Schimmel verwijderen van voegen douchecabine

Schimmel verwijderen van voegen douchecabine Stoor je je ook zo aan die zwarte plekjes tussen de voegen van de douchetegels en vraag je je af wat het eigenlijk is? De kleine zwarte plekjes zijn schimmelplekjes. Er is een relatief eenvoudige manier om deze irritante plekjes te verwijderen.

Oorzaken van schimmelgroei

Schimmels hebben slechts twee dingen nodig om te kunnen groeien. Een voedingsbodem en vocht. Er zijn bepaalde schimmels die werkelijk alles kunnen gebruiken als voedingsbodem. De meest voorkomende schimmels in huis zijn: Penicillium, Aspergillus, Cladosporium en Alternaria aan. Dure en moeilijke woorden voor zoiets als zwarte plekken op muur of voeg. In een ruimte met condens of hoge luchtvochtigheid of op een plek waar waterschade is geweest kan een schimmel goed gedijen.

Schimmel opsporen

Om schimmel op te sporen moet je je ogen en neus goed gebruiken. Niet alle schimmel zie je gemakkelijk, zoals de zwarte plekjes in de douchecabine. Als je je ogen en neus goed gebruikt dan speur je potentiële plekken gemakkelijk op. Als je een muffe of bedorven lucht ruikt dan is zon plek zeker een inspectie waard. Vaak is er een donkere verkleuring op de plek van een schimmel. Plekken waar ooit waterschade was zijn erg vatbaar voor schimmelgroei. Uiteraard zijn niet alle vlekken of verkleuringen toe te schrijven aan schimmels, maar de vlekken die donzig zijn en zich uitbreiden zijn er over het algemeen wel aan te wijten. Schimmel kan veel verschillende kleuren hebben, maar de meeste soorten zijn groen tot zwart. Vind je een schimmelplek op de muur, op de vloer of op het plafond, dan moet je er rekening mee houden dat er ook verborgen schimmelgroei aanwezig kan zijn. Inspecteer dan ook de onderkant van vloertegels of plafondtegels.

Schimmel zelf aanpakken?

Zelf schimmels behandelen? Als er schimmels op grote schaal aanwezig zijn dan is het beter om een professionele firma in te huren die gespecialiseerd is in het verwijderen van schimmels. De mate van aantasting bepaalt ook het risico van blootstelling aan schimmelsporen. Tevens kan het zo zijn dat er uitgebreidere methodes nodig zijn om schade aan andere delen van het gebouw te voorkomen. Men kan kleine oppervlakten die door schimmels zijn aangetast wel proberen te verhelpen.

Aandachtspunten

Drijf schimmelsporen niet uiteen. De droge schimmels, welke vaak bedekt zijn met minuscule sporen kunnen als het ware bij verstoring door middel van een wolk door de woning verspreid worden.

Donzige schimmel verwijderen

Maak de plek waar de donzige schimmel zich bevindt eerst nat. Maak het oppervlak lichtjes nat met water of ontsmettingsmiddel. Op deze manier zal het aantal sporen dat zich door de lucht verspreidt beduidend verminderen.

Verwarmingssysteem, ventilatie en airconditioning

Bij schimmels aanwezig op verwarmingssysteem, ventilatiesysteem of airconditioning moet men het toestel niet aanzetten. De schimmel eerst verwijderen anders zorgt inschakelen van het apparaat ervoor dat de schimmel door het hele gebouw verspreid wordt.

Plafondtegels

Vaak is de hoeveelheid schimmel die zich op een plafondtegel bevindt veel meer dan zich op het eerste gezicht openbaart. Maak eerst beide kanten nat voordat je de plafondtegel verwijdert. Bij voorkeur eerst een niet aangetaste tegel naast een tegel met schimmel verwijderen. De tegel met schimmel opbergen een een goed te verzegelen plastic zak.

Stappenplan

 • Draag handschoenen en een gezichtsmasker(N95)
 • Bevochtig voorzichtig het oppervlak met water of ontsmettingsmiddel
 • Beoordeel het door schimmels aangetaste materiaal en bepaal manier van behandelen.
  • Poreus materiaal? Poreuze materialen zoals plafondtegels en gipsplaten zullen schimmels bevatten die diep doorgedrongen zijn in het oppervlak. Deze moeten weggegooid worden. Verwijder bij gipsplaten een onaangetaste rand van 15 centimeter rond de plek met schimmel.
  • Semi poreus materiaal? De mate van de hoeveelheid schimmel bepaalt bij semi poreuze materialen of je ze kunt reinigen of niet.
  • Niet poreus materiaal? Niet-poreuze materialen kunnen doordat ze alleen aan de bovenkant beschimmeld zijn eenvoudig gereinigd worden.
  • Tapijt beschimmeld? Meestal is grondige reiniging niet mogelijk. Verwijder en vervang het aangetaste tapijt. De onaangetaste rand rondom de plek met schimmel moet verwijderd worden. Gestoffeerde meubels kunnen mogelijk met een zeer goede stofzuiger(uitgerust met een HEPA filter (HEPA = High Efficiency Particulate Air) gereinigd worden.
 • Laat het oppervlak nu even drogen.
 • Daarna oppervlak met gewoon reinigingsmiddel schoonmaken.
 • Verdwijnt de vlek niet gemakkelijk? Men kan dan water met azijn of een ander schimmeldodend gebruiken.
 • Hardnekkige schimmel verwijder je met een menging van 4 delen water en 1 deel chloor.

Schoonmaken voegen douchecabine

Vul een plantenspuit met 2/3 bleekwater en voor 1/3 met water. Goed de schimmels tussen de voegen benevelen, halve dag in laten werken, sproei daarna met water af.
© 2011 - 2024 Mios, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmel badkamer verwijderen: hoe gaat u te werk?Schimmel in de badkamer verwijderen? Er zijn een aantal manieren om schimmel succesvol te verwijderen uit uw badkamer. H…
Schimmel te lijfSchimmel te lijfSchimmel vindt het overal lekker waar het vochtig en warm is. Dus in badruimtes, tussen voegen, in kasten, maar zelfs in…
Het voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamerHet voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamerIn een badkamer kunnen zich al snel schimmels vormen, welke zichtbaar worden als zwarte vlekken of stippen op de muur, k…
Schimmel in huis bestrijdenSchimmel in huis bestrijdenSchimmel in huis is erg vervelend. Veel mensen hebben er last van in de badkamer, maar ook op het plafond van huiskamers…

Zelf een kast van IKEA in elkaar zettenZelf een kast van IKEA in elkaar zettenAls u voor het eerst een kast van IKEA in elkaar moet zetten, is het handig een aantal ervaringsadviezen te bekijken. U…
Hoe moet ik een radiator ontluchten?Het is erg belangrijk om jaarlijks uw radiatoren te ontluchten. Niets is namelijk zo vervelend als een radiator die vree…
Bronnen en referenties
Mios (18 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.