20 tips met zuiveringszout (baking soda)

20 tips met zuiveringszout (baking soda) Zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd). Iedereen weet dat je er mee kunt koken, maar wat kun je er eigenlijk nog meer mee doen? Vaak hebben we heel vaak zuiveringszout in het keukenkastje staan maar het kan ook heel goed worden gebruikt voor schoonmaken en persoonlijke hygiëne. Bij sommige winkels is zuiveringszout in grotere verpakkingen te halen en dus ook voordeliger dan de kleine pakjes bij de drogist.

Wat is zuiveringszout

Zuiveringszout wordt in het Engels baking soda genoemd. De minder bekende benaming in het Nederlands is Natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat is een natuurlijke stof. Natriumbicarbonaat zit ook in voedingsmiddelen onder de naam E500. Natriumbicarbonaat in voedsel wordt gebruikt als een natuurlijk rijsmiddel of anti-klontenmiddel.

Gewone driehoek soda en zuiveringszout

Gewonde (driehoek) soda is een stuk sterker dan zuiveringszout, het is meer bijtend en dat is ook de reden dat het gebruikt wordt om ontstekingen tegen te gaan. Nu kan je natuurlijk gewone soda als schoonmaakmiddel gebruiken maar dit is slechter voor de huid dan zuiveringszout. Daarom verkiezen de meeste mensen zuiveringszout boven gewone soda, zeker als je kleine kinderen hebt is zuiveringszout een veiligere oplossing.

1. Geuren uit dierenmanden halen

Sprenkel wat zuiveringszout op de manden, laat dit een kwartiertje inwerken en zuig daarna het zuiveringszout op.

2. Het opfrissen van knuffels

Neem een plastic tasje (het liefst van een wat sterker plastic) doe hier de knuffel in, gooi er een beetje zuiveringszout bij en schud 2 minuten, laat het daarna 10 minuten staan. Borstel de knuffel nog even goed na.

3. Borstels en kammen schoonmaken

Haal eerst de haren uit de borstels. Doe 2 theelepels zuiveringszout in een bak met warm water, laat je borstels en kammen hier 30 minuutjes in weken. Spoel ze daarna af en laat ze aan de lucht drogen.

4. Maak je bitje voor tandenknarsen schoon

Neem een glas met warm water, doe hier 2 theelepels zuiveringszout bij en laat het een aantal uur staan, dit zorgt er ook voor dat de geur uit het bitje trekt.

5. Muggenbulten en andere insectenbeten

Maak een pasta van zuiveringszout en een beetje lauw water en smeer dit op de insectenbeten. Tegen de jeuk kan je na het douchen wat zuiveringszout er op doen.

6. Goed voor je haar

Mix wat zuiveringszout door je shampoo heen om alle resten van haar producten te verwijderen.

7. Wittere tanden

Mix een beetje waterstofperoxide 3%, tandpasta en zuiveringszout door elkaar totdat je een pasta hebt poets dan zachtjes je tanden. Doe dit niet meer dan één keer per week.

8. Aangekoekte pannen

Doe 3 eetlepels zuiveringszout in de aangekoekte pan met een klein beetje gekookt water (net genoeg dat de bodem bedekt is) laat dit een uurtje staan, was de pan daarna als normaal (wel nog met het zuiveringszout er in).

9. Voegen witter maken

Maak een pasta van zuiveringszout met wat schoonmaak azijn in een kom, spreid dit over de voegen, laat 10 minuten inwerken en borstel daarna de voegen voordat je ze gaat afspoelen.

10. Geur van de vuilnisbak

Om nare geurtjes van de vuilnisbak te elimineren, sprenkel wat zuiveringszout op de bodem voordat je er een nieuwe zak in doet.

11.Vetvlekken uit kleding verwijderen

Maak een pasta van een klein beetje zuiveringszout en water en doe dit op de vlek, was volgens wasvoorschrift.

