Woningrenovatie: Zo stoppen we opstijgend vocht
Een droge woning verhoogd ons woon- en leefcomfort. Vochtige woningen zijn niet alleen onaangenaam om te wonen, ze zijn ook oorzaak van vele gezondheidsproblemen. Wat is opstijgend vocht nu precies, en wat zijn de voornaamste oorzaken van dit vochtprobleem dat zich lang niet uitsluitend tot oudere woningen beperkt? Hoe kunnen we opstijgend vocht stoppen en definitief onder controle houden, zodat onze hardnekkige én ongezonde vochtproblemen in onze woning definitief tot het verleden behoren?
Gezondheidsproblemen
Met de winterperiode achter de rug, is het de hoogste tijd om onze woning grondig te controleren op opstijgend vocht. Het probleem van vochtige woningen mag zeker niet onderschat worden. Vele woningen kampen er mee. Het is ook opvallend hoeveel recent gebouwde woningen met vochtproblemen geconfronteerd worden. Vochtige woningen zorgen in de eerste plaats voor een lager woon- en leefcomfort. Maar er is veel meer. Ze zijn in vele gevallen ook oorzaak van zowel lichamelijke als psychische gezondheidsproblemen. Allerlei luchtwegeninfecties en huidaandoeningen vinden hun oorzaak in vochtige woningen. In sommige gevallen zijn ze zelfs oorzaak van sociale uitsluiting, verantwoordelijk voor vele depressies. Niet verwonderlijk, want vochtproblemen maken onze woning minderwaardig. Het vochtprobleem in onze woningen is dan ook belangrijk genoeg om tijdig en definitief te stoppen. Wat zijn nu de verschillende oorzaken van deze vochtproblemen, en hoe kunnen we het vocht in onze woning defintief stoppen?
Oorzaken van opstijgend vocht
Muren die rechtsreeks in contact staan met de vochtige ondergrond, zuigen als een spons het water naar boven, met alle nadelige gevolgen vandien. Dit fysische verschijnsel noemt men in het vakjargon capillariteit. De hoogte tot waar het vocht naar omhoog trekt, hangt uiteraard van verschillende factoren af. De ernst van de vochtigheidsgraad in onze woning wordt in belangrijke mate in de hand gewerkt door de poriënstructuur van de gebruikte bouwmaterialen, van de betrokken muurdikte, de verdaming en van de aanwezigheid van zouten. In de meeste probleemwoningen bereikt opstijgend vocht een hoogte van zo'n 120 centimeter. Deze stijghoogte van het grondwater wordt beperkt in sterk geventileerde woningen, of wanneer ons grondwater lagere concentraties zouten bevat. Allerlei huis- , tuin- , en keukenmiddeltjes om het opstijgend vocht te stoppen zoals het aanbrengen van verschillende lagen zilverpapier, cementpleisters of van bitumineuze lagen, doen in de meeste gevallen meer kwaad dan goed. Ze remmen immers de verdamping af, waardoor het vocht zelfs nog hoger zal stijgen.
Herkennen aan schimmelvorming
Opstijgend vocht is in de eeste plaats te herkennen aan schimmelvorming en natte plekken op de onderkant van onze muren. Opstijgend vocht is lang niet uitsluitend een probleem van oude woningen. Sinds enige tijd worden nieuwbouwwoningen tegen vocht beschermd met een vochtwerende folie, maar dat was vroeger zeker niet altijd het geval. Bij het stellen van de diagnose, wordt vocht in het metselwerk van onze woning gemakkelijk opgespoord, doordat het nagenoeg in alle muren in contact met de ondergrond voorkomt. De aanwezigheid van bijvoorbeeld cementbepleistering, van vezelcementplaten of van een lambrisering onderaan muren, verraden dikwijls de aanwezigheid van opstijgend vocht.
Verminderde warmte- isolatie
Gevolgen van opstijgend vocht is bijvoorbeeld loshangend behang, afbrokkelende muurbepleistering, zoutuitbloeiïngen, ernstige verkleuring van beschilderde oppervlakken, corrosie van eventuele metalen en een sterke vermindering van de warmte-isolatie in onze woning. Omdat er zowel in de ondergrond, als in de gebruikte bouwmaterialen van nature reeds vele minerale zouten aanwezig zijn en deze samen met het opstijgend vocht mee in onze muren trekken en bij verdamping kristaliseren, kan er ernstige bijkomende schade ontstaan aan zowel de binnen- als de buitenafwerking van onze woning.
Vochtige muren injecteren
Het vaststellen van vocht in onze woning is uiteraard erg belangrijk. Nog belangrijker is de vraag wat we aan dit belangrijke probleem kunnen doen. Opstijgend vocht in onze woning kunnen we in de meeste gevallen stoppen, door de getroffen muren te injecteren met een hiervoor speciaal ontworpen gel. Door de aard van de voorbereidende werken, een tijdrovende karwei. Vooraleer we met het injecteren van onze vochtige muren kunnen starten, moeten we immers de door het vocht beschadigde bepleistering grondig weg kappen. Eens de bepleistering tot op de blote muur verwijderd, brengen we gaten aan in de muur, waarlangs we het vochtwerende product in de muur brengen. We dienen er zeker voor te zorgen dat dit product zo diep mogelijk in de muren kan doordringen, zodat het vocht geen kans krijgt terug te keren.
Muren grondig laten uitdrogen
Om onze woning zo efficiënt mogelijk tegen opstijgend vocht te beschermen, laten we de behandelde muren grondig uitdrogen. Pas als de muren volledig zijn uitgedroogd, hetgeen enkele maanden in beslag kan nemen, kan men een nieuwe pleisterlaag aanbrengen.
Vochtbestrijding bij aanvang renovatiewerken
Zijn we aan een grondige renovatie van onze woning toe, dan voeren we zo een vochtwerende behandeling van onze muren bij voorkeur uit bij aanvang van de geplande renovatiewerken. We moeten hierbij immers zeker rekening houden met de erg lange droogtijd van de behandelde muren. Deze droogtijd hangt uiteraard van verschillende factoren af, zoals de dikte van de te behandelen muren, het soort bouwmateriaal en van de weersomstandigheden.