InfoNu.nl > Huis en Tuin > Interieur > Afwerkingsvormen voor natuursteen

Afwerkingsvormen voor natuursteen

Ga je aan de slag met natuursteen? Nagenoeg elke natuursteen kan op diverse manieren afgewerkt worden. Dit beïnvloedt niet alleen het uitzicht maar ook de toepassingsmogelijkheden van de steen. Hierbij vindt je een lijst met mogelijkheden om je natuursteen af te werken.

Polijsten of polieren

De meest bekende bewerking is wellicht het polijsten of polieren. Dit gebeurt echter machinaal. Door een steen te polijsten worden de kleuren versterkt en komen deze beter tot hun recht. De steen begint te weerkaatsen en te glanzen en de adertjes en barstjes in de steen worden blootgelegd. Let op want echter niet elke natuursteen kan gepolijst worden.

Diamantgezaagd

Als een tegel wordt diamantgezaagd, dan betekent dit dat hij machinaal wordt gezaagd met een diamantdraad. Zo ontstaat een bekend, typisch lijnenpatroon met kleine streepjes die evenwijdig met elkaar lopen.

Boucharderen

Bij boucharderen of punten zorgt een pneumatische beitel met een bouchardeerkop voor een grof oppervlak met kuiltjes. Alle sporen van vorige bewerkingen gaan verloren. Het uitzicht varieert naargelang het aantal puntjes per cm². De kleur is doorgaans lichtgrijs.

Ijsbloempatroon

Een ijsbloempatroon is een herkenbaar oppervlaktepatroon dat wat lijkt op het patroon van ijskristallen op de binnenzijde van een koud venster. Deze afwerking komt niet zo echt veel meer voor.

Frijnen of oude frijnslag

Een gefrijnde tegel heeft een patroon van lijntjes met 15 slagen per 10cm. De oude frijnslag werd oorspronkelijk manueel gekapt. Met een platte beitel worden doorgaans 20 tot 30 kerven per 10cm geslagen. De lijnen staan verticaal, horizontaal of onder een hoek van 45°.

Gevlamd

Een tegel is gevlamd als het steenoppervlak kortstondig in contact komt met een witgloeiende open vlam, waardoor het verruwt en een typische structuur krijgt. Vlammen gebeurt alleen bij grote oppervlakken, dus nog voor de tegel zijn definitieve vorm en afmetingen krijgt. Door de warmteschok barsten de oppervlakkige korrels van de steen open en dat geeft net het specifieke karakter. Het procédé wordt vooral toegepast op de hardste natuurstenen.

Gegradineerd

Een natuursteen kan ook gegradineerd worden. Dan krijg je U-vormige gefreesde lijnen (10-12 per 10cm) van zowat 3mm diepte, die zorgen voor een contrasterend ruw gekloven oppervlak.

Schuren

Schuren gebeurt ook vaak vooral bij harde natuursteen. Het gaat om een erg natuurlijke en traditionele afwerking. Bij dit droog schurend proces worden de zaagsporen verwijderd. Het geschuurde oppervlak is effen met fijne, maar weinig zichtbare cirkelvormige streepjes. Deze afwerking wordt meestal gebruikt voor buitenvloeren.

Verzoeten of zoeten

Bij verzoeten of zoeten wordt de steen met water besproeid en tegelijk geschuurd. De platen worden pas achteraf gezaagd. De korrelgrootte van de schuurkoppen bepaalt het uitzicht. Een verzoet oppervlak is matglanzend, effen en heeft geen zichtbare groeven meer. Deze afwerking wordt vaak gebruikt bij binnenvloeren.

Stonewashed

Stonewashed is een nieuwe afwerking die de natuursteen levendig en erg krasongevoelig maakt. Ze bestaat in twee kleurvariaties: light en dark.

Antiek

Antiek is gebaseerd op een verouderingsproces dat stoelt op abrasie (afknaging) en het uitzicht geeft van oude hardstenen dallen uit oude kerken en abdijen. De randen van de tegels worden lichtjes ingesleten en afgerond.
© 2008 - 2019 Edwaar, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sierbestrating van natuursteenSierbestrating is er in veel variëteiten te koop. U kunt kiezen voor beton, waar niets mis mee is, maar die haalt het qu…
Een tegelvloer, natuursteen of keramische tegelDe juiste vloer kiezen, is niet altijd gemakkelijk. Je moet rekening houden met de kleur, de functie van de ruimte, de s…
Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op vloeren geeft een woning een bijzondere stijl. Bij het inrichten en aankleden van het interieur van een w…
Bestrating; terras of pad van natuursteen of travertinBestrating; terras of pad van natuursteen of travertinBij de aanleg van een tuin gaat, terecht, veel aandacht uit naar de bestrating. De materiaalkeuze voor het terras en de…
Tuintafel van natuursteen; een blikvanger op het terrasTuintafel van natuursteen; een blikvanger op het terrasEen tuintafel van natuursteen past heel goed in een strak vormgegeven tuin. Natuursteen heeft als groot voordeel dat het…

Reageer op het artikel "Afwerkingsvormen voor natuursteen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Edwaar
Gepubliceerd: 19-10-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Schrijf mee!