Vlekken verwijderen met Biotex en haar geschiedenis

Vlekken verwijderen met Biotex en haar geschiedenis In 1963 werd door de firma Kortman & Schulte het eerste wasmiddel onder de naam Bio-Tex op de markt gebracht. De naam Bio-Tex zou later veranderen in Biotex. Dit wasmiddel was het eerste wasmiddel dat gebaseerd was op eiwitsplitsende enzymen. Daardoor werd, door het wassen met Bio-Tex, een bijzonder schoon resultaat verkregen. Er bestaan verschillende soorten Bio-Tex voor handwas, voorwas, vlekken verwijderen, kleurbehoud en vakantiewas.

Initiatief van koopman en chemicus

Kortman & Schulte is ontstaan in 1886 toen de Rotterdamse koopman Constant Kortman samen met de Duitse chemicus Herman Schulte in Rotterdam een fabriekje oprichtte voor chemicaliën. In 1888 verhuisde het fabriekje naar een historisch pand in Delfshaven. Dat pand, met de naam Groot Holland, stamde uit 1672 en was oorspronkelijk van de Vereenigde Oostindische Compagnie.

Zeeppoeder, zachte zeep en Drietex

Na de productie van diverse producten werd door Kortman & Schulte zeeppoeder en zachte zeep op de markt gebracht. Meteen na de tweede wereldoorlog was er sprake van een sterk groeiende omzet en toen omstreeks 1950 de wasmachine werd geïntroduceerd verscheen een nieuwe zeep onder de naam Drietex.

Groot succes met Bio-Tex

In 1963 bracht Kortman & Schulte het wasmiddel Bio-Tex op de markt wat al snel een groot succes werd. Er werd voor de productie van dit middel speciaal een fabriek gebouwd in Overschie. Door het succes werd Kortman & Schulte een prima kandidaat om te worden overgenomen wat ook in 1965 gebeurde door Koninklijke Zwanenberg Organon. Uiteindelijk kwam het bedrijf na fusies bij AKZO terecht die het verkocht aan Sara Lee Corporation.

In handen van Sara Lee Corporation

Sara Lee Corporation was een Amerikaans bedrijf ooit gevestigd in Chicago en later in Downers Grove Illinois. Tevens was Sara Lee Corporation de merknaam van ingevroren en verpakt voedsel. In ons land is het bedrijf bekend van het merk Douwe Egberts met een vestiging in Utrecht en Joure maar medio 2012 werd Douwe Egberts door Sara Lee afgestoten. Douwe Egberts ging daarna verder onder de naam D.E. Master Blenders 1753 en is inmiddels actief in Australië, Brazilië, Europa en Thailand.

Verkocht door Sara Lee Corporation

In december 2009 verkocht Sara Lee de divisie persoonlijke verzorging inclusief Biotex aan Unilever. Met die verkoop ging het gigantische bedrag van 1.275 miljard euro gemoeid.

Biotex omhardnekkige vlekken te verwijderen

In het assortiment van Biotex bevindt zich geen hoofdwasmiddel. De producten van Biotex zijn allemaal bedoeld als aanvulling en soms vervanging van het hoofdwasmiddel in die gevallen dat er niet met een hoofdwasmiddel in een machine kan worden gewerkt, zoals bijvoorbeeld op vakantie. Biotex staat zodanig al jaren bekend als middel om zelfs hardnekkige vlekken te verwijderen zowel thuis als op vakantie. Het assortiment telt zes producten.

Soorten Biotex

Biotex Groen

Dit wasmiddel is bedoeld voor een handwas die vaak tussendoor wordt gedaan en kan ook gebruikt worden als inweekmiddel om hardnekkige vlekken aan te pakken. Tevens kan dit middel gebruikt worden om tere weefsels te wassen die niet in de wasmachine mogen. Biotex Groen pakt het vuil aan zonder de stoffen en kleuren aan te tasten.

Biotex Blauw

Dit middel is bedoeld als voorwasmiddel als verwacht wordt dat de hoofdwas het wasgoed onvoldoende schoon zal krijgen. Biotex Blauw is daardoor zeer geschikt voor werkkleding en dergelijke. Door de enzymen worden de hardnekkigste vlekken verjaagd.

Biotex Oxi Effect (vlekkendepper)

Dit product kent twee varianten te weten een vlekkendepper en een vlekkenspray. De vlekkendepper is bedoeld om kleinere vlekken aan te pakken zoals chocoladevlekken of grasvlekken die nog al eens voorkomen in kinderkleding. Ook het behandelen van kleine oppervlakten zoals boorden, kragen en manchetten gaat makkelijker met een vlekkendepper.

Biotex Oxi Effect (vlekkenspray)

De vlekkenspray werkt handiger bij het aanpakken van iets grotere oppervlakten zoals vlekken op een bankstel, in vloerbedekking of gordijnen.

Biotex Echfa Wit

Wit weefsel kan door een verkeerde behandeling vergelen of grauw worden. Biotex Echfa Wit is dan het ideale middel. Tevens is het een prima product om vlekken veroorzaakt door koffie, thee en wijn aan te pakken.

Biotex Vakantiewas

Biotex Vakantiewas is een wasmiddel dat extra geconcentreerd is en zelfs in koud water goed werkt. Het is verpakt in een handzame en goed sluitende verpakking waarbij de dop als maatschep kan worden gebruikt.
© 2012 - 2022 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Milieuvriendelijk wassen met de ecowasbalMilieuvriendelijk wassen met de ecowasbalDe ecowasbal kan samen met de vuile was in de wasmachine. De bal is gemaakt van recyclebaar materiaal, met een vulling v…
Hoe kun je chocoladevlekken in kleding verwijderen?Hoe kun je chocoladevlekken in kleding verwijderen?Chocolade is een lekkernij gemaakt van cacao, dat wereldwijd geliefd is bij vele mensen. Ook in Nederland en België eet…
Vlekken verwijderen met natuurlijke zeepVlekken verwijderen met natuurlijke zeepZitten er vlekken in je kleren, of heb je erg vuil wasgoed? Was je wasgoed dan eens met ossengalzeep, groene zeep of Sun…
Zo krijg je make-up vlekken uit je kledingZo krijg je make-up vlekken uit je kledingMake-up geeft heel makkelijk af op je kleding. Het is heel vervelend en het kan vlekken geven die slecht te verwijderen…

Schadelijke schimmels, bestrijden en verwijderenSchimmels kunnen we overal tegenkomen op vochtige plekken in ons huis. De wc, douche, keuken of achter meubels zijn favo…
Hoofdkussens reinigen en kussens wassenHoofdkussens reinigen en kussens wassenDe meeste mensen wassen de overtrekken van hun hoofdkussens één keer per week. De kussens zelf worden daarentegen zelden…
Bronnen en referenties
  • Unilever.nl
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 23-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.