Kärcher Window Vac: ramen lappen zonder water knoeien

Kärcher Window Vac: ramen lappen zonder water knoeien De Kärcher Window Vac zuigt het vuile water weg bij het ramenlappen. Dat scheelt vuil water knoeien op vensterbank, vloerbedekking en kozijn. Sneller, streeploos en plezieriger ramen zemen, wie wil dat niet? Veel mensen hebben inmiddels een Kärcher Window Vac aangeschaft. Let wel op welk schoonmaakmiddel je wel en niet moet gebruiken. Deze kruimeldief-voor-ramenlappen is trouwens ook nog voor andere klusjes te gebruiken, zoals schoonmaken van keukenkastjes, de badkamerspiegel of wanden en tegels in de douche. Da's handig!

Ramen zemen zonder knoeien

Met de Kärcher Window Vac lap je je ramen zonder vuil water te knoeien. Een handig idee van Kärcher, want het druppelen van vuil water is een grote ergernis, die veel mensen weerhoudt van het lappen van ramen. Daardoor worden ramen vuiler, en lek je nog vuiler water de volgende keer dat je weer je ramen schoonmaakt. En zo zit je in een cirkeltje van frustratie. Kärcher bedacht een oplossing, die veel gebruikers blijken te waarderen, zo blijkt uit de vele reviews.

Kärcher Window Vac, kruimeldief voor vuil water

De Kärcher Window Vac valt nog het meest te vergelijken met de welbekende kruimeldief. In feite is het ook een kleine stofzuiger, maar dan voor water. Ofwel een ramenwisser of trekker die het water opzuigt van het stukje raam waar je de wisser overheen haalt. De naam Window Vac komt van window: het Engelse woord voor raam, en Vac: de techniek in het apparaat: vacuüm zuigen van een oppervlak.

Goede ervaringen: niet meer knoeien en vegen, sneller ramen lappen

Over het algemeen zijn er veel goede ervaringen met de Window Vac, ook bij ondergetekende. Ik merk zelf het grote voordeel van ramen lappen zonder knoeien. Je vensterbank, vloer en omgeving, zoals gordijnen, worden niet meer nat en vuil van het vuile water dat van je ramen komt. Ramen lappen is daardoor minder rompslomp. Ook gaat het veel sneller omdat je niets weg hoeft te vegen en op te vangen. Daardoor is het ramen lappen een minder zware en vervelende klus. Ook het nare gevoel van nattigheid die langs je arm je mouwen inloopt is verleden tijd! Door het gemak is de Window Vac ook handig voor mensen die betaald schoonmaakwerk doen op diverse adressen.

Zwaar voor sommige mensen, en net zo makkelijk ouderwets lappen?

Zoals alles heeft ook de Window Vac zo zijn tegenstanders. Het apparaat is voor de meeste mensen niet te zwaar, maar voor sommigen is het gewicht van 0,7 kg -inclusief accu- bezwaarlijk. Heb je gewoonlijk niet snel problemen met lichamelijk werk, dan hoef je je door dit gewicht niet te laten weerhouden de Window Vac aan te schaffen. Je legt het apparaat tijdens gebruik ook regelmatig neer, om het raam in te spuiten of te boenen. Daardoor heb je hem niet constant in je hand vast en is het gewicht niet snel bezwaarlijk.

Daarnaast zijn er mensen die heel tevreden zijn met de gebruikelijke manier van ramen zemen. Wie handig en bedreven is in het op tijd opvangen van het vuile water zoals een echte ramenlapper kan, heeft op zich wat minder voordeel aan de Window Vac.

Accu: werktijd en laadtijd

De Vac werkt op een accu. Deze heeft een beperkte werktijd: 20 minuten. Hierin kun je volgens Kärcher ca. 40-60 m2 aan oppervlak droogzuigen, wat neer zou komen op 20 ramen. Misschien is dat wel iets te optimistisch. Hoewel ook hiervoor geldt dat je een raam eerst nat- en schoonmaakt, en daarna pas de Window Vac gebruikt. Deze draait dus niet de complete tijd dat je met een raam bezig bent.

Als de accu van de Vac leeg is, moet je hem opladen. Dat duurt volgens Kärcher 2 uur, volgens gebruikers gaat het meer richting de 3 uur.

Sproeifles

De sproeifles is in combinatie met de Window Vac te koop, maar meestal ook los verkrijgbaar. De sproeifles is een soort plantenspuit met op de plaats van de sproeikop een kleine microvezeldoek. Door de spuit in te knijpen spuit je het meegeleverde reinigingsmiddel op de microvezeldoek en kun je direct het raam reinigen. Mijn eigen ervaring is dat de sproeifles handig is, maar zeker niet onmisbaar. Ik zou hem zelf niet opnieuw kopen. Bij een vuiler raam waar je wat steviger moet boenen grijp je al snel naar een schuursponsje of doekje. Laatste gebruik je ook gauw om het kozijn meteen schoon te maken. In de praktijk gebruik je dan meer je sponsje en/of doekje, dan de sproeifles. Leuk, maar niet noodzakelijk dus.

