Hoe leg je parket?

Als medewerkster in een doe het zelf centrum, wordt mij regelmatig uitleg gevraagd hoe mensen dingen het beste kunnen doen. Ik probeer het dan zo simpel mogelijk uit te leggen, zodat iedereen het kan begrijpen. Maar vooral het voorbereidende werk is vooral van groot belang. Hieronder word er uitgelegd hoe je op een makkelijke manier parket kunt leggen.

Parket

Parket is een verzamelnaam voor verschillende houten vloeren, kurk of laminaat. Als zo een vloer is gelegd, is het strak, mooi met een natuurlijke uitstraling. De meeste vloeren zijn tegenwoordig met het click systeem en komt er geen lijm meer bij kijken. Wat voor een soort vloer u ook kiest, er zijn altijd wel bijpassende plinten te verkrijgen.

Hoeveelheid

Voordat je je parket gaat kopen, moet je natuurlijk eerst weten hoeveel je nodig hebt. Meet de vloer in de lengte en bredte op in meters en vermenigvuldig dat met elkaar. Nu heb je het aantal vierkante meters (m2). Op de pakken parket staat hoeveel m2 er in een pak zit. Deel jou m2 door het aantal m2 wat er op het pak staat. Dit getal rond je naar boven af +10%. Deze 10% is wat je verzaagd.

Benodigdheden

  • parket
  • ondervloer
  • plinten
  • lijm (bij een niet click laminaat)
  • parket legset
  • decoupeerzaag
  • laminaat zaagjes tbv decoupeerzaag
  • houtklosjes van 10 mm dik
  • schuurpapier

Ondervloer

Voordat je je parket kunt gaan leggen, heb je over het algemeen een ondervloer nodig. Zo een ondervloer, egaliseert, isoleert en heeft een geluidwerende functie. Wat voor een ondervloer u nodig heeft is afhankelijk van de ondergrond. Je hebt hetzelfde aantal m2 ondervloer nodig als parket. Je hebt ondervloerplanten van houtvezel of foam of een 2-in-1 ondervloer. Maak de delen ondervloer aanelkaar vast met behulp van aluminiumtape. Bij het leggen van massief houten vloerdelen heb je geen onervloer nodig. Deze vloer moet namelijk vol verlijmd worden op spaanplaat. De combinatie van hout en lijm geeft op deze manier een goede warmte en geluidsisolatie. Zorg er wel voor voordat je met je ondervloer begint je ondergrond zo egaal mogellijk is. Dus vul kleine en grote gaten in je betonnen ondergrond op met mortel, en zet bij een houten ondergrond alle losliggende planken vast, en schuur of schaaf alle oneffenheden weg.

Het leggen van parket

Voordat je daadwerkelijk gaat leggen moet het hout eerst acclimatiseren, dit verschilt per parketsoort. Door het acclimatiseren krimpt of zet het parket uit, dus het acclimatiseren moet je in de kamer doen waar het parket komt te liggen. Afhankelijk van het parket duurt dit 2 tot 14 dagen, maar dit staat op de verpakking vermeld.

Voordat je de ondervloer aanbrengt, moet je bepalen in welke richting je parket wil neerleggen. In de breedte richting maakt de ruimte breder en korter, in de lengte richtin maakt de ruimte langer en smaller. Je kan de delen ook diagonaal plaatsen, dan lijkt de kamer ruimer. Leg dan de delen haaks van de muur op de vloer. Maar door diagonaal te leggen heb je dan wel meer parket nodig zo een 20% extra, dit komt omdat je meer zaagafval hebt.

Nadat je de ondervloer hebt neergelegd kan je beginnen met je parket. Omdat parket krimpt en uitzet door de temperatuur en vochtschommeling in de kamer moet je 1 cm van de muur af beginnen met het leggen van je parket. Daar heb je je houtklosjes vor nodig. Plaats de houtklosjes om de 40 cm tegen de muur. Vanaf de klosjes begin je in een hoek achter in de kamer met het leggen van het parket. Bepaal wel eerst van te voren of je het parket halfsteens of wildverband wild leggen. Bij halfsteens verspringt ieder lamelrij steeds een halve lamel, bij wildverband start elk nieuwe rij met het afgezaage reststuk van de vorige rij.

