Aankoop lederen salon: voor welke ledersoort kiezen we?
De aanschaf van een lederen salon is ongetwijfeld een belangrijke investering, waarbij we zéker alle pro en contra's tegen mekaar moeten afwegen vooraleer onze defintieve keuze te maken. Waarom kost het ene lederen salon het veelvoud van het andere? Het is uiteindelijk toch allemaal leder? Wat zijn de kenmerken en zowel de voor- als de nadelen van al deze verschillende ledersoorten? Hoe maken we de beste keuze, zodat we maximaal kunnen genieten van ons toekomstig lederen salon?
Alle ledersoorten niet hetzelfde
Eén ding is alvast duidelijk: niet alle ledersoorten zijn dezelfde. Bij de aankoop van een lederen salon, is het dan ook noodzakelijk dat we ons vooraf zo goed mogelijk informeren over de verschillende ledersoorten én hun voor- en nadelen. Eens we over deze noodzakelijke informatie beschikken, kunnen we een definitieve keuze maken. Als we de ledersoort willen kiezen die het best bij onze levensstijl en onze levensgewoonten past, dan moeten we ongetwijfeld rekening houden met bijvoorbeeld de mogelijke aanwezigheid van kinderen of van huisdieren in ons gezin. Leder is een erg duurzaam kwaliteitsproduct, dat verschillende stijlen vertegenwoordigt. Het bovendien bijzonder gemakkelijk te onderhouden. Leder ademt klasse én warmte uit, en toont uitvoerig de opvallende schoonheid van de natuur.
Leder heeft eigen karakter én uitstraling
Voor meubelleder en dus zéker voor lederen salons, wordt door de producenten de allerbeste lederkwaliteiten gekozen. Toch kan het gebeuren dan we ook dan nog met allerlei schoonheidsfoutjes worden geconfronteerd als littekens van bijvoorbeeld insectenbeten, schrammen en hoornstoten. Ook allerlei lichaamsgebonden kenmerken als een grove poriënstructuur, nekrimpels en/ of een vette huidstructuur, kunnen na enige tijd zichtbaar worden. Al deze schoonheidsfoutjes verminderen geenszins de waarde en de duurzaamheid van ons lederen salon, integendeel. Al deze gebruikskenmerken geven er een eigen karakter én uitstraling aan.
Aniline leder: meest natuurlijke ledersoort
Leder voor zitmeubelen wordt hoofdzakelijk bekleed met rundsleder, waarvan er heel wat verschillende soorten beschikbaar zijn. Al deze verschillende soorten rundsleder hebben hun eigen kwaliteiten en hun voor- en nadelen. Aniline leder is één van de meest gebruikte ledersoorten bij de constructie van lederen salons. Vol aniline leder wordt hoofdzakelijk geverfd, zonder het aanbrengen van een of andere beschermlaag. Dit is ongetwijfeld de meest natuurlijke ledersoort, en is dan ook vervaardigt uit lederhuiden van de hoogste kwaliteit. Dit aniline leder voelt uiterst zacht én soepel aan, en de eventuele aanwezigheid van natuurlijke littekens en kleurnuances zijn duidelijk zichtbaar. Lederen salons uit aniline leder behoren tot de hoogste prijsklasse. Ze zijn echter erg gevoelig voor vlekken en voor het volle zonlicht, dat dit soort leder vlug laat verkleuren.
Semi- aniline leder bezit uitstekende beschermlaag
Deze duurzame ledersoort is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag. De gaatjes van de haarinplant zijn hier duidelijk zichtbaar. Binnen de meubelsector, en dan zeker bij de vervaardiging van lederen salons, is deze ledersoort erg populair. Dit semi- aniline leder biedt de consument een uitstekende soepelheid, in combinatie met een kwalitatieve beschermlaag. Heeft men huisdieren en/ of kinderen in het gezin, dan zijn salons, vervaardigt uit dit semi- aniline leder, ongetwijfeld de beste keuze. Semi- anilineleder wordt in de meubelsector ook wel eens samoa of bonanza leder genoemd.
Gepigmenteerd leder: ander uitzicht door zon en warmte
Deze ledersoort heeft en gepigmenteerde en afdekkende afwerking. Daardoor is het natuurlijke nerfbeeld meestal gedeeltelijk, en in sommige gevallen zelfs volledig, verdwenen. Alle poriën worden hier deskundig afgedicht. Daardoor voelt dit leder erg koud aan. Belangrijk nadeel van het afdichten van de poriën is ongetwijfeld ook dat zowel het uitzicht als het 'speciale ledergevoel' bij dit gepigmenteerd leder voor een belangrijk stuk verloren zijn gegaan. Deze ledersoort werd bewerkt met een speciale 'weekmaker' die, onder invloed van zonlicht en wamte, verdwijnt. Dit leder gaat daardoor 'craqueleren' hetgeen een ontsierend en kwalitatief minder uitzicht aan dit leder geeft.
Geprint leder: kunstmatige nerfstructuur
De eindafwerking van dit geprint leder is van die aard dat zowel de natuurlijke haarinplant als de nerfstructuur, voor een groot stuk verloren gaat. Dit leder wordt dan ook bijgeprint, waaraan deze ledersoort zijn naam heeft te danken. Met dit bijprinten geeft men het een kunstmatige nerfstructuur, waardoor het koud en karakterloos aanvoelt.
