Tips voor een opgeruimd en schoon huis

Tips voor een opgeruimd en schoon huis Je huis is een rommeltje en je hebt in de chaos die er is geen overzicht meer. Je weet niet waar je moet beginnen en aan onverwachte visite moet je al helemaal niet denken. Ben je klaar met de bende die er is en droom je van een opgeruimd en schoon huis, zodat je je niet langer hoeft te schamen of hoeft te stressen op het moment dat er onverwacht wordt aangebeld? Dan is er een aantal tips om je op weg te helpen. Doorloop de stappen en je zal zien dat het resultaat verbluffend is!

Het opruimen van je huis

Voordat je je huis gaat schoonmaken, is het handig om het eerst op te ruimen. Schoonmaken om alle rommel heen en tussen allerlei spullen door is totaal niet handig en vrijwel onmogelijk. Het is dus zaak om eerst op te ruimen. Kies een kamer uit waar je wil beginnen en start met:

 • Het uitzoeken van papieren, spulletjes enzovoort
 • Het weggooien van spullen die je niet gebruikt
 • Het terugleggen van spullen waar ze horen

Het is een idee om deze stappen per vertrek te doen, zodat je het overzicht bewaart en sneller het resultaat zien van je werk.

Het uitzoeken

Pak een lege vuilniszak en een grote doos. Begin met alle losliggende dingen in de kamer en bepaal of ze belangrijk zijn of weggegooid kunnen worden. Rondslingerende oude reclamefolders kunnen naar de oud papierbak en lege verpakkingen kunnen in de vuilniszak. Belangrijke post of spullen die belangrijk zijn, maar niet in de kamer waar je mee bezig bent thuishoren, stop je in de doos. Nu zal je zien dat er op het oog al meer ruimte ontstaan, van waaruit je verder kunt.

Het weggooien van spullen die je niet gebruikt

Met het uitzoeken heb je je al van het een en ander ontdaan als het goed is. Nu kun je ook dingen die in de eerste instantie niet meteen in je opgekomen zijn als spullen om weg te gooien, nader bekijken. Die lege vaas die al drie jaar lang stof staat te happen op je vensterbank, ben je van plan om die nog te gaan gebruiken? Dat jasje waar je allang niet meer in past, waarom hangt die nog steeds over een stoel? Ga voor jezelf na welke spullen je al heel lang (bijvoorbeeld minimaal een jaar) niet gebruikt hebt. Hoogstwaarschijnlijk ga je deze spullen na dit jaar ook niet meer missen en kunnen ze dus weg.

Het terugleggen van spullen waar ze horen

Je vuilniszak heb je gevuld en deze kan nu weg. Je hebt nu nog een grote doos vol met spullen die je wel nodig hebt en gebruikt, maar die niet op de juiste plek lagen. Pak de spullen uit de doos en leg ze stuk voor stuk op de plaats in de woning waar ze wel horen. Die vuile broek die op de grond lag, kan in de wasmachine en je laptop die op je bank lag, kan weer terug naar je studeerkamer. Zo ga je door totdat de grote doos leeg is.

Mooi! Je hebt een kamer in je woning ontdaan van alle spullen die overbodig waren en er liggen geen spullen meer die er niet thuishoren. Nu kun je beginnen met het schoonmaken.

 • De voorbereiding
 • Werk van boven naar beneden
 • De finishing touch

De voorbereiding

Zorg dat je alles wat je nodig denkt te hebben van tevoren klaar zet. Stofdoekjes, plumeau, allesreiniger, schuursponsjes, een emmer water enzovoort. Zet ook je favoriete CD op of zet de radio aan. Zorg dat je een gezellige sfeer creëert voor jezelf. Je zal merken dat het schoonmaken een stuk aangenamer wordt als je tegelijkertijd mee staat te bewegen en te zingen op een lekker muziekje. De tijd zal voor je gevoel ook een stuk sneller gaan.

