Pluisjes, pillen, stofjes en haren van kleding verwijderen
Kledingstukken waaraan pillen, dierenharen, pluisjes of stofjes zitten zien er niet netjes uit. Helaas helpt wassen hier vaak niet genoeg tegen. Gelukkig zijn er van allerlei handige hulpmiddelen waarmee je je kleding er weer mooier uit kunt laten zien. Zoals de pluizentondeuse, dierenharen handschoen, pluizenborstel of kledingroller.
Pillen voorkomen en verwijderen
Wat is het pillen van kleding?
Het pillen (ook wel ‘pilling’ of 'opwollen' genoemd) van kleding is iets anders dan stofjes of haartjes die aan je kledingstuk vast blijven kleven. Als de stof van je kleding pilt, dan zitten er kleine, pluizige bolletjes aan vast die van het kledingstuk zelf afkomstig zijn. Er steken dan kleine vezeleindjes uit de stof, die propjes gaan vormen en zo als balletjes aan de kleding vast blijven zitten. Hoe snel en erg een stof gaat pillen, hangt niet af van de kwaliteit ervan, maar van welk materiaal de stof gemaakt is. Wol is bijvoorbeeld veel gevoeliger voor pilling dan andere stoffen.
Pillen voorkomen
Kleding gaat vooral pillen door het dragen en wassen ervan. Tijdens het dragen van de kleding kan de stof tegen elkaar of tegen iets anders aan gaan schuren. Hierdoor pilt kleding vooral onder de oksels, bij de elleboog, op het zitvlak of de kraag. Dit is helaas niet te voorkomen. In de wasmachine kan de stof in aanraking komen met de stof, ritsen of gespen van andere kledingstukken. Om dit te voorkomen, kun je kleding die snel pilt beter niet wassen met andere kledingstukken waar scherpe voorwerpen aan zitten. Als extra bescherming kun je de kleding die gevoelig is voor opwollen in een speciale waszak doen.
Om zichtbare pillen te voorkomen, is het goed om kleding binnenstebuiten te wassen. Zo komen de pillen aan de binnenkant, waar toch niemand ze ziet als je de kleding draagt. Verder is het verstandig om altijd het wasetiket te volgen en de kleding nooit in de droogtrommel te doen.
Pluizentondeuse
Pillen van kleding verwijderen: de pluizentondeuse
Met een pluizentondeuse (ook wel ontpiller of pluizendief genoemd) kun je pillen van je kleding afscheren. Hierdoor gaat je pillige kledingstuk er weer mooier uitzien. In plaats van een pluizentondeuse kun je hiervoor ook een scheermesje gebruiken. Maar de kans dat je hierdoor een gat in de stof scheert, is groot. Bij een pluizentondeuse is dit risico veel kleiner, doordat er bij dit apparaat een beschermkapje voor de scheermesjes zit. Het is wel belangrijk om het kledingstuk goed plat te leggen als je het scheert met de pluizentondeuse. En om niet te hard op de stof te drukken. Want anders kun je alsnog per ongeluk een gaatje in je kledingstuk scheren.
Het resultaat van een behandeling met de pluizentondeuse is afhankelijk van het materiaal waarvan het kledingstuk gemaakt is. Bij sommige kledingstukken, zoals wol, zijn de pillen makkelijk van de stof te scheren. Maar op kleding die gemaakt is van polyester of viscose blijven vaak harde bolletjes zitten die je er slechts gedeeltelijk of helemaal niet af kunt scheren.
Anti-pluis wasmiddelen
Er bestaan speciale anti-pluis wasmiddelen, zoals Robijn Fleur en fijn (voor gekleurde en bonte was) en HG zwarter dan zwart (voor donkere was).
Wasmiddelen die pillen en pluizen helpen te voorkomen en verminderen, bevatten het enzym cellulase. Dit enzym breekt de kleine vezels af die de pluisjes aan het textiel vasthouden. Doordat de enzymen die aan het wasmiddel zijn toegevoegd de pluisjes wegvreten, gaat de stof er weer gladder uitzien. Anti-pluis wasmiddelen werken vooral goed bij katoen en bamboe, omdat deze stoffen voor een groot deel uit cellulose bestaan (de stof die door cellulase afgebroken kan worden). Dankzij de lage concentraties enzymen in wasmiddelen hoef je niet bang te zijn dat de cellulase je hele kledingstuk opvreet.