Bijzonderheden in het gebruik

De onderste randjes van een raam kunnen lastig bereikbaar zijn met de wisser. Je kunt hem namelijk niet ondersteboven houden, want dan druppelt er wat opgezogen vuil water uit het reservoir. Dan is een droogdoek handig.

De meeste gebruikers krijgen streepvrije schone ramen. Dat vereist even iets oefening in de snelheid waarmee je het apparaat over je natte raam haalt. Maak het raam ook redelijk nat, anders droogt het al onder je handen te snel droog en krijg je eerder strepen. Ook wind en zon droogt het raam sneller en kan strepen veroorzaken. Daarnaast is ook de kracht waarmee je de Vac over het raam haalt is van invloed op het resultaat. Toch blijkt het niet moeilijk om een snel en streeploos resultaat te krijgen.

Combinaties en/of accessoires

Kärcher biedt de Window Vac in verschillende combinaties met enkele accessoires. Daarnaast zijn er accessoires ook los te koop. Let goed op welke Window Vac combinatie je aanschaft. Alle accessoires zijn:
 • sproeifles
 • reinigingsmiddel, te verdunnen met water
 • smallere zuigmond, voor smalle ramen
 • heuptas
 • verlengsteel om op grotere afstand te werken

Welk schoonmaakmiddel als alternatief voor de Kärcher ruitenvloeistof

Veel gebruikers kiezen ervoor om niet de Kärcher ruitenvloeistof te gebruiken, maar simpelere middelen. Bijvoorbeeld:
 • paar druppeltjes Dreft of ander ontvettend afwasmiddel in de spuitflacon mengen met water
 • autoruitenreiniger van bijv. Action, verdunnen met water
 • water met klein beetje glansspoelmiddel en afwasmiddel
 • HG ramenreiniger, verdund met water

Welk schoonmaakmiddel moet je NIET gebruiken

Er zijn enkele schoonmaakmiddelen die niet geschikt zijn voor gebruik met de Window Vac. Spiritus en ammoniak tasten het rubber van de zuigmond aan. Een schuimend schoonmaakmiddel is niet goed op te zuigen, dus ook ongeschikt.

Wat kan de Kärcher Window Vac nog meer droogmaken

Deze ramenreiniger is niet enkel bruikbaar op glazen ramen, maar ook op andere vlakke oppervlakten, zoals:
 • keukenkastjes
 • spiegel
 • douchewand of douchetegels, bijv. voor na het douchen
 • glazen tafel

Lees verder

© 2013 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het lappen van ramen kun je leuker maken: Kärcher Window VacHet lappen van ramen kun je leuker maken: Kärcher Window VacHet lappen van ramen vinden de meeste mensen geen leuke klus, maar af en toe, is het toch prettig om al het vuil te verw…
De efficiente huisvrouw / -man: Ramen lappenEen huis ziet er snel verwaarloosd uit als de ramen niet bijgehouden worden. Het lappen van de ramen lijkt een enorme kl…
Plezierig ramen lappen met de Kärcher Window VacVelen kunnen het zich niet voorstellen maar er zijn toch echt mensen die plezier hebben in het regelmatig wassen van de…
Ramen lappen, tips voor een goed resultaatRamen lappen, tips voor een goed resultaatEen huis met vieze ramen ziet er al snel minder aantrekkelijk uit en laat je de boel te vies worden, dan kan het zelfs m…

Huishouden: voor het eerst op jezelf wonenJe woont bij je ouder(s). Je moeder/vader doet het huishouden. Het enige wat jij hoeft te doen is je vuile kleding bij d…
Een opgeruimd huis in 5 stappenOpruimen: de meeste mensen vinden het geen leuke klus. De meeste tijd gaat vaak al verloren aan het bedenken hoe je gaat…
Bronnen en referenties
 • http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/tuin/hogedrukreiniger/karcher/karcher-ruitenreiniger/
 • http://forum.viva.nl/forum/Thuis/Ervaring_Karcher_window_vac/list_messages/
Reactie

Bos, 12-04-2017
Voor gebruik van Kärcher Window Vac, laad ik hem op. Mijn vraag… Knippert het apparaat ALTIJD of is hij dan leeg? Wordt hij groen als hij vol is? Graag een reactie op deze vragen. In de beschrijving is hierover niets te vinden.
In afwachting mevr. Bos Reactie infoteur, 13-04-2017
In mijn handleiding staat:
'Tijdens het opladen knippert de ladings- / bedrijfsindicatie. Wanneer
de accu volledig geladen is, brandt het continu.' Tevens het advies om na elk gebruik bij te laden. Dat is ook wel mijn ervaring: na gebruik van een flink aantal ramen kan hij redelijk leeg zijn en in ieder geval niet genoeg stroom hebben voor een volgende ronde.

Drie (120 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.