Werk van boven naar beneden

Begin zover mogelijk bovenin. Hangen er spinnenwebben aan je plafond? Verwijder deze dan eerst met een plumeau. Het maakt niet uit waar het terecht komt. Op de grond, op een plank aan de muur, doet er niet toe. Vervolgens werk je stap voor stap naar beneden. Doe de hoogste planken aan de muur eerst en ga steeds wat lager en ontdoe plinten en kozijnen van stof. Wanneer je op een later moment hoog gaat schoonmaken, loop je het risico dat de stof terechtkomt op plaatsen die je al hebt gedaan en dat is natuurlijk zonde. Zuig met de stofzuiger al het vuil dat op de grond terecht is gekomen op. Pas na het afstoffen ga je met schoonmaakdoekjes en allesreiniger in de weer.

De finishing touch

Super! Je hebt een kamer opgeruimd en schoongemaakt. Dat ziet er al stukken beter uit, nietwaar? Om het helemaal af te maken kun je jezelf belonen met een mooie bos bloemen of leuke kaarsjes om neer te zetten op tafel. Nu komt het mooi tot zijn recht in een opgeruimde kamer.

Herhaling van de stappen

De bovenstaande stappen kun je per vertrek in je woning herhalen. Pak je huis stukje voor stukje, kamer voor kamer aan met als eindresultaat dat je hele huis opgeruimd en schoon is. Je zal merken dat je wanneer je eenmaal begonnen bent en eer ziet van je werk, dat het makkelijker wordt om verder te gaan met de volgende ruimte.

Bijhouden

Je hele huis is schoon en opgeruimd. Het zou fijn zijn om dit zo te houden. Het is immers een hele klus om alle kamers volledig uit te spitten en grondig te reinigen. Om te voorkomen dat het opnieuw zover komt, is het belangrijk om het bij te houden. Je kunt:

 • Voordat je ’s avonds naar bed gaat zorgen dat de tafels leeg zijn en je afwas weg is
 • Zorgen dat je gebruikte spullen direct na gebruik terug legt op hun plaats
 • Zodra je ergens vuil of stof ziet dit verwijderen
 • Eenmaal per week je huis iets grondiger schoonmaken

Het vergt veel doorzettingsvermogen om dit bij te houden, maar in verhouding kost dit natuurlijk veel minder tijd, dan wanneer je weer terug bij af bent. En met hoe een fijn gevoel ga je leuke dingen doen als je weet dat je huis er keurig uitziet? Hoe leuk kan het zijn om spontaan mensen uit te nodigen? Als je dit eenmaal hebt ingepast in je dagelijks leven, zal je zien dat het dagelijks bijhouden niet opweegt tegen de voordelen die je ervan hebt.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Kamer opruimen, snel en efficientKamer opruimen, snel en efficientMisschien heb je een eigen kamer of misschien woon je op kamers. Ook als je in een woning met meerdere kamers woont, is…
Redenen om je huis op te ruimenRedenen om je huis op te ruimenHet is een gegeven: opgeruimd staat netjes. Maar er zijn nog meer redenen om eens even lekker op te ruimen thuis. Het le…
Opruimen, een lastige maar noodzakelijke klusOpruimen, een lastige maar noodzakelijke klusWaar geleefd wordt, wordt rommel gemaakt. Rommel geeft onrust en hoe meer rommel, hoe meer je het overzicht kwijt raakt.…

Plezierig ramen lappen met de Kärcher Window VacVelen kunnen het zich niet voorstellen maar er zijn toch echt mensen die plezier hebben in het regelmatig wassen van de…
De zon als vlekverwijderaarDe zon als vlekverwijderaar‘Schone’ witte was komt regelmatig toch nog gelig, grauw of met vlekken uit de wasmachine, soms zelfs ondanks het gebrui…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kropekk Pl, Pixabay
 • http://www.gezondheidsnet.nl/geest/opruimen-kun-je-leren
 • http://www.deordeningscoach.nl/opruimen/
 • http://www.huishoudplaza.nl/Tips/art/1033/rommel-opruimen-tips-voor-een-schoon-en-opgeruimd-huis
 • http://www.dehuishoudcoach.nl/opruimtips/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.