Wat kan ik doen aan een vochtige kelder?
Een vochtige kelder is een veelvoorkomend, maar niet te negeren probleem. Hoewel een beetje vocht in de kelder op het eerste oog niet zo schadelijk lijkt, kan vocht in de kelder het energieverbruik omhoog stuwen, schade aan spullen opleveren, schade voor de gezondheid opleveren door de vorming van schimmel en kan het in sommige gevallen zelfs leiden tot structurele schade aan het gebouw zelf. Het behandelen van de oorzaak van de natte kelder is dan ook aan te raden. De eerste stap hierin is onderzoeken waar het water vandaan komt.http://www.infonu.nl/members/inbox/
Heb ik een probleem met vocht in de kelder en is dat erg?
Het is vaak niet moeilijk om te ontdekken of er een vochtprobleem in de kelder is. In sommige gevallen wordt dit duidelijk door een muffe, vochtige lucht of door daadwerkelijke waterplassen op de vloer van de kelder. Ook kan het zichtbaar worden voor plekken waar pleisterwerk schade begint te vertonen, zoals opbollende plekken of loshangend pleisterwerk. Schimmel of beslagen ruiten kunnen ook nog eens een goede indicator zijn van het vochtprobleem. Deze indicatoren van een vochtige ruimte vallen een bewoner vaak op, maar kunnen voor een potentiële koper van een woning in sommige gevallen goed verborgen worden. Het gebeurt vaak genoeg dat waterplassen drooggemaakt worden, dat schade aan muren verborgen wordt door een nieuwe verflaag of door er een meubel voor te zetten of dat men de kelder goed laat luchten en verhit door middel van bijvoorbeeld losse hittelampen. Met deze middelen is een vochtprobleem eenvoudig te verbergen voor een nietsvermoedende koper.
Hoe kan ik zien of een kelder te vochtig is?
Hoe kun je dan toch als koper ontdekken of een kelder vochtschade of een vochtprobleem heeft? Hier zijn zeer goede middelen voor beschikbaar. Zo is het mogelijk om een professionele bouwkundige keuring uit te laten voeren voor aanschaf van de woning. Met name bij woningen die al wat ouder zijn, bijvoorbeeld van 25 jaar of ouder, is het goed om een dergelijke keuring uit te laten voeren. Hierin wordt niet alleen het vocht in de kelder gemeten, maar wordt ook onderzocht hoe de verdere bouwkundige staat van de woning is. Een dergelijke keuring kost vaak rond de 300 euro, maar kan veel grotere kosten voorkomen. Het is ook mogelijk om zelf te meten of een kelder een vochtprobleem heeft. Hiervoor zijn vochtmeters beschikbaar. Daarmee kan de luchtvochtigheid van de kelder gemeten worden, maar kan ook gemeten worden of er vocht in de muren van de kelder zit. Een luchtvochtigheid van 55% of hoger is schadelijk voor de gezondheid; vanaf die luchtvochtigheid begint de huisstofmijt zich sterk te vermeerderen en kan er schimmelvorming optreden.
Oorzaken vochtige kelders
Er kunnen veel oorzaken voor vocht in de kelder zijn, maar er zijn twee veelvoorkomende oorzaken. Dit zijn:
- Condensvorming in de kelder
- Doorslaand vocht van buiten
Condens in de kelder
Oorzaak condensvorming
Als er eenmaal is geconstateerd dat er een vochtprobleem is, is het verstandig om de oorzaak op te zoeken. Er zijn verschillende oorzaken voor vochtige kelderruimtes, waaronder condensvorming er één is. Condensvorming is in feite het neerslaan van vocht uit de lucht tegen muren of ramen. Dit gebeurt al snel als bijvoorbeeld de buitenlucht warmer is dan de binnenlucht van de kelder, en deze lucht toegang heeft tot de kelder zelf. In de kelder koelt de lucht af en zal het vocht neerslaan tegen de wanden van de kelder. Ook het gebruik van een afvoerdroger in de kelder kan leiden tot een vochtige lucht in de kelder; vaak ligt dit dan aan een slechte afvoerslang of een afvoerslang die niet ver genoeg naar buiten geleid is. Als er een kiepraam aanwezig is in de kelder waar de slang slechts gedeeltelijk doorheen gevoerd wordt, kan het vocht van de droger niet goed genoeg weg en slaat het weer terug de kelder in. In de kelder zelf slaat dit vocht dan weer tegen de muren neer en ontstaat er condensvocht.
Is condensvocht schadelijk?
Condensvocht is alleen schadelijk als het vaker optreedt; als de kelder een aantal keer per jaar wat condensvocht kent en voor de rest een luchtvochtigheid kent van lager dan 55% (of liever nog, lager dan 45%), is er niks aan de hand. Is het echter een vaker optredend probleem dan is het verstandig om hier actie op te ondernemen in verband met eventuele gezondheidsklachten.
Het oplossen van een probleem met condens vocht
Om condensvocht in kelders op te lossen wordt vaak getracht om de ruimte te luchten door kiepramen van koekoeks open te zetten. Let hiermee op, aangezien dit niet zorgt voor een luchtstroom die ook daadwerkelijk de luchtvochtigheid verminderd. Sterker nog, in de zomer kan het zelfs zo zijn dat de warme lucht hierdoor de kelder in komt, vocht van buiten meeneemt en doet neerslaan tegen de wanden van de kelder. Als de temperaturen van buiten en binnen ongeveer gelijk zijn is het luchten wel een optie, maar zal het minder effectief zijn dan luchten op een andere verdieping. Door gebruik te maken van een verwarmingssysteem in de kelder kan wel een luchtstroom op gang gebracht worden, waardoor vochtproblemen verminderd kunnen worden. Het aansluiten van een CV in de kelder of het aansluiten van de kelder op een heteluchtverwarming zorgt ervoor dat vocht uit de kelder weg kan.
Het oplossen van indringend vocht in de kelder
Een andere oorzaak van een vochtige kelder kan indringend vocht zijn. Dit is vocht dat van buitenaf naar binnen toe komt door de muren heen. Het kan zijn dat de muren van de kelder poreus zijn of dat er ergens een zwakke plek in de muur zit. Vocht dat vanaf buiten door muren heen naar binnen toe komt is lastiger aan te pakken dan condensvocht. In dergelijke gevallen is een professionele behandeling dan ook aan te raden. Er zijn behandelingen waarbij de gehele buitenmuur vrijgemaakt moet worden om de muur aan die zijde te behandelen, maar er zijn ook behandelingen die vanuit de kelder zelf kunnen gebeuren. In het laatste geval wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een injectievloeistof die de muren waterdicht maakt. Hoewel dit minder invasief lijkt dan het volledig vrij maken van de buitenmuren, moet er bij deze behandeling ook veel werk verricht worden door middel van het boren van gaten om de zoveel centimeter muur. Eventueel pleisterwerk op de keldermuren zal daarna dus ook opnieuw moeten gebeuren. Mocht het indringende vocht niet vanuit de buitenmuren komen, maar vanuit de bodem, dan is vaak de injectiemethode de enige manier.
Samenvattend zijn de twee meestvormende oorzaken dus condensvocht en indringend vocht. Condensvocht is vaak zelf op te lossen, terwijl indringend vocht een professionele behandeling vraagt. Andere, minder voorkomende, oorzaken kunnen vrij divers zijn; lekkende leidingen, defecte apparaten etc.