12. Stinkende wasmand?

Strooi om de dag wat zuiveringszout in je wasmand om de nare geurtjes te verwijderen.

13. Hondengeur

Komt je hond net uit de regen en ruikt hij naar natte hond? Strooi wat zuiveringszout en kam dan zijn vacht.

14.Babyspeelgoed schoonmaken

Vul een emmer 1/4 met water en doe daar 2 eetlepels zuiveringszout bij, je kan het speelgoed laten weken of met een doek afnemen.

15. Koelkast

Doe wat zuiveringszout in een bakje en leg dit in de koelkast tegen de geur.

16. Gezichtsscrub

Mix wat zuiveringszout met facewash om je gezicht te scrubben, doe dit niet meer dan 2 keer per week.

17. Anti Roos

Vervang je shampoo twee weken voor zuiveringszout, maak je haar nat, strooi wat zuiveringszout en was je haar daarmee zoals je normaal zou doen.

18. Verstopping afvoerputje

Loopt je afvoerputje niet meer goed door? Doe dan 3 eetlepels zuiveringszout een glas schoonmaak azijn door het putje en gooi en daarna een liter gekookt water over heen.

19. Kranen schoonmaken

Maak een oude tandenborstel nat, dip in de zuiveringszout en reinig hiermee het randje tussen je kraan en wastafel.

20. Reinig je tandenborstel

Doe 3 theelepels zuiveringszout en 3 theelepels water en laat je tandenborstel daar een nachtje in staan om ze goed te reinigen.
© 2015 - 2024 Taranaomi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda nu eigenlijk en waar kunt u het kopen? U zult vast wel weten dat u Baking Soda kunt gebruiken tijdens…
Wat is bakpoeder?Bakpoeder, wat is dat nu eigenlijk? Bakpoeder is een chemisch wit poeder. Met bakpoeder kun je sneller iets laten rijzen…
De 'no poo' methode: was je haar schoon zonder shampooDit is een methode die steeds meer mensen toepassen. De methode houdt in dat wij ons haar en hoofdhuid schoonwassen, maa…

Make-upvlekken uit kleding verwijderenMake-upvlekken uit kleding verwijderenWie regelmatig make-up draagt, is ongetwijfeld bekend met vervelende make-upvlekken. Een make-upvlek kan lastig te verwi…
Pluisjes, pillen, stofjes en haren van kleding verwijderenPluisjes, pillen, stofjes en haren van kleding verwijderenKledingstukken waaraan pillen, dierenharen, pluisjes of stofjes zitten zien er niet netjes uit. Helaas helpt wassen hier…
Bronnen en referenties
  • http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e500/
  • http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/72545-wijnsteenzuur-natriumcarbonaat/
  • http://www.apartmenttherapy.com/101-uses-for-baking-soda-56038
  • http://www.hetkanwel.net/2014/12/26/40-dingen-die-je-met-bakingsoda-kan-doen/
  • http://www.duurzaamthuis.nl/wondermiddel-baking-soda
Reacties

Els, 19-02-2017
Kan je je matras ermee opfrissen? Reactie infoteur, 31-07-2017
Ja zeker. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda op het matras, laat dit ongeveer 10 minuten intrekken en daarna met de stofzuiger opzuigen.

Gerda, 14-01-2015
Ik heb een vraag mijn jack Russel is nu 11jaar, hij heeft de ziekte van Chusing.
Nu had een kennis van mij er over dat voor de benauwdheid zuiverings zout goed daarvoor is.
Maar waar kan je dat kopen?
Gaarne reactie daarop.
B.V D. met vriendelijke groeten van Gerda. Reactie infoteur, 14-01-2015
Hi Gerda,
Zuiveringszout kunt u kopen bij de drogist. Heeft u een grotere hoeveelheid nodig voor langere tijd, dan kunt u het bij de toko of bij bijvoorbeeld "de tuinen" kopen. Dat is voordeliger dan telkens kleine pakjes van de drogist.

Taranaomi (15 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.