Leg eerst twee rijen naast elkaar zondere deze te verlijmen. Kijk of deze manier van leggen je bevalt. Legaltijd eerst de korte kanten aan elkaar en dan pas de lange zijden. Gebruik zonodig een aanslagijzer (parket legset) om de delen goed tegen elkaar te krijgen. Controleer wel elk paneel op foutjes, en leg degen met foutjes apart.

Als je tevreden bent met de eerste twee rijen haal je ze weer van elkaar en kan het echte werk beginnen. Begin met het leggen leggen van het parket altijd met de groef naar de muur toe tegen de klosjes aan. Als je moet verlijmen doe dit dan volgens de instructies op de verpakking. Leg al het parket tot de passtukken.

Pasdeel maken

De laatste rij van het parket moet meestal op maat gemaakt worden, dit zijn de pasdelen. een pasdeel maak je als volgt. Van het voorlaatste deel van de eerste rij maak je een pasdeel. Leg het voorlaatste deel. Leg het volgende deel er boven op tegen de klosjes aan. Trek nu een lijn met een potlood. Zaag nu het afgetekende deel op maat met de decoupeerzaag. Haal de splinters weg met een stukje schuurpapier . Je hebt nu het pasdeel. Plaats beide delen en gebruik het aanslagijzer om goed aan te sluiten, verwijder daar de houtklosjes.

Uitsparingen rondom buizen en voetjes moeten minimaal 10 mm rondom zijn. Leg het deel ongeveer waar het moet komen te liggen. Meet hoe groot de uitsparing moet zijn en teken af. Zaag verolgens de uitsparing en plaats het deel. Om nog makkelijker de uitsparingen af te tekenen kan je ook een kopieergereedschap gebruiken.

Afwerking

Afhankelijk van wat voor een soort parket je hebt, moet je lakken, oliën of helemaal niets meer aan het parket te doen. Maar er moet wel bij allemaal nog een plint geplaats worden. Zorg bij het plaatsen van de plinten dat ze niet strak op de vloer liggen, omdat parket werkt. Je plaats de plinten dus aan de wand met een millimeter ruimte tussen het parket en plint. Na hat plaatsen van de plinten is het helmaal af en kan je van je kamer gaan genieten.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen parket en laminaatIn dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer li…
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Wetenswaardigheden over parket en laminaatDankzij de huidige productiemethoden is het leggen van systeemparket heel eenvoudig geworden. De parketsoorten die tegen…

Handgereedschap: MetenIn de serie Handgereedschap, gaan we in op Meten. Meten is Weten is een kreet die nog steeds geldt, bij nagenoeg alle we…
Handgereedschap: ZagenIn dit hoofdstuk over Handgereedschap, vind u hier uitgebreide informatie over Zagen, zowel voor hout als metaalbewerkin…
Bronnen en referenties
  • Folder parket leggen
Reactie

Peter Jan Plooy, 11-02-2010
Vaak wordt de rand afgewerkt met een afdeklijstje, vastgeplakt op het parket, en tegen de wand of de bestaande plint aan. Ik begrijp dat niet, want dan werkt de uitzetvoeg toch niet meer? Bij uitzetting wordt dan de afdeklijst van het parket af gedrukt. Reactie infoteur, 12-02-2010
Beste Peter jan,

Een plint bevestig je aan de muur en niet aan het parket. Zo kan het parket nog werken. Het schuift dan zeg maar onder de plint door.
Als je een plakplintje gebruikt. Die plak je inderdaad op het parket. De kans is inderdaad aanwezig, mocht het parket veel werken, dat de plakplint er af word geduwd. Daarom is het altijd zo: Plinten aan de muur kan je vastspijkeren of plakken. Plinten die je bevestigd op het laminaat altijd plakken. Een geplakte plint kan je dan weer opnieuw bevestigen.

Als je parket goed geaclimatiseerd is, is de kans heel minimaal dat je plint er af wordt geduwt!

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 26-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.