Zelf een tuinhuis of blokhut bouwen
Hoe bouw je zelf een tuinhuis of een blokhut? Het is vrij eenvoudig. Een kant en klaar (prefab) tuinhuis of blokhut is natuurlijk ook een mogelijkheid wanneer je niet zo handig bent. In dit artikel lees je een plan van aanpak om zelf een tuinhuisje te bouwen. De meeste materialen kun je kopen in een bouwmarkt.
Plan van aanpak
- De blokhut of het tuinhuis moet op een goede plek komen te staan. Zoek een geschikte plek uit. Als je de plek hebt gevonden kun je een stevige fundering aanleggen voor de constructie van de blokhut of het tuinhuis. Dit kan door beton te storten maar ook door het leggen van tegels.
- Op de fundering leg je de draagbalken. Dit is de basis voor de hele constructie. Dit moet vlak zijn en haaks zijn. Als alles goed ligt schroef je de randbalken op de draagbalken.
- Omdat de wanden precies recht moeten komen te staan is het erg belangrijk om de dragers exact in een rechte hoek te krijgen. Door de diagonalen te meten kun je de dragers exact gelijk krijgen. Dit is erg belangrijk voor rechte wanden. Bij het op elkaar zetten (slaan) van de planken kun je het beste een slagblok gebruiken om de groeven niet te beschadigen.
- Houd rekening met de plaatsing van de deur. Maak hiervoor een inkeping in een van de randbalken met een beitel.
- Zet de deur in de blokhut of het tuinhuis. Het deurkozijn is meestal aan twee zijden bruikbaar. Je kunt hem als het ware spiegelen om de deur links of rechts op te hangen, afhankelijk van hoe je wilt dat de deur open gaat in je tuinhuis of blokhut.
- Begin met het opbouwen van de wanden. Doe dit plank voor plank. Controleer bij iedere plank met een waterpas of alles goed recht zit. Bepaal waar de vensters moeten komen en houd hier rekening mee. Als je schroeven erin draait kun je het beste even voorboren omdat de planken kunnen splijten.
- Als je alle planken hebt gezet kun je het nokdeel en de geveltop plaatsen. Dit is de basis voor het dak. Nu kun je de gordinglas plaatsen waarvoor je uitsparingen hebt gemaakt.
- Maak nu het dakbeschot vast aan de gordinglas. Doe dit met schroeven, en let op het voorboren. Houd gelijk rekening met de werking van hout. Zorg ervoor dat alles niet te vast zit in verband met de werking van het hout als het vochtig wordt.
- Als de dakconstructie klaar is kun je de ramen afwerken. Schroef hiervoor een afdeklat aan de binnenkant en de buitenkant zodat alles er netjes uitziet.
- Het maken van de regenwaterafvoer is vrij eenvoudig. Maak hiervoor de gootlijst vast aan het dakbeschot. Door de haken aan elkaar te maken komt de goot steviger te liggen in verband met de wind. Werk de regenpijp aan de achterzijde weg.
- Nu kunnen de vloerplanken erin. Het casco van het tuinhuis of de blokhut is klaar.
- Maak aan de binnenkant de spant-gording verbindingsstukken vast. Dit is bedoeld om de hele constructie van de blokhut of het tuinhuis bestendig te maken tegen storm. Daarna maak je aan de buitenkant op de gevel de windveren vast.
- Om het dak dicht te maken kun je bitumen-shingles gebruiken. Bitumen-shingles kun je op maat snijden met bijvoorbeeld een stanleymes. Met spijkers maak je de shingles vast aan de buitenkant van het dak. Begin onderaan het dak.
- Werk per rij omhoog. Doe dit vanaf beide zijkanten.
- Om het dak goed dicht te maken in de nok moet je de shinglebanen exact op maat snijden. Zo maak je het dak waterdicht.
Benodigde materialen
Wat heb je allemaal nodig om je eigen tuinhuis of blokhut te bouwen? Hieronder staat alles op een rij. Hierbij is uitgegaan van het volledig opbouwen van de constructie. De meeste bouwmarkten verkopen deze materialen.
Materialen
- Zelfbouwpakket blokhut (planken, balken, deur, vensters)
- Funderingconstructie (beton of tegels)
- Houtconserveringsbeits
- Dakvilt
- Bitumen shingles
- Spijkers voor dakvilt
- Enkele schildersmaterialen als afdekfolie en tape
Benodigde gereedschappen
Welke gereedschappen heb je nodig om een tuinhuis of blokhut te bouwen? Als je ze niet zelf hebt is huren een optie, of je kunt ze natuurlijk kopen bij de bouwmarkt.
Elektrisch gereedschap
- Accuschroevendraaier
- Handcirkelzaag
- Boormachine
Handgereedschap
- Handzaag
- Rubberhamer
- Hamer
- Schroevendraaier
- Houtboor
- Waterpas
- Schietlood
- Blokhaak
- Meetlint
- Potlood
- Steekbeitel
- Stanleymes
- Ladder
- Werkhandschoenen
- Platte kwast
- Verfemmer
- Verfroller