederven. Het gebeurt in sommige gevallen ook wel dat mensen allergisch reageren op het besmette voedsel. Vaak uit zich dit in irritatie van het slijmvlies. Ook kunnen er darmklachten ontstaan door het eten van besmet voedsel. Het eten van het spinrag van de larve kan namelijk verstopping veroorzaken.

Bestrijding

Meelmotten zijn, doordat ze zich verstoppen in de kleinste naden en kieren, lastig te bestrijden. Daarbij kunnen ze door de meeste standaard verpakkingen heen eten, waardoor ze vaak wel een voedselbron kunnen vinden om in te overleven en verder voort te planten. Ze kunnen door de kleinste kieren in een ruimte komen om daar vervolgens dwars door de verpakkingen heen te eten. De motten kunnen honderden meters afleggen waardoor ze zich in het hele huis kunnen verspreiden. Als je eenmaal meelmotten in huis hebt is het dan ook aan te raden om grondig te werk te gaan en de indringers zo snel mogelijk te bestrijden.

Stappenplan

Als je meelmotten in huis ontdekt hebt, probeer deze dan zo snel mogelijk met onderstaand stappenplan te bestrijden.

Etenswaar weggooien

Als je de meelmotten hebt ontdekt, probeer dan eerst de bron van de besmetting te vinden. Dit kan door alle etenswaren te checken en alle besmette producten weg te gooien. Het besmette etenswaar is vaak te herkennen aan het achtergebleven spinrag dat de rupsjes hebben gemaakt. Ook kunnen er eitjes, rupsjes of cocons tussen het etenswaar zitten. Beperk je bij het zoeken niet alleen tot open verpakkingen, maar check ook alle dichte verpakkingen. Bij twijfel kun je de producten beter weggooien, deze kunnen namelijk in een later stadium opnieuw voor een besmetting zorgen. Gooi alle producten buiten in een afgesloten zak in een container weg, zodat de meelmotten zich buitenshuis bevinden. Gooi de producten ook liever niet in de groenbak maar bij voorkeur bij het restafval. Laat het vuilnis de eerst volgende keer ophalen.

Invriezen

Producten die overblijven kun je het beste enkele dagen invriezen. Door de lage temperaturen gaan de eitjes kapot en komen ze niet meer uit. Eitjes die aan de binnen- of buitenkant van een verpakking zitten kunnen zo geen schade meer aanrichten. Verpakkingen van producten die niet ingevroren mogen worden kun je het beste goed schoonmaken met schoonmaakazijn. Als je een nieuwe besmetting wil voorkomen kun je ook alle nieuwe aangekochte graanproducten, noten, chocolade, gedroogd fruit of andere mogelijke besmette producten een aantal dagen invriezen.

Ompakken

Meelmotten kunnen door plastic en karton heen. Kies er daarom voor om alles in glas of blik te verpakken. Zorg dat de verpakkingen goed sluiten zodat de motjes niet via de kieren bij het voedsel kunnen komen. Goed afsluitbare dikke kunststof bakken volstaan vaak ook omdat het kunststof voor de meelmot te dik is om doorheen te komen. Ook geschikt zijn bijvoorbeeld glazen groentepotten, jampotten, pindakaaspotten en melkflessen. Verpak ook alle nieuw gekochte producten eerst in glas of blik voordat je ze in de voorraadkast plaatst.

Schoonmaken

Maak vervolgens de hele kast leeg en maak deze grondig schoon. Zuig alle kieren en gaten uit met de stofzuiger. Denk ook aan de voorgeboorde gaatjes voor de planken, de kieren tussen de planken en indien mogelijk onder en achter de kast. Vervolgens maak je de kast schoon met schoonmaakazijn en tenslotte ga je alle planken even na met een heet sopje. Zorg dat je alle plekken hebt gehad.

Dood meelmotten

Als er nog rondvliegende meelmotten te vinden zijn, dood deze dan. Ze zijn eenvoudig te doden als ze ergens zitten, maar dit geeft wel vieze vlekken. Je kunt de motjes ook doden door een spray te gebruiken. Omdat meelmotten meestal actief worden in de nacht is het het beste om 's avonds even rond te kijken of er nog meelmotten te zien zijn.

Check of de meelmotten weg zijn

Pas na een maand kan er bepaald worden of de meelmot werkelijk is verdwenen. Het duurt namelijk ongeveer een maand voordat de eitjes zijn uitgekomen en de plaag opnieuw kan ontstaan. Om te checken of er nog meelmotten zijn kun je bepaalde kleefvallen ophangen. Deze hebben een bepaalde geur van feromonen waar de mannetjes motten op af komen. Hoewel je hiermee niet de meelmotten kunt bestrijden, geeft het wel een goede indicatie of de meelmotten nog aanwezig zijn. Als de meelmotten nog steeds aanwezig zijn, kun je het stappenplan herhalen en kijken of je geen producten vergeten bent om te pakken. Ook is het mogelijk om er een specialist erbij te halen.

Nieuwe besmetting voorkomen

Als het bestrijden van de meelmotten gelukt is, is het een zaak om een nieuwe besmetting te voorkomen. De beste manier is om ervoor te zorgen dat er geen voedsel beschikbaar is voor de meelmotten. Sluit daarom al het voedsel waar de meelmotten mogelijk eitjes op kunnen leggen af in een goed afsluitbare glazen pot of blik, ook de dichte verpakkingen. Denk hierbij aan muesli, rozijntjes, rijst, macaroni, meel, Brinta, havermout, maïzena, chocolade, nootjes, chocolade, koekjes, crackers en zoutjes. Mocht je iets kopen dat besmet is, dan kunnen de larve in ieder geval niet uit de potten kruipen om zo andere producten te gaan besmetten. Laat producten niet te lang in de kast staan en koop geen grote voorraden. Verder is het mogelijk om nieuw aangekochte producten enkele dagen in te vriezen om de eitjes en larve te doden. Tenslotte is het verstandig om eens in de zoveel tijd de voorraadkast te controleren op meelmotten en producten die oud zijn weg te gooien.
© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bestrijd je motten in huis?Hoe bestrijd je motten in huis?Motten kunnen erg vervelend zijn in huis. Ze vliegen overal naar toe en steken donker af tegen een wit plafond. Een mott…
Lymantriidae of DonsvlindersLymantriidae of DonsvlindersDe Lymantriidae of ook wel Donsvlinders of Borstelrupsvlinders zijn een familie van motten. Het is een bijzondere soort…
Het roesje, een nachtvlinder uit België en NederlandNachtvlinders of motten zijn een onderdeel van de familie vlinders. Daarnaast bestaan er nog dagvlinders, maar een heel…
De eikenprocessierupsDe Eikenprocessierups. Rond de zomer zijn ze weer vaak zichtbaar in Nederland. De Eikenprocessierups is de rups van een…

Jaloezieën en luxaflex snel schoonmaken met waterJaloezieën en luxaflex snel schoonmaken met waterLuxaflex of een ander merk jaloezieën schoonmaken, daar heeft niemand echt zin in. Gelukkig bestaat er een radicale meth…
Hoe voorkom je huisstofmijt?Stofmijt, of huisstofmijt, kan in ieder huis voorkomen. Sommige mensen hebben er helemaal geen last van, maar een hoop m…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_meelmot
  • http://www.mottenshop.eu/nederland/help-wat-te-doen-met-motten/waarom-zijn-motten-zo-gevaarlijk/
  • Afbeelding bron 1: Richardus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.