Klussen in huis & doe het zelf: losse tegels herstellen
Vooral in de wat oudere huizen komt het regelmatig voor: tegels die losraken en dus weer moeten worden vastgezet. Door vocht, stoten, ouderdom of anderszins raken tegels los, op de vloer, aan de wand. Natuurlijk is het mogelijk om een wand in het geheel opnieuw te betegelen, maar wat als er maar een enkel tegel los zit? Daarom gaan we in de reparatie van enkele los zittende tegels. Je kunt loszittende tegels zelf vrij eenvoudig herstellen.
Losse tegels herstellen
Los zittende tegels kunnen overal in huis voorkomen, maar tegels komen vooral los op plekken waar de temperatuur nogal wisselt of waar er vocht is. Denk aan de hal, een kook hoek, vlak bij cv-leidingen en zo verder. Als je op zo’n tegel, of partij tegels, voorzichtig tikt, hoor je een holle klank. Heel anders dan bij de tegels die wel goed vast zitten. Maar niet getreurd, dat gaan we zelf herstellen. Hoe doe je dat zelf.
Materiaal dat je nodig hebt
Welk materiaal heb je voor een reparatie van een wand met enkele losse tegels nodig. Als gereedschap allereerst een afsteek mes, oude deken of laken, vochtige doek, spons, veiligheidsbril, voegen wisser, spatel, voeg kruisjes. Als materiaal cementspecie of tegellijm, een lat en voegmiddel.
Welke tegellijm gebruiken?
Er zijn meerdere soorten van tegellijm te koop. Je kunt de lijm in poedervorm kopen en aanmaken met water, of wat veel gemakkelijker is, de tegellijm kopen in pasta vorm. De lijm is dan al voor je aangemaakt. Welke lijm je voor je project het beste koopt is van een aantal zaken afhankelijk:
- Gaat het om een wandtegel of een vloertegel?
- Hoe lang mag de droogtijd zijn?
- Is de vloer of wand binnen of buiten?
- Wil je dat de lijm gaten ook opvullend een opvullend vermogen heeft zodat het eenvoudiger is om egaal te tegelen.
Hoe doe je het zelf
Het is in de praktijk het beste om, zodra je merkt dat een tegel los zit, deze meteen weer te herstellen. Anders gaan ook andere tegels op den duur los zitten. Bepaal eerst welke tegels los zitten door er voorzichtig op te tikken. Klinkt het hol, dan zit een tegel los. Leg een oude deken neer, of iets anders dat een tegel kan opvangen, zodat hij niet kapot op de grond valt. Een helpende hand van een ander is hierbij altijd handig. Probeer nu met een afsteek mes voorzichtig met een wippende beweging de tegel los te wrikken. Doe dit niet met een beitel, want dan is de kans op breuk groot. Doe het met beleid en begin van boven naar beneden. Als de tegel los komt met lijm of wand restanten is dat vervelend, want die zul je er voorzichtig af moeten halen, bijvoorbeeld met een haakse slijper. Let op de juiste veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van de veiligheidsbril. Als een tegel echt los zit, zit er vaak niets meer aan vast, zodra herplaatsen een stuk simpeler is.
Gave en egale ondergrond
Met een beetje geluk blijft de ondergrond ongehavend. Anders is ook nog eerst
het repareren van de gaten en scheuren nodig. Maak de achterkant van de tegel goed schoon. Verwijder ook de restanten aan voeg middel. Breng met de lijmkam tegel lijm aan. Zet de tegel, als er voldoende ruimte is, met een draaiende beweging in de lijm en druk hem goed vast. Zet tegel kruisjes tussen de tegels om een regelmatige voeg te krijgen. Haal het eventuele overtollige lijm weg met een vochtige spons of doek. En voeg, zodra de lijm hard is (let op de minimale droogtijd van de lijm), de voegen met een voegmiddel. Voordat je het weet is je tegelwand weer perfect in orde.