Zelf goedkoop een verhoogde groentetuin aanleggen

Zelf goedkoop een verhoogde groentetuin aanleggen Altijd al graag je eigen groente willen verbouwen of je eigen groentebed aan willen leggen? Het is eenvoudiger en goedkoper dan je denkt. Men heeft maar weinig gereedschap en materialen nodig om een groentetuin van gewenste omvang aan te leggen. Allereerst is het van belang bepaalde materialen te verzamelen:
  • Planken deze kunnen afkomstig zijn van paletten of je kunt ze kopen bij de Gamma, Praxis of Intratuin (of natuurlijk een andere doe het zelf winkel). De planken moeten in elk geval waterbestendig zijn om te voorkomen dat ze gaan rotten.
  • Vier balken om de planken met elkaar te verbinden.
  • Zaag
  • Schuurpapier
  • Een tang
  • Een boormachine en schroeven of een hamer en lange spijkers
  • Worteldoek
  • Aarde

Stap 1 planken verkrijgen

Als je het groentebed wil maken met de planken van paletten, zult u allereerst het pallet uit elkaar moeten halen. Gebruik hiertoe de tang om de nagels er zoveel mogelijk uit te krijgen.

Stap 2 de juiste maat

Nu is het van belang dat de planken op de juiste lengte gezaagd worden. Maak bijvoorbeeld een bed van één bij één, of één bij anderhalve meter. Bepaal ook hoe hoog je wil dat het bed wordt. Hou een minimale hoogte van 20 a 30 centimeter aan.
Zaag de planken op de gewenste lengte en de balken op de juiste hoogte. Indien het hout splinterig of ruw is raad ik aan de planken ook even glad te schuren.

Stap 3 in elkaar zetten

Vervolgens maak je de planken vast aan de balkjes, dit doe je met lange spijkers en een hamer, of met een boor en lange schroeven. Begin met één zijde. In het voorbeeld zijn twee planken voldoende om tot de gewenste hoogte te komen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je drie of meer planken nodig hebt. Bij brede planken kan één plank per zijde al voldoende zijn. Dit is aan jou om te bepalen.

Als alle planken aan deze tweebalken vastzitten doe je hetzelfde met de twee balkjes die nog los liggen. Je hebt dan twee stukken.

LET OP: indien je geen vierkante, maar een rechthoekige groentetuin aan wil leggen is het wel van belang dat de twee stukken in elk geval even lang zijn. Kies er dus bijvoorbeeld voor om de zijden van 1,5 meter (bij een bak van 1 x 1,5) eerst te doen.

Als je deze stukken klaar hebt verbind je ze door de overige planken vast te schroeven/spijkeren aan de balkjes. Begin aan beide zijden met de onderste planken, om na te gaan of alles past en recht is. Werk van beneden naar boven.

Stap 4 worteldoek

Draai de bak op zijn kop, zodat de kant die uiteindelijk beneden komt te liggen nu bovenop ligt. Spreid vervolgens de worteldoek over het groentebed. Trek het recht en strak (hoeft niet heel strak, maar wel zo dat er niet te veel bobbels en putten in het zeil zitten). Spijker het doek vast aan het hout. Draai de bak vervolgens weer om en zet hem op zijn plaats.

Stap 5 grond erin en zaaien

Vul het verhoogde groentebed met aarde en zaai de gewenste groenten.

Tip

Als je van plan bent om een groot bed te maken is het misschien verstandig om in het midden van elke zijde nog een extra steunpaaltje aan de planken vast te spijkeren.

Alternatieve ideeën

Het is natuurlijk niet noodzakelijk om een groentebed met houten wanden te maken. Indien je het mooier vindt (en over de vaardigheid beschikt om het uit te voeren) kun je ook kiezen voor een bed met bakstenen muurtjes. Ook andere materialen die tegen het weer bestand zijn kunnen benut worden.
© 2012 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De groentetuin: keuzes en materialenDe groentetuin: keuzes en materialenZelf groenten kweken is leuk. Het is afhankelijk van de weersomstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Hoe leg je een houten vlonderterras aan?Hoe leg je een houten vlonderterras aan?Wil je ook een mooi houten vlonderterras in de tuin? Er zijn verschillende geschikte soorten hout zoals hardhout, geïmpr…
Tuin: het aanleggen en maken van een vlonderterrasTuin: het aanleggen en maken van een vlonderterrasVeel mensen willen een vlonderterras in hun tuin. Het liefst willen zij dat in of bij het water. Het aanleggen en maken…
Houtsnippers in de tuinHoutsnippers in de tuinWil je een natuurlijke tuin creëren met het liefst zo weinig mogelijk onkruid? Het verwerken van houtsnippers in de tuin…

Radiator verven: tips en trucsEen radiator verven kan een lastige klus zijn. Voor je er erg in hebt, heb je verf op de muur of de vloer zitten. Zo lan…
Bronnen en referenties
  • http://www.instructables.com/id/How-to-make-a-raised-bed-garden-box-from-wood-pall/step5/Assemble-the-finished-box/
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.