Tijd winnen: Zo snel en efficiënt mogelijk schoonmaken

Tijd winnen: Zo snel en efficiënt mogelijk schoonmaken Niet iedereen houdt evenveel van schoonmaken, maar helaas is het toch noodzakelijk. Hoewel schoonmaken vaak veel tijd kan innemen en het een klus is die regelmatig terugkomt, zijn er ook manieren om tijd te winnen op de schoonmaak. Door efficiënt te werken en enkele tips mee te nemen tijdens het schoonmaken, kan de wekelijkse schoonmaak al snel verkort worden tot een bezigheid van niet meer dan één uur voor het gehele huis.

Tijd winnen bij schoonmaken

Veel mensen maken volgens een vast plan iedere week schoon. Iedere ruimte krijgt iedere week dezelfde behandeling en tijdens het schoonmaken wordt er af en toe pauze genomen. Dit is niet de meest efficiënte of snelle manier van schoonmaken, maar schoonmaken is bij veel huishoudens dan ook een gewoonte geworden. Er zijn echter manieren om tijd te winnen op het schoonmaken en in feite op het gehele huishouden.

Meet en verkort de benodigde tijd

Het belangrijkste bij het winnen van tijd bij het schoonmaken is om eerst te bepalen wat de maximale tijd is die het schoonmaken zou moeten kosten. Deze tijd, die we van tevoren bepalen, wordt daarna steeds aangescherpt. In het begin is het handig om een tijd te nemen die iets korter is dan het schoonmaken normaal duurt. Stel deze tijd ook daadwerkelijk in op een wekker en stop met schoonmaken zodra de wekker gaat. Enerzijds zorgt dit ervoor dat pauzes of niet nuttig gebruikte tijdsvakken verdwijnen, maar anderzijds zorgt het er ook voor dat we het schoonmaakproces steeds sneller en efficiënter kunnen maken. Iedere keer kan de tijd iets strakker gezet worden, totdat we de optimale tijd gevonden hebben. Door vanuit hier toch steeds te bedenken wat er sneller of efficiënter kan, is er wellicht toch nog steeds tijd te winnen. Uiteindelijk moet het mogelijk zijn om het huis binnen het uur schoon te maken. Niet alle taken hoeven immers gedaan te worden, alleen die taken die ook noodzakelijk zijn. De hal dweilen zal bijvoorbeeld wellicht iedere week nodig zijn, maar is het ook noodzakelijk om een eventuele studiekamer iedere week te dweilen?

Muziek tijdens het schoonmaken

Naast het stellen van tijden is een goede manier om het schoonmaken sneller te laten verlopen ook het luisteren van muziek. Door het afspelen van muziek wordt niet alleen het werktempo hoger, maar lijkt de tijd ook nog eens sneller te gaan. Zorg er wel voor dat de muziek niet belangrijker wordt dan het schoonmaken; helemaal verdwalen in de muziek zorgt ervoor dat het schoonmaken weer vertraging oploopt.

Schoonmaken als gewoonte

Het derde belangrijke aspect bij het sneller schoonmaken is door niet meer uit gewoonte te werken. Meestal wordt er bij schoonmaken een vast proces gehanteerd waarbij alle ruimtes iedere week dezelfde behandeling krijgen. Vaak is dit echter niet nodig; als een ruimte niet vaak gebruikt is, hoeft deze wellicht niet iedere week helemaal schoongemaakt te worden. Kijk naar wat er daadwerkelijk schoongemaakt moet worden en maak dan ook alleen die zaken schoon die ook aandacht behoeven.

Ruim gedurende de dag op

Een andere manier om het schoonmaken sneller te laten verlopen is door gedurende de dag al veel op te ruimen en schoon te maken. Ruim bijvoorbeeld afwas direct weg in de afwasmachine, of veeg het fornuis of de kookplaat direct af na gebruik. Door het huis goed bij te houden gedurende de week, is er ook minder werk tijdens de wekelijkse schoonmaak. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het huis netjes blijft gedurende de week.

Gebruik niet teveel verschillende schoonmaakmiddelen

Voor het schoonmaken is het verstandig om niet teveel verschillende middelen te gebruiken. Enerzijds is dit vaak niet nodig, gezien enkele producten voldoende zijn voor het gehele huis. Anderzijds zorgt het steeds wisselen van product ook voor onnodig oponthoud. Gebruik bijvoorbeeld glasreiniger niet alleen voor glas, maar ook voor metalen en RVS oppervlaktes. Glasreiniger zorgt ook bij deze oppervlaktes ervoor dat vettige vlekken verwijderd worden en dat het materiaal weer gaat glanzen. Ook bij chroom is dit mogelijk, hoewel chromen oppervlaktes niet vaak voorkomen.

