De juiste ventilatie tegen schimmel in de badkamer

De juiste ventilatie tegen schimmel in de badkamer De badkamer is de ruimte in huis waar het grootste risico op schimmel bestaat, bijvoorbeeld in de tegelvoegen of op het douchegordijn. Dat is niet verwonderlijk, omdat baden en douchen een hoge luchtvochtigheid creëert , wat in feite de oorzaak is van schimmel. Schimmel ziet er niet alleen vies uit, maar vormt ook een gevaar voor de gezondheid. Vooral voor mensen met allergieën en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Schimmel kan bijvoorbeeld astma veroorzaken en nog veel meer. Herhaaldelijk en langdurig een te hoge vochtigheid in de badkamer geeft verkleurde voegen, vies geworden kit en schimmel op de muren. Een goede ventilatie helpt tegen al die ongemakken. Maar een openstaand raampje volstaat dan niet. Integendeel!

Ventileren tegen schimmel in de badkamer

De badkamer is een ruimte waar regelmatig veel vocht wordt geproduceerd. Met de verwarming aan kan de aanwezige lucht veel van dat vocht opnemen. Maar de wanden en het plafond zijn kouder waardoor het rijkelijk aanwezige vocht in de vorm van condens erop neerslaat. Een ideale voedingsbodem voor schimmel. Goed ventileren is de enige manier om dit te voorkomen.

Ventilatie kost energie

Isolatie en ventilatie zijn twee tegengestelde zaken. Aan de ene kant willen we energie besparen door zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan, en aan de andere kant moeten we ventileren om het klimaat in huis gezond te houden. Niet alleen om vochtproblemen en daarmee schimmels te voorkomen, maar ook voor onze gezondheid.

Door te ventileren gaat warmte verloren, daar komen we niet onderuit. Maar door op een juiste manier te ontluchten en te beluchten, kunnen we dat verlies tot een minimum beperken. Mechanische ventilatie (met een motor) is het best te controleren, maar natuurlijke ventilatie is uiteraard goedkoper.

Wat is de beste ventilatie in een badkamer?

Een openstaand raampje of de aanwezigheid van een afvoerrooster in het plafond is geen garantie voor een goede ventilatie, integendeel zelfs. Door menig afvoerrooster stroomt lucht van buiten naar binnen en dat geldt ook voor een opengezet raampje. In plaats dat er warme met vocht verzadigde lucht wordt afgevoerd, stroomt er relatief koude lucht naar binnen. En het is een feit dat koude lucht minder vocht kan opnemen.

Zet dus tijdens of na het baden geen raampje open maar zorg voor beluchting met opgewarmde lucht uit de eigen woning. Zet daarvoor de badkamerdeur open of zorg voor een ventilatieopening. Dat kan een voldoende ruime kier onder de deur zijn of een rooster dat zo laag mogelijk in de deur is aangebracht.

Hoe de ontluchting controleren?

Naast beluchting met opgewarmde lucht uit de woning is een goede ontluchting van cruciaal belang. Heeft u mechanische ontluchting dan kunt u met een velletje toiletpapier simpel checken of er daadwerkelijk lucht wordt afgezogen:
  • druk daarvoor het papiertje tegen het rooster aan;
  • dwarrelt het niet naar beneden maar blijft het hangen, dan is er voldoende “trek” aanwezig;
  • wordt het velletje van het rooster afgeblazen, dan is er sprake van een slecht werkende afzuiging.

Bij voldoende capaciteit van de mechanische ontluchting is een uurtje afzuigen na gebruik van de badkamer aanbevolen. Heeft u ondanks een mechanische afzuiging toch nog last van schimmel dan is de capaciteit daarvan ontoereikend en/of u ventileert niet lang genoeg.

Is mechanische ventilatie beter dan natuurlijke ventilatie?

Een goede natuurlijke ventilatie is even doeltreffend dan een mechanische. Bij natuurlijke ventilatie wordt wel een kanaal of pijp met een diameter van tenminste 12,5 cm. aanbevolen.

De weerstand van een afvoerkanaal kan te groot zijn doordat het kanaal te dun is of een ruwe binnenwand heeft. Gebruik voor natuurlijke ventilatie dus geen lange stukken flexibele buis. De spiraalvorm geeft dan te veel inwendige weerstand. Ook scherpe bochten en horizontale delen in het afvoerkanaal werken natuurlijke ventilatie tegen.

Relatieve vochtigheid goede graadmeter bij ventilatie

De relatieve vochtigheid is een goede indicatie om de kwaliteit van het binnenklimaat te bepalen. Een relatieve vochtigheid van hoger dan 70% is een aanwijzing dat er iets schort aan de ventilatie in huis. En nogmaals, hoe hoger de temperatuur van lucht, des te meer vocht kan deze bevatten.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmel badkamer verwijderen: hoe gaat u te werk?Schimmel in de badkamer verwijderen? Er zijn een aantal manieren om schimmel succesvol te verwijderen uit uw badkamer. H…
Het voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamerHet voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamerIn een badkamer kunnen zich al snel schimmels vormen, welke zichtbaar worden als zwarte vlekken of stippen op de muur, k…
Schimmel in huis bestrijdenSchimmel in huis bestrijdenSchimmel in huis is erg vervelend. Veel mensen hebben er last van in de badkamer, maar ook op het plafond van huiskamers…
Waar u op moet letten bij de verbouwing van de badkamerWaar u op moet letten bij de verbouwing van de badkamerAls u uw badkamer wilt verbouwen moet u met veel zaken rekening houden. Een voorbeeld daarvan is wat u gaat doen tijdens…

Klussen in huis: behangenKlussen in huis: behangenBehangen behoort tot een van de meest voorkomende klussen in huis. Met deze tips van de professionele behanger draait u…
Zelf waterleiding aanleggenEen waterleiding aanleggen is goed zelf te doen. Met de juiste gereedschappen en materialen kom je een heel eind. Bedenk…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.