Huishoudtrucs: consuminderen met vijf superproducten
Er zijn een paar producten uit de goede oude tijd die interessant zijn om terug te brengen in ons dagelijks bestaan. Gewoon omdat ze handig, goedkoop, milieuvriendelijk of simpel zijn. Vaak zijn het producten die al in elk keukenkastje staan, maar met een beetje fantasie kun je ze voor veel meer gebruiken dan waarvoor je ze in huis hebt. Je kunt ze ook heel goed combineren. De ultieme huishoudtrucs om te consuminderen: de 'Big Five' uit grootmoeders kastje!
Veelzijdige superproducten
Met de industrialisatie en de daaruit voortvloeiende welvaart, veranderde niet alles ten goede. We werden consumenten en we gingen dus … consumeren. Met alle gevolgen van dien. Inmiddels weten we haast niet meer beter dan voor elk euvel bestaat een middeltje, voor elke kwaal een zalfje. We hebben kasten vol dure, milieubelastende producten staan waaraan we klakkeloos geld uitgeven: voor de geur of de schoonmaak of de genezing en elk middel 'doet wat het belooft' ... We geloven de belofte en recyclen natuurlijk netjes de verpakking. Die producten zijn heel handig en doeltreffend, maar ze vervangen eigenlijk heel eenvoudige ouderwetse middeltjes. Vijf daarvan zouden best in ere hersteld mogen worden. Kijk zelf maar eens in je kastjes hoeveel flesjes en potjes je kunt vervangen door deze goedkope en veelzijdige superproducten.
Zout of soda: niet opeten maar opvegen
Zouten zoals keukenzout (NaCl) en soda (Na2CO3) zijn een uitstekende ontvetters. Zout kun je goed gebruiken voor de schoonmaak van lastige oppervlakken, zoals de douchevloer (zeepresten tussen de tegeltjes). Het absorbeert ook heel veel vocht en is daarom handig bij het schoonmaken van tapijt. Bijvoorbeeld als je er wijn op hebt geknoeid. Heeft de kat in een hoekje naast de bak gepiest? Strooi er dan een flinke laag zout op. Soda is hiervoor ook zeer geschikt. Als het brokkelig en droog is geworden, kun je het opvegen met stoffer en blik en daarna reinigen met een sopje van groene zeep. Even naspoelen met wat azijn en de bacteriën, geur en zeepresten zijn allen weg.
Spoelen of druppelen
Maar niet alleen bij de schoonmaak is zout een handige hulp. In plaats van dure neussprays of mondwater kun je een theelepeltje zout oplossen in wat gekookt water. Even laten afkoelen en je kunt hiermee veilig en goedkoop je neus druppelen bij verkoudheid, of je mond spoelen bij tandvleesproblemen. En als je keelpijn hebt: even gorgelen met zout water! Neem hiervoor wel
gewoon keukenzout, geen soda!
Groene zeep: mild en veelzijdig
Een mildere (en toch grondige) reiniging is bijna niet te vinden en je kunt het werkelijk voor van alles gebruiken: groene zeep. Ook wel 'zachte zeep' genoemd, want echt groen is deze zeep niet. Je kunt het zo gek niet verzinnen: van het wassen van de hond tot het opfrissen van kwetsbare leren handschoenen en het glanzend reinigen van elk type vloer. Het ruikt lekker fris, zonder dat er parfum in zit. Een beetje groene zeep met wat spiritus in een plantenspuit met lauw water is ook een prima middel voor de behandeling van planten met bladluis.
Vlekken verwijderen
Verdunde groene zeep kun je als een papje op een vlek in je kleding smeren, om deze te verwijderen. Wasgoed kun je hiermee gewoon in de wasmand leggen tot je een wasje gaat draaien, want het tast je textiel niet aan. Op meubelen of textiel dat niet in de wasmachine kan: enkele uren laten inweken en daarna afnemen met een schone spons doet de truc.
Bron: Cocoparisienne, Pixabay Ui: niet om te huilen
Natuurlijk is ui een prima smaakmaker in gerechten. Maar het helpt ook goed om een doorgesneden halve ui op een schoteltje naast het bed te leggen als je verkouden bent. Het maakt je luchtwegen weer vrij. En leg je een paar uien een dagje in een bodempje water, dan kun je dit water gebruiken om op je planten te spuiten tegen ongewenste insecten, zoals bladluis. De schillen van de ui kun je gebruiken om wol te verven.
Bron: Hans, Pixabay Azijn: multifunctioneel
Azijn is misschien wel het meest veelzijdige huishoudelijke product om altijd in de kast te hebben. Neem witte natuurazijn voor de breedste toepassing. Een fles van een liter kost zo’n 35 cent, dus een voorraad aanleggen zal je de kop niet kosten. Je weet vast al dat azijn goed ontkalkt. Het is een redelijk bekend middel om je waterkoker of je koffiezetapparaat mee schoon te maken. Maar je kunt er nog veel meer mee. De meeste mensen vinden azijn niet prettig ruiken, maar: ook daar zijn trucjes voor. Giet gekookte witte natuurazijn in een pot vol rozenblaadjes en laat het (afgesloten) op een donkere plek drie weken staan. Daarna door een zeef gieten en je hebt een heerlijk ruikende rozenazijn, die je niet alleen voor de schoonmaak kunt gebruiken maar zelfs voor je salade.
