Entresol: bouwen van een tussenvloer
In steeds meer huizen wordt tegenwoordig een tussenvloer gebouwd. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn, zeker niet als u besluit om deze zelf te bouwen. Een ander woord voor tussenvloer is mezzanine of tussenvloer. De meeste mensen bouwen een tussenvloer, omdat ze op deze manier meer woonoppervlakte willen creëren. Het scheelt bijvoorbeeld ten opzichte van een uitbouw, omdat er geen vergunning hoeft te worden aangevraagd.
Steeds meer mensen kiezen ervoor om een tussenvloer in hun huis te bouwen. Dit is een zelfdragende constructie. Die wordt geplaatst tussen twee etagevloeren in met als doel om extra woonoppervlakte te creëren. Andere aanduidingen voor tussenvloer zijn ook wel mezzanine of entresol. Dit zijn respectievelijk de Italiaanse en Franse aanduiding voor het verschijnsel. Het betekent midden (mezzano=middden) of vrij vertaald vanuit het Frans gewoon middenvloer. Meestal bestrijkt het niet het gehele oppervlakte van de woning, maar slechts een deel. Het lijkt dus als het ware meer op een balkon. De tussenvloer wordt dus doorgaans ook niet aangeduid als extra etage.
Maken van een tussenvloer
Er zijn verschillende redenen waarom mensen een tussenvloer laten bouwen. De belangrijkste reden is al genoemd, namelijk het creëren van een groter vloeroppervlak. Er zijn verschillende manieren om daar voor te zorgen, zoals het bouwen van een uitbouw of serre, maar vaak is de meest simpele oplossing om een tussenvloer te bouwen. In de meeste gevallen is dit ook de goedkoopste oplossing, omdat er geen extra muren uit het pand hoeven te worden gesloopt. Ook hoeft er geen speciale bouwvergunning te worden aangevraagd, omdat de hele verbouwing binnenshuis plaats vind. Dit kan overigens anders zijn in het geval dat u in een monumentaal pand woont. Dar moet vaak voor de kleinste verbouwing een vergunning worden aangevraagd.
Bouwen van een entresol
Veel 17e-eeuwse woningen hebben een entresol. Dat is meestal een afgesloten vertrek. In oude panden maakt de tussenvloer vaak deel uit van de oorspronkelijke bestemmingen, maar in veel nieuwe woningen is deze er speciaal in gebouwd. Er zijn ook veel oude panden die een woonbestemming hebben gekregen en waar er bij de bestemming voor wordt gekozen om een tussenvloer in te bouwen omdat er veel ruimte over is tussen het plafond en de vloer. Dit komt bijvoorbeeld voor in kerken die zijn verbouwd tot woonbestemming. Ook voor de isolatie kan het bouwen van een tussenvloer helpen.
Zelf bouwen van een tussenvloer
Ook veel horeca hebben tegenwoordig een tussenvloer. Dit is een ideale mogelijkheid om extra ruimte te creëren. Tegelijkertijd is het mooi voor groepen die zich een beetje willen afzonderen. De meeste tussenvloeren worden gebouwd op pilaren. Dat betekent dat er een paar pilaren worden gebouwd waar vervolgens een constructie wordt neergezet waarop de tussenvloer wordt gebouwd. Het is altijd belangrijk om na te gaan of de constructie stevig genoeg is om alles te kunnen dragen.
Laten bouwen van een tussenvloer
Wanneer u zelf ervaring heeft met bouwen kunt u besluiten de tussenvloer zelf te bouwen. Het beste is dat u bouwtekeningen maakt waarbij u er ook rekening mee houdt dat de constructie en het fundament van de woning al het extra gewicht kan dragen. U kunt het materiaal voor het bouwen van de tussenvloer kopen bij bouwmarkten, zoals de Gamma, Formido en Praxis. Wanneer u niet genoeg verstand van zaken heeft kunt er ook voor kiezen om de tussenvloer te laten bouwen door een aannemer. Deze kunt u inhuren. Daaraan zijn uiteraard wel bepaalde kosten verbonden, want alles heeft een prijs.