Een nieuw matras: alle soorten en kenmerken op een rij

Een nieuw matras: alle soorten en kenmerken op een rij Is uw matras toe aan vervanging? Even een nieuw matras kopen kan, maar verdiept u zich eerst even in de verschillende soorten om teleurstelling te voorkomen. Misschien merkt u dat uw lichaam toe is aan meer comfort tijdens het slapen of bent u simpelweg op zoek naar het goedkoopste matras? Hieronder de verschillende soorten matrassen op een rij en kies het matras dat het beste past bij u.

Wat is een goed matras?

Een goed matras is duurzaam, heeft een goede ventilatie, biedt de juiste progressieve tegendruk, geeft u een aangenaam ligcomfort en draagt daardoor bij aan een goede nachtrust. Maar welk matras biedt dit allemaal? Dit is per persoon verschillend. Een matraskeuze hangt af van uw gewicht, uw lengte, eventuele lichamelijke gesteldheid en/of allergieën. Ook is het belangrijk om te weten of u het ’s nachts vaak koud heeft of juist snel warm. Omdat een matras zo belangrijk is voor uw algehele gezondheid, zou u eigenlijk ook een maand moeten mogen proefslapen op het matras.

Welk matras past bij u?

Er zijn diverse soorten matrassen op de markt. Om tot een goede keuze te komen, dient u zich eerst bewust te worden van wat u nu mist in uw matras of wat u nu juist prettig vindt. Wat voor bedbodem heeft u nu en heeft u een partner waarmee u samen op één matras slaapt of ieder op een eigen matras? Bij diverse matrassen is tegenwoordig de tijk afritsbaar en wasbaar. Dit is natuurlijk erg hygiënisch, zeker voor mensen die 's nachts veel transpireren. Een goede ventilatie van het matras zorgt voor een langere levensduur en voorkomt schimmelvorming in het matras. Dit soort zaken draagt natuurlijk bij aan gezonder slapen! Hieronder de belangrijkste soorten matrassen.

De belangrijkste soorten matrassen

Polyether matras

Dit is vaak een wat goedkoper matras, maar met een prima vochtdoorlatendheid, isolatie, levensduur en comfort. De veerkracht is wat minder wat juist belangrijk is bij een matras. Kuilvorming ontstaat ook relatief snel. Dit matras is geschikt voor diverse bodems, zoals een boxspring, spiraalbodem, lattenbodems en verstelbare bodems.

Traagschuim matras

De toplaag van het matras bestaat vaak alleen uit traagschuim. De kern bestaat vaak uit pocketveren of een ander type schuim. Het traagschuim zorgt voor een minder goede stabilisatie van het matras. Het matras is wel goed voor mensen met gevoelige spieren en gewrichten want het werkt drukverlagend en voorkomt doorliggen. De vochtdoorlatendheid is wat matig, daarentegen is de isolatie uitstekend en heeft het matras een heel goede veerkracht en uniek ligcomfort. Het matras reageert op lichaamswarmte en –gewicht en vormt zich daarnaar. Het matras is geschikt voor boxspringbodems, spiraalbodems, lattenbodems, en verstelbare bodems

Koudschuim matras

Een matras met een open celstructuur wat ervoor zorgt dat de veerkracht toeneemt. De vochtdoorlatendheid is redelijk, maar verder is het een goed matras met een prima isolatie, levensduur en uitstekende veerkracht. Kuilvorming komt bij dit type matras niet voor. Geschikt voor boxspringbodems, spiraalbodems, lattenbodems, en verstelbare bodems.

Binnenvering matras

Doordat er in dit adres veel lucht tussen de veren zit en heen kan, zal dit matras koeler kunnen aanvoelen dan andere matrassen. De veren in het matras zijn van staal en kunnen variëren van dikte, hoeveelheid per m2, het aantal krullen van de veren en de vorm. Dit matras is geschik voor boxsprings, spiraalbodems, lattenbodems en verstelbare bodems.

Pocketvering matras

Ook dit matras bestaat uit vele metalen veren, maar zitten alle veren verpakt in een katoenen zakje. Ook beschikt het matras over comfortzones die in hardheid verschillen. Ook worden de veren omgeven door een afdeklaag van traagschuim. Het ligcomfort is afhankelijk van het soort schuim dat hierin verwerkt is. Het matras biedt een redelijke isolatie, maar een uitstekende levensduur en een zeer goed ligcomfort. Het matras zal relatief koel aanvoelen en is daarmee zeer geschikt voor mensen die snel transpireren of het warm hebben. Het matras is minder hygiënisch doordat er schimmelvorming kan optreden tussen de open ruimtes. Het aantal en soort veren en de hoeveelheid comfortzones bepalen de kwaliteit. Geschikt voor boxsprings, spiraalbodems, lattenbodems en verstelbare bodems.

Latex matras

Alles valt en staat met de kwaliteit van de combinatie aan rubber in het matras. Het is vaak een soepel matras met behalve een matige vochtdoorlatendheid een zeer goede isolatie, optimale lichaamsondersteuning, levensduur, veerkracht en comfort. Geschikt voor lattenbodem, spiraalbodem, boxspring en verstelbare bodem.

Lucht matras

Aan de buitenzijde bestaat dit matras uit latex of koudschuim met in zijn kern lucht waardoor het matras zich goed vormt naar het lichaam. De ventilatie en vochtdoorlatendheid zijn voldoende. Voor alle bedbodems is dit matras geschikt.

Waterbed

Aan een waterbed hangen een paar nadelen in de kosten, wat een waterbed kostbaar kan maken. Denk aan de energie-, onderhoudskosten, kans op problemen met lekkage of met de verwarmingselementen. Buiten de kosten biedt dit matras een heel goede ondersteuning van het lichaam en is de temperatuur en de hard/zachtheid instelbaar van het matras. Ook is het een hygiënische manier van slapen, want het matras trekt geen stof, zweet, bacteriën of mijt aan.
© 2013 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten matrassen zijn er - Een matras kiezenSlaapcomfort bestaat uit een goede bedbodem en een goed passend matras. Er zijn verschillende soorten matrassen te koop.…
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe matrasWaar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe matrasZes zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een nieuwe matras. Wanneer je een showroom binnen loo…
Het kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustHet kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustEen matras is een belangrijke factor voor de kwaliteit van je nachtrust. Het is daarom goed om te kijken of je wel op he…
Traagschuim en koudschuim matras: wat is het verschil?Traagschuim en koudschuim matras: wat is het verschil?Traagschuim en koudschuim zijn materialen die veel worden gebruikt in matrassen. De twee begrippen worden echter vaak me…

Chaos thuis? In vijf stappen al je papieren weer op ordeChaos thuis? In vijf stappen al je papieren weer op ordeLiggen er bij jou ook overal papieren in het hele huis? Je bent het overzicht kwijt en wellicht bestaat er inmiddels een…
Zo kies je de beste robotstofzuigerZo kies je de beste robotstofzuigerWe kampen steeds meer met tijdgebrek. In onze zoektocht naar meer quality time zijn we voortdurend op zoek naar alle mog…
Bronnen en referenties
  • Consumentenbond.nl
  • Matrasinfo.nl
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 22-09-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.