Onkruid verwijderen van je terras
Niet de meest milieuvriendelijke oplossing, maar toch altijd nog veel beter én voordeliger dan chemicaliën en giffen. Vul een grote gieter half-om-half met azijn en water en sprenkel het over je terras, vooral tussen de voegen. Je bent langdurig van groene aanslag en onkruid verlost. Het werkt het beste en snelste op een droge, liefst zonnige dag. Zorg dat je de borders en aangeplante bloemen en struiken niet besprenkelt. Die houden namelijk net zo min van azijn als onkruid …
Wasverzachter
Een scheutje azijn in het vakje van je wasverzachter maakt je wasgoed heerlijk zacht. De geur verdwijnt snel als het wasgoed droogt. Een klein drupje etherische lavendelolie erbij geeft zelfs een nog frissere geur dan wasverzachter.
Schimmels
Heb je last van zwemmerseczeem of kalknagels? Dan weet je hoe lastig het is om daar vanaf te komen en hoe lang het duurt om ervan te genezen. Kostbare middelen van de drogist beloven je wonderen, maar je smeert je wezenloos en die kassa blijft maar rinkelen. Met een wattenschijfje gedrenkt in azijn over je voeten en nagels wrijven helpt evengoed, zo niet beter. Tel uit je winst. Ook te gebruiken bij andere soorten schimmels, in je douche bijvoorbeeld.
Insectenbeten
Wrijf met een watje wat azijn over bijvoorbeeld een muggenbeet en de jeuk verdwijnt direct.
Zeepresten neutraliseren
Als je fijne goed gewassen wordt, wil je natuurlijk niet dat het hard wordt en uitdroogt. Een spoeling met azijn neutraliseert de werking van de zeep, verzacht het water en haalt de kleur op. Na een milde reiniging met groene zeep, is azijn de finishing touch. Tip van grootmoeder: zelfs tere producten zoals zacht lederen handschoenen kun je op deze manier veilig reinigen.
Crèmespoeling: voor jou én de hond!
Een hond met pluizige of sluike vacht heeft nogal snel last van klitten en vervilten. Maar was hem eens met groene zeep en spoel het daarna uit met lauw water met een beetje azijn erin. Je krijgt dan een prachtig glimmende, zachte sluike vacht, zonder pluis en klitten en makkelijk door te kammen. Overigens kun je dit ook heel prima toepassen op je eigen haar …
Bron: Alexas Fotos, Pixabay Lavendel: gedroogd of als olie
Een beetje vreemde eend in de bijt misschien, omdat je het niet direct in een keukenkastje verwacht. Maar lavendel groeit steeds vaker in veel tuinen, of in een pot op het balkon. Lavendel werd ook vroeger al voor van alles en nog wat gebruikt. Het bekendst is misschien wel het geurkussentje met gedroogde lavendelbloemetjes. Maar behalve een lekkere geur heeft het ook veel handige 'bijwerkingen'.
Tegen hoofdpijn en bacteriën
Lavendel helpt ter ontspanning, of tegen hoofdpijn. Het is bacterie-dodend en houdt bovendien de motten uit je kasten. Lavendelolie helpt (net als azijn) erg goed tegen kalknagels. Of doe een scheutje etherische lavendelolie bij de azijn in het vakje van de wasverzachter (bij handwas: het spoelwater in een emmer) en je wasgoed is behalve lekker zacht ook heerlijk fris. Om op een warme zomeravond de muggen van je af te houden, kun je wat druppels lavendelolie op je kleding sprenkelen. Lavendel maakt dus het lijstje van de Big Five helemaal compleet.
Zelf lavendelolie maken
Van gedroogde lavendel kun je heerlijk geurende, natuurlijke basisolie maken, die je kunt gebruiken als verzorgende huid-, douche- of massageolie. Let op: dit is iets anders dan
etherische olie en kan daarom niet in een brandertje of op kleding gedaan worden! Het recept is vrij eenvoudig. Een paar takjes met lavendel drogen, de bloemetjes in een goed afsluitbare pot doen, vullen met een mild gekleurde geurloze (bijvoorbeeld zonnebloem-) olie en drie weken op een zonnige plek zetten. Dagelijks even schudden. Daarna de olie door een fijnmazige zeef in een donker flesje of potje gieten. Zo kun je het maanden bewaren. Heerlijk om je na het douchen mee in te smeren, als je huid nog nat is. Het is hydraterend en verzachtend, de geur werkt opwekkend. Bovendien zitten er geen beruchte
'microbeads' in, microscopisch kleine stukjes plastic die het milieu en je huid vervuilen. Ook is deze olie heel geschikt als ontspannende massageolie of als verzachtende olie op geïrriteerde huid of eczeem.