Goedkoop tuingereedschap

Tuingereedschap kost handen vol geld. Maar dikwijls heb je thuis voldoende materialen liggen om zelf tuingereedschap te maken. In onderstaand artikel geef ik enkele voorbeelden welke materialen je kan gebruiken en hoe je ze maakt.

Maak een regenton

Alle nieuwbouwwoningen zijn verplicht een regenput te hebben. We gebruiken dit regenwater voor de wasmachine en voor het toilet door te spoelen. Toch kan het gebeuren dat oude huizen geen waterput hebben of dat je een extra watercontainer wil plaatsen om de tuinplanten te bewateren. Het maken van een regenton is vrij simpel en goedkoper dan dat je een waterton moet aankopen. Voor elke centimeter regen die valt op 500 vierkante meter dak, kunt u gemiddeld 300 liter water verzamelen.

Materialen

Volgende materialen zijn nodig voor het aanmaken van een regenton:

  • 1 grote plastieke vuilnisbak (hoe groter, hoe beter)
  • 1 tube waterdichte kit of rol teflon tape voor sanitair
  • 2 rubberen sluitringen
  • 2 metalen sluitringen
  • 1 slangklem
  • 1 kraantje
  • Een boormachine
  • muggengaas

Werkwijze
Maak onderaan de ton een gat met de boormachine. Het gat dient net iets kleiner te zijn dan de opening van het kraantje. Maak het gat ook niet te laag in de ton. Er moet nog voldoende plaats zijn om een darm op aan te sluiten of om je waterkannen te vullen.
Plaats nu de metalen sluitring op de opening van de kraan en vervolgens de rubberen sluitring om later waterlekkage te voorkomen. Op de rubberen sluitring spuiten we nu de waterdichte kit. Breng de kraan nu aan op de ton en wacht tot de kit opgedroogd is. Je kan ook gebruik maken van de teflon tape om de kraan waterdicht te maken. Aan de binnenkant van de ton, breng je eveneens een metalen en rubberen sluitring aan om ervoor te zorgen dat het kraantje niet los komt uit de ton.
Breng nu een gat aan in het deksel van de ton. Dit gat dient om de wateropvangbuizen op aan te sluiten of simpelweg een gat om het water in de ton te laten lopen. Gebruiken we geen buizensysteem, dan dienen we onder het gat een gaas aan te brengen zodat bladeren en andere plantenresten maar ook insecten niet in de waterton terechtkomen.
Verder maken we een gat net onder het deksel van het vat om te voorkomen dat de ton niet overloopt. Een mogelijkheid bestaat om deze opening aan te sluiten aan een ander vat via een buizensysteem. Zo kan je verschillende watervaten naast elkaar plaatsen die elkaar als het ware vullen met water.
Plaats de ton nu onder een regenwaterafloop. Heb je een tuinhuis, dan kan je de ton onder de waterafloop plaatsen. Zet de ton eventueel op een verhoog. De druk zal dan voldoende hoog zijn om er een tuinslang op aan te sluiten en je planten te besproeien met regenwater.

Plastieken kannen

Iedereen heeft thuis wel ergens een plastieken kan staan die je niet meer gebruikt. Deze kannen zijn ideaal voor het maken van handschepjes, kleine serrekastjes enz. Snij de onderkant van de kan weg.

Yoghurtbekers

Yoghurtbekers kan je gebruiken om er goedkope bloempotjes van te maken. Maak onderaan de potten een gaatje. Vul de potten met potgrond en plaats er je zaailingen in. Ideaal voor in een serre te plaatsen.

Eierdozen

Ook onze eierdozen kunnen we gebruiken om onze zaailingen in te plaatsen. Maak in elke cel een gaatje onderaan de doos.

Oude lakens

Oude lakens zijn ideaal om planten tegen de strenge vorst af te schermen. Ze isoleren en zijn nog voldoende luchtdoorlatend.

Vinyltafellaken

Een oud vinyltafellaken kan je gebruiken om bijvoorbeeld grote compostzakken te transporteren indien je geen kruiwagen hebt. Indien je de tuin aan het aanplanten bent, kan je de vinyl gebruiken om er de uitgegraven grond op te leggen zodat het gazon proper blijft.

Handdoeken

Oude handdoeken kunnen in reepjes gesneden worden. Deze reepjes kan je gebruiken voor het binden van planten en bomen. Ze zijn ideaal voor het zachte weefsel van planten. Het is niet aan te raden gewone metaaldraad hiervoor te gebruiken. Deze fungeren letterlijk als een mes en beschadigen het platenweefstel.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuingereedschap, let op garantie!Tuingereedschap is niet in één maat of merk verkrijgbaar, er zijn diverse maten en merken. Je kunt kiezen uit bijvoorbee…
Tuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinTuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinHet is op veel plaatsen mogelijk om tuingereedschap te kopen of te huren. Er zijn een groot aantal verschillende soorten…
Goed tuingereedschap vraagt onderhoudGoed tuingereedschap vraagt onderhoudGoed onderhoud is een eerste vereiste voor tuingereedschap. Niet alleen werkt het prettiger in de tuin met een propere s…
Geluidsarm tuingereedschap wordt steeds populairderGeluidsarm tuingereedschap wordt steeds populairderElektrisch tuingereedschap is onmisbaar in de tuin. Zeker voor een tuin met een groot gazon, veel hagen of bomen is dit…

Verftips, verven en verf bewarenZo nu en dan heeft een huis, garage of een schuurtje wel weer eens een likje verf nodig. Maar niet iedereen is even goed…
Alles over glas en ramenAlles over glas en ramenGlas is een veelzijdig materiaal: transparant en eenvoudig te reinigen. Door isolerende en geluidwerende eigenschappen i…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.