Het leggen van een gietvloer

Het leggen van een gietvloer Veel huizen hebben een gietvloer. Er zitten verschillende voordelen aan. Zo past het mooi in een strak interieur en is het goed schoon te houden. Een gietvloer bestaat uit verschillende lagen die over elkaar heen worden gegoten. Het leggen van een goede gietvloer kost ongeveer een werkweek. Je kunt er voor kiezen dit zelf te doen. Voordeel is dat het goedkoper is, maar het is wel maatwerk. Kijk dus uit dat je uiteindelijk niet duurder uit bent. De gietvloer is een breed voorkomend concept in de woonwereld. Het heeft daarbinnen een eigen plek veroverd. De gietvloer is een afwerkvloer die op een dragende vloer aangebracht wordt door middel van gieten. Een gietvloer is vooral makkelijk op plekken waar het nodig is om een strakke vloer neer te leggen. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld een gymzaal. Veel mensen kiezen ook voor een binnenvloer in huis. Het voordeel is dat het makkelijk te onderhouden is en goed schoon te maken. Bij een strak interieur past een gietvloer ook goed in de vormgeving. Een laatste voordeel van een gietvloer is dat de vloer ook weer goed te verwijderen is wanneer een volgende bewoner besluit voor een andere vloerbekleding te gaan.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om een gietvloer te kunnen leggen?

Niet in elke woning of elk gebouw kan zomaar een gietvloer worden gelegd. Er moeten wel bepaalde basisvoorwaarden aanwezig zijn waar een gietvloer aan moet voldoen. Zo mag de ondergrond niet te veel vocht bevatten. Als dat wel het geval is gaat de onderkant langzaam schimmelen en is je vloer op de lange termijn reddeloos verloren. De ondergrond mag maximaal drie procent restvocht bevatten. Dit kan gemeten worden met behulp van professionele meetapparatuur. De meting dient te gebeuren op meerdere plaatsen, waaronder de meest kritieke plaatsen. Op het moment van het leggen van de vloer mag de luchtvochtigheid in de ruimte niet te hoog zijn. Anders vindt het vocht zich een weg in de vloer. De lente of de zomer zijn daarom het beste moment om de vloer te leggen.

Leggen van een gietvloer

Een standaard gietvloer bestaat uit vier lagen. Het gieten daarvan duurt doorgaans een werkweek. Dit komt omdat de verschillende lagen tijd nodig hebben om te drogen. Daar staat per laag ongeveer een dag voor. Houdt er dus wel rekening mee dat je huis dus een week lang nauwelijks begaanbaar is wanneer je er voor kiest om een gietvloer aan te leggen. Het beste moment om dit dus te doen is het moment dat je een woning of gebouw betrekt. Anders is het een heel gesleep met meubels die van hun plek weg moeten worden gehaald en weer teruggezet. De eerste twee basislagen bestaan uit polyurethaan en epoxy. Dit zijn kunststoffen die voor verwerking vloeibaar zijn. Bij de plaatsing beide componenten, de hars en harders, op de juiste wijze gemengd te worden. Vervolgens duurt het uithardingsproces ongeveer twaalf uur per laag. Daarover komen de volgende lagen. Hierin kunnen verschillende keuzes gemaakt worden. Deze lagen worden volledig met de hand gelegd. Het is daarom alleen verstandig dit zelf te doen wanneer je voldoende vaardigheden en kennis in huis heeft.

Kosten van een gietvloer

Bij het inhuren van een bedrijf zijn de kosten weliswaar hoger, maar indien je het zelf doet zou goedkoop wel eens duurkoop kunnen blijken. Als basisbedrag moet je bij het laten leggen van een gietvloer uitgaan van minimaal veertig euro per vierkante meter in een woonhuis. Dit kan minder zijn wanneer het gaat om grote oppervlaktes zoals een woonhuis.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een gietvloer?U kunt kiezen voor veel verschillende vormen van vloerbedekking. De laatste jaren is een gietvloer sterk in opkomst.
Huis vrij op naam verkopenHuis vrij op naam verkopenNieuwe huizen worden verkocht onder de conditie vrij op naam. Bij het verkopen van een bestaand huis hebt u echter ook d…
De hygiënische voordelen van een gietvloer in de zorgDe hygiënische voordelen van een gietvloer in de zorgHygiëne in de zorg is belangrijk. Het kan voor sommige patiënten net het verschil maken. Een van de manieren om de hygië…

Het bouwen van een 60 minuten brandwerende schachtwandHet bouwen van een 60 minuten brandwerende schachtwandIn vele woningen bevinden zich schachten. Dit kunt u zien als een nis in de woning, waar bijvoorbeeld leidingen en insta…
60 minuten brandwerende scheidingswanden (tot 5000 mm hoog)60 minuten brandwerende scheidingswanden (tot 5000 mm hoog)Wanneer u een 60 minuten brandwerende scheidingswand wilt bouwen, kan dit prima worden uitgevoerd met gipskartonplaten.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jewolf, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.