Zo kiezen we de juiste vloer voor ons interieur
Ieder voorjaar denken we weer aan renovatie of herinrichting van onze woning. Is onze vloer aan vervanging toe, dan is de keuze zeker niet gemakkelijk. Er zijn immers verschillende soorten vloeren beschikbaar, elk met hun specifieke eigenschappen. Tegels, parket en nu ook meer en meer gietvloeren zijn ongetwijfeld het meest populair, maar er zijn nog keuzemogelijkheden. Hoe gaan we tewerk bij de keuze van de meest geschikte vloer, en welk prijskaartje hangt eraan vast?
Vooraf goed informeren erg belangrijk
Moeten we nog een vloer leggen in onze leefruimte, of is de bestaande vloer aan vervanging toe, dan hebben we de keuze uit verschillende soorten vloeren. Deze keuze is uitgebreid, maar voor welke soort vloer kiezen we? Elk type vloer heeft zijn eigen, specifieke eigenschappen, met zowel voor- als nadelen. Vooraleer we de knoop definitief doorhakken, is het dan ook erg belangrijk ons vooraf uitgebreid te informeren over de verschillende soorten vloeren.
Natuursteen eksklusief, maar veeleisend in onderhoud
Vloeren in natuursteen hebben, vooral de jongste jaren, enorm aan populariteit gewonnen. Het is een steensoort die in de natuur zélf wordt ontgonnen, en nadien tot tegels wordt versneden. Natuursteen voor onze vloertegels wordt over de ganse wereld aangetroffen. Van onze eigen varianten, is arduin ongetwijfeld het meest bekend. Natuursteen is een puur natuurproduct, dat niet alleen een warmte en charme, maar zéker ook persoonlijkheid aan ons interieur geeft. Een vloer uit natuursteen is eksklusief, er zijn immers geen twee tegels dezelfde. Een natuurstenen vloer is erg duurzaam, maar bijzonder veeleisend in onderhoud. Vlekken in natuursteen zijn bijzonder moeilijk te verwijderen. We moeten er bij onze uiteindelijke keuze zeker ook rekening mee houden dat vloertegels uit natuursteen niet altijd egaal zijn, en van nature allerlei krasjes, scheurtjes en vlekjes kunnen vertonen. Een belangrijk voordeel van een natuurstenen vloer is ongetwijfeld dat hij, bij een regelmatig én aangepast onderhoud, een leven lang meegaat.
- Richtprijs: voor een vloer uit natuursteen moeten we rekening houden met een uitgave van gemiddeld 35 euro/m2.
Keramische tegels krasvrij én onderhoudsvriendelijk
Een tweede optie zijn keramische tegels. Deze bestaan uit een mengsel van klei, zand en allerlei natuurlijke producten. Dergelijke keramische vloertegels worden eerst gemalen en daarna gedroogd, in de gewenste vorm gegoten en uiteindelijk gebakken, voor een lange levensduur. Men heeft de keuze tussen
volkeramische tegels. Deze bestaan over hun volledige dikte uit hetzelfde materiaal.
Verglaasde keramische tegelsworden voorzien van een beschermende toplaag uit
email of glazuur. Dergelijke keramische tegels zijn opvallend onderhoudsvriendelijk én, zéker niet onbelangrijk,
krasvrij. Momenteel zijn er
keramische imitaties van natuursteen op de markt. Deze verschillen nauwelijks van vloeren uit échte natuursteen. Verglaasde keramische tegels hebben het nadeel dat, bij beschadiging van hun toplaag, hun kleilaag zichtbaar wordt. Eén maand na het plaatsen van een keramische vloer, is het tijd voor een eerste en grondige reinigingsbeurt. Dat is noodzakelijk voor het verwijderen van de ontsierende cementsluier, afkomstig van de cementvoegen. Zien we deze eerste onderhoudsbeurt over het hoofd, dan zal het vuil zich veel gemakkelijker op onze keramische vloer vast hechten.
- Richtprijs: keramische vloertegels hebben we al vanaf 15 euro/m2. Kiezen we echter voor imitatie van natuurstenen tegels, dan betalen we in sommige gevallen méér dan het originele.
Parket voor natuurlijke uitstraling
Houten vloeren zijn eeuwenoud, maar blijven ontzettend populair. We hebben hierbij de keuze tussen planken uit één stuk
(massief parket), parket met een onderlaag, tussenlaag en een toplaag of
meerlagig parket en
fineerparket, dat eveneens uit verschillende lagen is samengesteld maar waarbij de beschermende toplaag veel dunner is dan bij meerlagig parket. Voor welke soort parket we ook kiezen, zo een houten vloer heeft een natuurlijke warme en gezellig uitstraling, en is daar bovenop bijzonder hyghiënisch. Parket is een authentiek natuurproduct. Net als bij een natuurstenen vloer, zijn bij parket geen twee planken dezelfde. Nog een overeenkomst met natuurstenen vloeren: parket is zelden egaal en vertoont dikwijls allerlei krasjes en putjes. Bij onze keuze voor parket moeten we er zéker ook rekening mee houden dat niet alle soorten parketvloeren bestand zijn tegen vocht. Parket isoleert ook voortreffelijk. Kozen we voor vloerverwarming, dan zal onze parketvloer de warmte van onze vloerverwarming minder goed afgeven.
- Richtprijs: parket is beschikbaar vanaf 25 euro/m2. Massief parket is heel wat duurder, meest kwaliteitsvol. Mits een regelmatig en aangepast onderhoud, gaat het levenslang mee.
Gietvloer is slijtvast en stofvrij
Daar waar gietvloeren aanvankelijk haast uitsluitend in de industriebouw werden gebruikt, zijn deze de laatste jaren nu ook in de prive-woningbouw aan een sterke opmars begonnen. Gietvloeren worden, zoals de naam het al laat vermoeden, gegoten waardoor ze volledig naadloos zijn. We hebben hier de keuze uit epoxy, polyurethaan en betonnen gietvloeren . Vooral polyurethaan en beton zijn het meest geschikt voor woningen. Gietvloeren zijn stofvrij en dus erg hyghiënisch, slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Gietvloeren, en dan vooral epoxy, zijn bijzonder gevoelig voor krassen en vertonen vlug vlekken. Vooral betonnen gietvloeren kunnen na verloop van tijd barsten vertonen. Een gietvloer dient door een vakman te worden geplaatst. Gietvloeren zijn budgetvriendelijk vanaf een opparvlakte groter dan honderd vierkante meter.