Huishoudelijk probleem: verloren sokken!
Iedereen die de was doet, kent het fenomeen van de verloren sokken. Je steekt je was in en wanneer je hem er uit haalt en alles begint op te plooien, zijn er wel altijd een aantal sokken zoek. Hoe het komt? Niemand weet het, het lijkt wel of sokken een eigen leven leiden. Wel zijn er een aantal truukjes om dit euvel te verhelpen. Bind ze bijvoorbeeld samen per twee. Of steek alle sokken in een waszak. En heb je dan toch nog een doos vol zielige sokken, dan kan je ze nog altijd gebruiken om mee te knutselen!
Verloren sokken: een groot probleem!
Het is zo herkenbaar en iedereen die de was al eens doet, kent het probleem: een doos vol eenzame sokken! Het lijkt wel of het spookt. Hoe zorgvuldig je ook met je was omgaat, altijd zijn er wel sokken waarvan het tweede exemplaar op mysterieuze wijze verdwenen is na het wassen. Waar zijn die verloren sokken toch naar toe?
Mogelijke oorzaken van verloren sokken
Het probleem doet zich vooral voor wanneer er veel mensen in het gezin zijn, wanneer er (veel) kinderen zijn en wanneer er huisdieren in huis rondlopen.
Zoekgeraakt voor het wassen
Kinderen zijn niet altijd even zorgzaam op hun spullen. Sokken en onderbroeken vliegen in kamer en badkamer vaak alle kanten op: onder het bed, tussen de lakens, op de grond, onder een bureau, in een sportzak, ... . Het gebeurt dus geregeld dat er al eens een sok blijft liggen in een vergeten hoekje bij het opruimen. En deze sokken geraken dus nooit meer in paar in de wasmachine en blijven weken moederziel alleen wachten op hun alter ego.
Veel gezinsleden
Wanneer je een groot gezin hebt, heb je ook veel sokken te wassen. Het gebeurt dat er sokken zijn die op elkaar lijken, maar toch verschillend zijn. En bij het sorteren kan het dan al eens fout gaan. Twee streepjes blauw en een streepje rood gaan dan samen met twee streepjes rood en een streepje blauw. En dan vind je de andere sok dus niet meer terug en heb je twee eenzame sokken, die weken kunnen wachten op hun gelijke. En niemand begrijpt waar die verloren sokken toch naartoe zijn! Hoe meer sokken, hoe meer er kwijt kunnen gaan en hoe meer eenzame sokken je zal hebben.
Wasperikelen
Tijdens het wassen, gaat er ook al wel eens iets mis. Een rood truitje bij witte sokken en ja hoor, je hebt een aantal roze sokken! En dan heb je een probleem natuurlijk, vooral als het tweede exemplaar van het paar nog in de wasmand ligt te wachten op een wasbeurt. Zij zullen nooit meer bij elkaar passen... tenzij je de achtergebleven sokken ook een rode truienbeurt geeft!
Huisdieren
Heb je thuis een hond rondlopen, dan kan je hem ook wel eens de schuld geven van verloren sokken.
Want honden zijn nu eenmaal gek op vieze sokken! Het zout van je voeten is een delicatesse voor je huisdier, dat dan ook heel graag een sok wegkaapt en er smakelijk op gaat zitten sabbelen. En soms wordt de trofee ook al eens in de tuin begraven om later verder van te kunnen genieten! Ook deze paren zullen nooit meer samen komen!
Sport, spel en kamp
Kinderen nemen vaak heel wat sokken mee, vooral wanneer ze
op kamp gaan of op studiereis met school. Ook in sporttassen zitten vaak heel wat sokken. En hoe zijn de meeste kinderen? Juist, ja, niet erg zorgzaam. Ze praten met een vriendje tijdens het inpakken van hun zak en hop, daar gaat de verkeerde sok in de verkeerde zak. Of blijft eenzaam achter op de grond of op de bank. Die zie je nooit meer terug...!
