Laminaat vloer leggen? Dé tips en trucs!

Een vloer aanschaffen is niet goedkoop, helemaal niet als er een dure professional moet worden ingehuurd om de vloer te komen installeren. Bij een parketvloer is dit wel aan te raden, maar een kliklaminaatvloer is voor een handige klusser zeker zelf te doen! Hieronder een uitgebreide instructie om een vloer professioneel te leggen!

De Benodigdheden:

De vloer

 • De vloer
 • Ondervloer
 • Tape
 • Tapedispenser
 • Stanleymes
 • Stelblokjes
 • Hamer
 • Aanslagblok
 • Hielijzer
 • Decoupeerzaag
 • Potlood
 • Zwaaihaak
 • Meetlint

Afwerking

Bij Afdeklatten:
 • Verstektang
 • Wasbenzine
 • Schietpistool met compressor
 • Rubinol Putty

Bij plinten:
 • Houten achterlatten
 • Boormachine of Lijmpistool
 • Koperen spijkertjes
 • Hoek- en eindstukjes

Bij sommige winkels die vloeren verkopen zijn installatiesetjes te huur of te koop, zodat niet alle benodigde materialen gekocht hoeven te worden. Laat de vloer eerst zo'n 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd wordt, alvorens te beginnen met leggen. Dit kan gewoon in de gesloten verpakking.

De ondervloer

Voor dat de ondervloer kan worden gelegd moet de (beton)vloer goed vlak en schoon worden gemaakt. Bij grote onregelmatigheden kan het zelfs nodig zijn de vloer eerst te egaliseren. Wanneer de vloer vlak is, dient er goed geveegd te worden zodat er geen steentjes onder de ondervloer terecht kunnen komen. Bij een nieuwbouw huis, of wanneer er waterschade is geweest is het aan te raden het vochtgehalte te meten alvorens te beginnen. Het vochtgehalte van de beton- of cementdekvloer mag niet meer dan 3% bedragen.
Bij een gewoon huis volstaat een ondervloer van 3 mm depron en een vochtwerend scherm(folie). In een flat of appartementengebouw moet er een ondervloer worden geplaatst die 10 Db geluidsreducerend is. Bijvoorbeeld Quick en Quiet. Tip: Plaats eerst de depron plaatjes, tape deze aan elkaar en plaats daarboven de folie. Hierdoor kunnen eventueel achtergebleven kleine steentjes de folie niet beschadigen. Tape de folie over de gehele naad af.
Leg een aantal banen ondervloer, niet alles in een keer. Bij het zagen ontstaat ook weer een hoop stof en afval die je liever niet bovenop het folie krijgt. Wanneer de vloer bijna op het gehele stuk ondervloer ligt, weer een stuk ondervloer leggen.

De vloer

Bekijk de ruimte waarin in de vloer gelegd wordt goed. Waar zit de verwarming met pijpjes in de vloer? Moeten de vloer in verschillende kamers worden doorgelegd? In de lengterichting van de kamer te leggen geeft een groter effect. Het is aan te raden te beginnen aan de kant waar de verwarming zich bevind, indien dit op de lange zijde is. Wanneer de vloer doorloopt in meerdere ruimtes is het makkelijk om zo te beginnen dat er in dezelfde richting in de andere ruimtes kan worden verder gelegd. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Het werkt namelijk wat minder fijn om de klikverbinding verkeerd om te moeten leggen.

Het leggen

Tip: Bij het pakken van een nieuwe plank bij het leggen, bekijk de plank eerst tegen het licht in voor eventuele beschadigingen
Wanneer er wordt begonnen aan de kant bij de verwarming moet er eerst gemeten worden. Zorg ervoor dat de naad van de plank op het midden van de pijpjes uitkomt. Hierdoor kan je mooi om de pijpjes heen werken. Zet de stelblokjes van ongeveer 10 mm langs de muur. Zaag alle planken van de eerste rij op dezelfde maat door de lengte die net was gemeten bij de verwarming. De kant waarbij het kliksysteem uitsteekt moet worden afgezaagd en komt dus tegen de muur. De eerste rij in elkaar klikken is vrij simpel omdat alleen de korte kant in elkaar geklikt hoeft te worden. Werk van links naar rechts, plaats het uitstekende deel van de klikverbinding schuin in de voorgaande plank en kijk of de planken gelijk lopen. Dan kan de rechter plank naar beneden worden gedaan, soms moet er enkele keren heen en weer worden bewogen voordat de verbinding 'klikt''. Tip: zorg bij het leggen van de eerste rij ervoor dat de planken gelijk lopen, zodat de volgende rij mooi aansluit.
Bij de opvolgende rijen is het belangrijk de eerste plank steeds op een andere lengte af te zagen, zodat de naden van de korte kant mooi verspringen. De planken die aan het einde van de rij worden afgezaagd kunnen weer voor het begin worden gebruikt.
Bij de opvolgende rij kan de eerste plank op dezelfde manier op de lange zijde er worden ingeklikt. Bij de opvolgende planken is het soms handig de voorgaande plank iets schuin te zetten, dus de plank aan de lange zijde iets optillen. Plaats de volgende plank aan de korte zijde in de klikverbinding iets van de vorige rij af, zodat het op de lange zijde een kier ontstaat van een paar millimeter. Dan kan met het aanslagblok aan de lange zijde de kier worden dichtgetikt. Dan kunnen de planken ook weer plat worden gelegd, vaak gebeurd dit vanzelf al. Ook kan er een wig worden gebruikt om de voorgaande plank schuin te zetten. Het kan nodig zijn de plank aan de korte zijde ook nog even aan te tikken met het aanslagblok.
Tip: Laat de stelblokjes van de eerste rij aan de lange zijde staan tijdens het leggen. De blokjes aan de korte zijde kunnen worden weggehaald als er een aantal rijen zij geplaatst.