Anti-pluis wasmiddelen helpen ook tegen vaalheid van textiel. Het vervagen van kleuren wordt namelijk, net als pilling, o.a. veroorzaakt doordat er na verloop van tijd zich steeds meer kleine vezeltjes losmaken uit de stof. Hoewel deze vezeltjes zelf nauwelijks zichtbaar zijn, zorgen ze er wel voor dat het zicht op de stof wordt verminderd. Hierdoor kan een kledingstuk er steeds valer of afgedragen uit gaan zien. Maar omdat de enzymen in anti-pluis wasmiddelen de losgekomen vezeltjes wegvreten, gaat de kleur van de stof er weer mooier en nieuwer uitzien. Dus heb je kleding die er verwassen uitziet? Probeer dan eens een anti-pluis wasmiddel.
Let op: de meeste kleurwasmiddelen bevatten tegenwoordig enzymen. Maar het toegevoegde enzym is niet altijd cellulase, het ‘anti-pluis enzym’. Er zijn namelijk ook andere soorten enzymen die bijvoorbeeld vlekken helpen verwijderen. Op de verpakking van het wasmiddel staat wel altijd of er enzymen in zitten, maar niet altijd om welk enzym het gaat.
Dierenharen van kleding verwijderen: de dierenharen handschoen
Huisdieren zoals honden en katten verliezen het hele jaar door haren. Maar als ze in de rui zijn, verliezen ze extra veel haren. Dit gebeurt vooral in de lente en in de herfst, als ze hun wintervacht inruilen voor een zomervacht, of andersom. Uitgevallen dierenharen blijven makkelijk aan kledingstukken vastkleven en gaan er moeilijk vanaf in de wasmachine.
Met een dierenharen handschoen kun je snel dierenharen van kleding en meubels verwijderen. Met de dierenharen handschoen aan strijk je in één richting over het textiel. De fijne borstels op de handschoen nemen de haren dan op. Om de dierenharen van de pluishandschoen af te krijgen, strijk je in de tegengestelde richting. Ook kunnen de meeste dierenharen handschoenen met de hand gewassen worden. Zo worden ze weer helemaal lekker schoon. Er bestaan dierenharen handschoenen met aan beide kanten een duimgat. Deze zijn ze zowel voor links- als rechtshandigen geschikt. Het voordeel van een dierenharen handschoen is dat je er makkelijk mee op moeilijk bereikbare plekken kunt komen. Zoals tussen kussens en in kieren. Ook kun je een dierenharen handschoen steeds opnieuw gebruiken.
Pluisjes en stofjes van kleding verwijderen
Kleding die pluisjes en stofjes aantrekt
Behalve dierenharen blijven er ook makkelijk stofdeeltjes of pluisjes aan kleding vastkleven. Dit is vooral duidelijk zichtbaar op zwarte kleding. Hoe gevoelig een kledingstuk hiervoor is, ligt echter niet aan de kleur ervan, maar aan het materiaal waarvan het gemaakt is. Vooral kleding die gemaakt is van een stof die snel statisch wordt, trekt snel pluisjes en stofjes aan. Er zijn verschillende apparaten waarmee je pluisjes en stofjes van kleding kunt verwijderen. Voorbeelden hiervan zijn de pluizenborstel en kledingroller. Deze zijn ook geschikt voor het verwijderen van dierenharen.
Pluizenborstel
Pluizenborstel
Met een pluizenborstel kun je dierenharen en stofjes van je kleding af borstelen. Een pluizenborstel heeft meestal een fluwelen overtrek, die de haren en stofjes makkelijk opneemt als je ermee over je kleding borstelt. Je moet de pluizenborstel in één richting over de stof bewegen, want anders laten de pluisjes en haren weer los. Als je de pluizenborstel weer schoon wilt maken, moet je dus juist wel in de tegengestelde richting strijken. Dit kun je bijvoorbeeld op een oude doek doen. Niet op de kleding zelf, want dan komen alle pluisjes en haren die je er net af hebt geborsteld er weer op.
Kledingroller
Ook met een kledingroller kun je pluisjes of dierenharen van je kleding verwijderen. Een kledingroller bestaat meestal uit een handvat en een roller met plaklaag. Als je met een kledingroller over je kleding rolt, blijven stofjes, pluisjes en dierenharen aan de roller kleven. De meeste kledingrollers hebben een dubbelzijdige kleefband. Na gebruik scheur je het gebruikte kleefband van de roller af en gooi je het bij het afval. Als de rol kleefband op is, moet je er een nieuw op zetten. Er bestaan ook uitwasbare kledingrollers, waar je niet steeds een nieuwe rol kleefband voor aan hoeft te schaffen.
Het gebruik van een kledingroller is veel handiger dan zelf aan de slag gaan met een rol tape. Voor het geld hoef je het niet te laten, want kledingrollers kosten maar één tot enkele euro’s.