Gecorrigeerd leder: leder van zwaar beschadigde huiden
Voor dit gecorrigeerd leder kiest men vooral zwaar beschadigde huiden, met een matige tot zelfs slechte kwaliteit en veel fouten en littekens. Om al deze fouten zoveel mogelijk te verdoezelen, wordt deze ledersoort bewerkt, waardoor het een onnaturlijke structuur krijgt. Na bewerking worden deze huiden afgedekt en voorzien van een kunstnerf. Het gaat hier dus nog steeds om (minderwaardig) leder. In vele gevallen biedt een kwalitatieve soort skai een veel betere kwaliteit.
Spitleder: erg brozer ledersoot
Voor het vervaardigen van lederen salons, wordt haast uitsluitend rundsleder gebruikt. Deze runderhuiden worden zelden of nooit op hun volledige dikte verwerkt. Daarom worden ze, tijdens hun looiproces, op een bepaalde dikte overlangs doorgesneden. Op die manier bekomt men minstens twee huiden: één sterke huid langs de haarkant, die bewerkt wordt tot één van de reeds vermelde soorten leders, en één broze huid. Deze weinig sterke huid krijgt een extra zwaar dekkende beschermlaag én een kunstnerf of eindcoating. Het gaat hier nog steeds om écht leder.
Bycasleder: gemaakt van lederafval
Voor de uiteindelijke productie van dit bycasleder, wordt lederfval gelijmd en geperst. Het krijgt daarna een zware coating. Daabij wordt een copie gemaakt van de nerfstructuur. Zelfs de haarprint van de nerf wordt hier compleet nagebootst
Gedekverfd leder:gemakkelijk in onderhoud
Dergelijke huiden worden bijna altijd eerst aniline geverfd. Daarna wordt steeds een dekkende verflaag aangebracht. Het is deze deklaag die ons lederen salon beschermt tegen indringend vocht. Dit gedekverfd leder wordt bij de productie van bijna alle lederen meubels gebruikt. Ook hier geldt het principe dat, hoe duurder het leder, hoe vlugger we met slijtage worden geconfronteerd.
Handwishleder voor productie Chesterfieldzetels
Het betreft hier eveneens een gedekverfde soort leder, waarover een tweede verflaag én een andere kleur werd aangebracht. Deze tweede verflaag wordt zowel machinaal als met de hand aangebracht. Dit handwishleder wordt hoofdzakelijk gebruikt bij de productie van de overbekende Chesterfield zetels. De charme en uitstraling van deze Chesterfieldzetels ligt hem in het feit dat de bovenste lederlaag, bij gebruik, meer en meer wegslijt. Zo lang de onderste lederlaag niet is weggesleten, blijft dit handwishleder zijn charme behouden.
Nubuckleder: fluweelzacht oppervlak
Nubuckleder wordt in vakmiddens ook wel eens geschuurd leder genoemd. Het gaat hier om het waardevolle aniline leder, waarvan de toplaag achteraf nog eens extra wordt bijgeschuurd. Aan dit bijschuren heeft het nubuckleder zijn fluweelzacht oppervlak te danken. Daardoor voelt het ook bijzonder warm én behaaglijk aan. Door het schuren blijft hier geen nerfbeeld zichtbaar zoals dat bij andere ledersoorten wél het geval is. Nubuckleder heeft identiek dezelfde eigenschappen dan het reeds eerder genoemde aniline leder. In tegenstelling tot deze laatste ledersoort, moet nubuckleder regelmatig geborsteld én gestofzuigd worden.
Suèdeleder: vlugger vuil
In zijn sterkste uitvoering, is dit de achterkant van het leder. Het kan echter even goed de onderste, kwalitatief veel mindere kant zijn. Dit laatste is dan splitsuède. Dit is dus minder sterk leder, omdat de vezels ervan niet onmiddellijk aan de opperhuid vastzitten. Splitleder is splitsuède dat glad gemaakt wordt, een dikke beschermende verflaag krijgt en daarna van een lederprint wordt voorzien. Het gaat hier eerder om minderwaardig soort leder dat, wanneer het bij de productie van bankstelllen wordt gebruikt, al vlug scheuren zal vertonen. Door hun open karakter, krijgen vuil en vet veel vlugger vat op zowel nubuck als suèdeleder.
Schapenleder: mag niet vochtig worden
Schapenleder wordt pas van een beschermde verflaag voorzien nadat het volledig is bekleed. Na het reinigen mag deze ledersoort niet té lang vochtig blijven. Bij voorkeur reinigen met een milde ledercleaner.
Pull-upleder voelt vettig aan
Dit pull- upleder heeft, net als bycastleder, een speciaal uiterlijk. Het werd zodanig vervaartdigd dat, wanneer we in het leder vast grijpen, dit telkens een andere kleur krijgt. Laten we het leder weer los, dan verschijnt zijn oorspronkelijke kleur terug. Deze recent ontwikkelde ledersoort, voelt erg vettig aan. De speciale kleuring ervan, wordt toegepast op klassiek bovenleder.