Afzagen

Aan het einde van een rij moet een plank worden afgezaagd. Zet een stelblokje tegen de muur voor de afstand. Draai de plank die gezaagd moet worden om, zodat de klikverbinding nu aan de verkeerde kant uitsteekt, de bovenkant gewoon boven houden. Houd de plank tegen het stelblokje en zet met potlood een streepje bij het uiteinde van de vorige plank. Trek met de zwaaihaak een recht lijn en zet een kruis aan de kant bij de muur. Hierna kun je de plank afzagen aan de goede kant van de lijn bij het kruisje, zodat je plank niet te groot of te klein wordt. Bij het leggen van de laatste plank en rij kan het hielijzer nodig zijn.
Nadat de vloer is geplaatst moet worden nagekeken of de deuren niet vastlopen. Indien dit wel het geval is zal er iets van de onderkant van de deur moeten worden afgezaagd of geschaafd.

De Afwerking

Wanneer de vloer in zijn geheel is geïnstalleerd kunnen alle stelblokjes worden verwijderd en kan er begonnen worden met de afwerking. Er zijn verschillende manieren om de vloer netjes langs de muur af te werken. De meest voorkomende zijn de afdeklatten en de plinten. Bij een mat of trap kan er een metalen strip worden geplaatst. Deze beschadigt minder snel.

Afdeklatten

Afdeklatten worden vastgeplakt op de vloer. Om de latten netjes te kunnen plaatsen is een verstektang nodig. Bij een hoek moet het uiteinde van de lat schuin worden afgeknipt, zodat bij een binnenhoek de punt naar binnen wijst, en bij een buiten hoek naar buiten.
Tip: Wanneer de uiteinden van de latten niet mooi op elkaar aansluiten kan met een schuurpapiertje het meestal mooi passend worden gemaakt.
Leg de latten eerst op hun plaats om te zien of het goed past, alvorens het papier eraf te halen. Er zit een sterke lijm op het latje en het is dus belangrijk om het latje gelijk goed te plaatsen. Wanneer het latje goed ligt moet eerst de vloer vetvrij worden gemaakt met een doekje wasbenzine. Daarna kan het latje worden geplaatst. Bij een deurpost is het even puzzelen. Blijf dezelfde methode hanteren voor een mooi resultaat, sommige stukjes worden erg klein. Wanneer er een aantal meter lat is geplaatst, is het aan te raden met een schietpistool de latjes vast te schieten. In de loop der tijd kan de lijm los gaan laten, met vast schieten voorkom je dat de latjes los raken.
Tip: Met Rubinol Putty kunnen de schietgaatjes en de naden tussen de latjes netjes worden afgewerkt. Smeer er een beetje op en veeg het overmatige weer weg met een doekje.

Plinten: Bij de opstaande plinten moet eerst een houten achterlat worden geplaatst om de afwerkplint op vast te kunnen schroeven. De houten latten kunnen worden vast geboord in de muur of worden gelijmd. De plinten hoeven alleen recht te worden afgezaagd, dit kan met de decoupeerzaag. Voor de hoeken zijn er speciale hoek- en eindstukjes verkrijgbaar voor een nette afwerking. Bevestig de afwerkplint met een koperen spijkertje elke 15-20 cm in het midden van de plint. Deurposten zijn niet af te werken met opstaande plinten. Hiervoor zijn afdeklatten nodig.
© 2010 - 2024 Revelation, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laminaat leggen in 5 stappen!Laminaat leggen is aantrekkelijk om meerdere redenen. Het is een mooie strakke vloer die weinig onderhoud vraagt. Lamina…
Houten vloer: zwevend of verlijmenHouten vloer: zwevend of verlijmenEen houten vloer kan zwevend of verlijmd gelegd worden. Beiden opties heeft zijn voor-en nadelen. Bedenk daarom goed van…
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Ikea laminaat: kleuren en prijzenIkea laminaat: kleuren en prijzenDe laminaatvloeren van Ikea staan bekend vanwege de degelijkheid en de eenvoudige wijze waarop het laminaat zelf kan wor…

Zelf een tuinhuis of blokhut bouwenHoe bouw je zelf een tuinhuis of een blokhut? Het is vrij eenvoudig. Een kant en klaar (prefab) tuinhuis of blokhut is n…
Pvc kleef tegels: De nieuwe vloerbekleding voor uw huisEen nieuwe trend sinds 2009, en met veel succes. Meer en meer mensen kijken uit naar een betaalbaar alternatief voor par…
Bronnen en referenties
 • http://www.i-blog.be/wp-content/uploads/2010/03/laminaat-leggen.jpg http://www.gamma.com/img.html?i=12728 http://www.topdeallaminaat.nl/_media/hoeken,-eindstukken-en-clips/hoeken-en-eindstukken-picnik-picnik.jpg http://www.vloerboer.nl/assets/images/beeld-8.gif
Revelation (17 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.