Gebruik vochtige wegwerpdoekjes

Vochtige wegwerpdoekjes zijn ook ideaal voor het snelle schoonmaken. Deze doekjes kunnen gebruikt worden en daarna direct weggegooid worden en kosten niet veel geld. Door het gebruiken van deze doekjes kunnen snel verschillende oppervlaktes schoongemaakt worden. Dergelijke vochtige wegwerpdoekjes zijn bijvoorbeeld ideaal voor gasfornuizen. Deze gasfornuizen zijn vaak lastig schoon te krijgen vanwege alle lastige hoekjes en snel aankoekende etensresten. De vochtige wegwerpdoekjes halen de resten echter snel los en zijn ook ideaal te gebruiken vlak na het koken. Dan zit alles nog los en is het makkelijk weg te vegen met die doekjes. Zet daarom ook altijd een pakje van deze doekjes in de buurt van het fornuis, als het goed bijgehouden wordt hoeft het niet meer gedaan te worden tijdens de wekelijkse schoonmaak.

De badkamer

De badkamer kan ook een lastig karwei zijn. Vaak zitten er in de badkamer kalkresten en is de WC lastig schoon te krijgen. Laat daarvoor ook voor het schoonmaken al bleek inwerken op de WC, daarna is het makkelijk schoon te maken. Voor kalkresten is het handig om van te voren deze plekken in te smeren met glansspoelmiddel. Na een minuut of 10 zijn de kalkresten zo weg te vegen. Oppervlaktes als kranen, deuren van de douche en zelfs het bad of de wasbak kunnen met glasreiniger gedaan worden. Dit zorgt ervoor dat alles binnen de kortste tijd weer glanst en schoon is.

Tijd winnen bij het doen van de was

Ook voor het doen van de was zijn er mogelijkheden om te winnen in snelheid. Wat te denken van het al sorteren van de was voordat deze gedaan wordt? Bijvoorbeeld door het gebruiken van waszakken met in totaal 6 vakken: lage temperatuur wit, kleur en donker en hoge temperatuur wit, kleur en donker. Door iedere keer als er iets in de was gedaan moet worden dit direct in de juiste zak te doen, wordt er tijdwinst geboekt bij het daadwerkelijk doen van de was.

Daarnaast is het handig om niet alle was ook te laten centrifugeren door de wasmachine. Als het kleding betreft die gestreken moet worden is het verstandig om slechts lichtjes te centrifugeren en het daarna op te hangen. Door de kleding uit te laten hangen zorgt het vocht dat nog in de stof zit ervoor dat er geen kreukels ontstaan en hoeft het daarna dus ook niet meer gestreken te worden.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasmachine schoonmaken met soda: hoe doe je dat?Wasmachine schoonmaken met soda: hoe doe je dat?Een wasmachine schoonmaken met soda is een gemakkelijke en doeltreffende manier om jouw wasmachine geheel te ontdoen van…
Rolluiken schoonmakenWaarom is het belangrijk om rolluiken schoon te maken en hoe kan ik dit het beste doen? Geniet van de voordelen van scho…
10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huis10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huisHet overkomt iedereen wel eens: je hebt melk gekookt maar het is op de bodem van de pan aangebrand. Je kunt natuurlijk d…
Schoon huis in recordtijd – Snelle schoonmaaktipsSchoon huis in recordtijd – Snelle schoonmaaktipsHet huis schoonmaken is niet iets wat je even doet. Het kost veel tijd om het huis te poetsen. Door enkele tips en trucj…

Het voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamerHet voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamerIn een badkamer kunnen zich al snel schimmels vormen, welke zichtbaar worden als zwarte vlekken of stippen op de muur, k…
Afzuigkappen: soorten en juiste keuze makenAfzuigkappen: soorten en juiste keuze makenTot ver in de twintigste eeuw waren veel keukens niet van afzuigkappen voorzien. Koken gebeurde dikwijls onder een schou…
Bronnen en referenties
  • https://stofzuigerzen.nl/15-minuten-schoonmaak-snel-en-efficient
  • http://plan-point.nl/tips-en-weetjes/tips-over-organizing/165-supersnel-het-hele-huis-door-in-60-minuten
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.