Truukjes om je sokken bij elkaar te houden
Samenknopen
Om je sokken per paar bij elkaar te houden, kan je ze samenknopen. Je kan ze in elkaar draaien, maar wanneer je sokken erg vuil zijn, raken ze niet meer proper. Beter is het dus om ze bovenaan in elkaar te draaien of samen te knopen, zodanig dat ze tijdens het wassen bij elkaar blijven, terwijl de zool toch vrij blijft.
Zakje
Er bestaan speciale zakjes om delicaat wasgoed in te wassen. Je kan je sokken in zo'n zakje steken. Zo blijven de sokken tenminste bij elkaar en raken ze niet zoek tussen een laken of in een kussensloop. Heb je een kussensloop met rits, dan kan je deze gebruiken als waszak.
Aparte was
Heb je een groot gezin, dan kan je de sokken ook in een aparte wasmand doen en dan een aparte was met sokken alleen doen. Ook hier kunnen sokken dan niet verloren raken in andere kledingstukken of in lakens.
Met de hand wassen
Heb je niet veel sokken en veel tijd, dan kan je de sokken in een aparte teil met de hand wassen. Zo heb je ook meer controle over wat er met de sokken gebeurt.
Steeds dezelfde sokken kopen
Er bestaan pakketten met tien paar dezelfde sokken in. Ook dit is handig, want zo verlies je niet al die tijd om dezelfde sokken bij elkaar te zoeken en te moeten letten op hele kleine details. Zijn er een paar sokken versleten, dan kan je ze weggooien en je kan eindeloos blijven combineren tussen de sokken onderling.
Sokken van kinderen markeren
Gaan je kinderen op kamp, schrijf dan hun naam in de sokken of naai er een etiket in. Zo weten de andere ouders van wie die eenzame sok in de tas van hun kinderen is en kunnen ze hem teruggeven.
Wat te doen met al die verloren sokken?
Heb je na een tijd een hele doos vol verloren sokken en ben je alle hoop kwijt om ooit nog het tweede exemplaar terug te vinden? Dan kan je er nog altijd mee knutselen!
Opvullen
Sokken zijn uitstekend materiaal om iets mee op te vullen, aangezien je het geheel dan makkelijk kan wassen. Denk aan zelfgemaakte beertjes of poppetjes, kussens, etc.
Handpopjes
Heb je kleine kinderen in huis of ben je animator op een jeugdkamp of bij een
jeugdbeweging, dan kan je de sokken gebruiken om handpoppen mee te maken. Naai er knopen op voor de ogen en geef ze een leuke uitdrukking, naai met wol een mooi kopje haar en je kan er poppenkast mee spelen!
Laat de kinderen meehelpen om de poppen te maken en je houdt ze een (regenachtige) middag zoet!
Knuffels
Op dezelfde manier als handpoppen kan je ook knuffels maken met je verloren sokken. Vul de handpop op met verloren sokken en naai onderaan dicht. Wel voor iets grotere kinderen vanwege het verstikkingsgevaar door de knopen als ogen.
Hondensnoepzakjes
Houdt je hond er ook zo van om overal op te kauwen en te bijten? Maak hem dan een eenvoudig hondensnoepzakje en hij is uren braaf! Neem een lange sok en steek hierin kleine hondensnoepjes. Knoop de sok bovenaan stevig dicht en geef de hond het speeltje. Is de sok heel lang, dan kan je er nog een snoepbultje in maken en weer dichtknopen. Zo heeft de hond dubbel bijtplezier.
Poezenspeeltje
Je kan voor je poes ook een soort muis maken met een sok. Vul de sok op met een verloren sok en naai hem dicht. Poes kan nu urenlang spelen met haar prooi!
Verkleedkleren
Heb je twee eenzame, lange sokken met veel kleurtjes? Prima als verkleedaccessoire voor bijvoorbeeld Pippi Langkous of clown. Bijhouden in de verkleeddoos dus!
Tochthond
Ook met lange sokken: maak een tochthond. Vul de lange sok op met verloren sokken, maak hem achteraan dicht. Naai vooraan ogen met knopen, naai er oren op en geef hem een vriendelijke uitdrukking met een paar steekjes. Hond achter de deur en zo hou je de koude buiten!