Verschillende soorten houtverbindingen

Hout kan je op verschillende manieren met elkaar verbinden. Je hebt koude houtverbindingen en verstekverbindingen. Je kan twee houtelementen met elkaar verbinden met spijkers, schroeven en bouten. Ik geef wat uitleg bij de verschillende mogelijkheden.

Koude houtverbinding

Twee stukken hout kunnen eenvoudig aan elkaar worden vastgezet, zonder dat ze op enigerlei manier in elkaar grijpen. Dit noemt men koud verbinden. Een stuk hout ( A ) wordt loodrecht op een ander stuk ( B ) gezet, waardoor ze een T-verbinding vormen. Het deel dat u afzaagt, moet absoluut haaks worden afgezaagt. Neem een potlood en teken de zaaglijn rondom af met een schrijfhaak. Gebruik een verstek- of kapzaag om nauwkeurig af te zagen, of gebruik een verstekbak. Spijker of schroef de twee delen op elkaar. Voor een nog sterkere verbinding kunt u tevens lijm gebruiken of soms nog beter krammen. Als de verbindingen ook los moet kunnen, moet u bouten gebruiken.

Een verbinding met spijkers

Zet deel A verticaal in een bankschroef in de bankschroef. Houd het andere deel ( B ) in de juiste positie en sla een spijker midden op de plek die op deel A rust. Sla nog twee spijkers aan weerszijden van de spijker in het midden ( maar niet in een rechte lijn ) en zorg dat deze twee spijkers onder een hoek van 30° ten opzichte van de rechte spijker staan ( sla ze dus schuin in ). Als u verbindingen vanaf de kant zou moeten vastspijkeren, markeer dan de positie van de verbinding op het deel B. Tevens kunt u tijdelijk een blokje hout bevestigen, met behulp van een lijmklem of een tijdelijke spijker, die de rand van de positie van deel A aangeeft. Zet daarna deel A tegen het blokje en spijker het aan de andere kant diagonaal vast aan deel B. De laatste slagen maakt u met behulp van een drevel. Verwijder het blokje en plaats het aan de andere kant van deel A. Sla nu op dezelfde manier van de andere kant een tweede spijker in beide stukken hout.

Een verbinding met schroeven

Leg deel B op deel A zoals voor het spijkeren. Klem beide delen provisorisch tegen elkaar, bijvoorbeeld met een lijmklem. Markeer de positie van 2 schroefgaten. Boor de gaten loodrecht voor met een boor die iets dunner is dan de schacht van de benodigde spaanplaatschroeven. Verzink de schroef in het oppervlak van deel B met behulp van een verzinkboor. Draai dan de schroeven in. Desgewenst kunt u eerst lijm aanbrengen voordat u tot schroeven overgaat.

Een verbinding met golfkrammen

Als u een lichte constructie bouwt, gebruik dan golfkrammen om haar bij elkaar te houden. U houdt de twee stukken hout eenvoudig op hun positie en slaat de golfkrammen met een hamer op de verbinding.

Een verbinding met bouten

Als het ernaar uitziet dat u het frame in de toekomst weer uit elkaar zult halen, dan kunt u met bouten een zeer handige verbinding maken. Houd de twee stukken hout tegen elkaar en markeer de plek waar de verbinding moet komen op deel B. Boor een gat dat ruim genoeg is om de bout doorheen te steken, door het midden van deel B. Zet de verbinding weer tegen elkaar en markeer de plek van het gat op de kopse kan van deel A en boor eenzelfde soort gat. Gebruik een boormachine en een speedboor om een groot gat te boren in de vlakke kant van deel A zodat u daar de moer kunt plaatsen. Positioneer dit gat zodanig dat dit het einde van de bouten dekt wanneer deze in het gat wordt gestopt. Zorg ervoor dat de afstand tussen het gat aan de bovenzijde van deel A en de kopse kant van A ten minste 3,2 centimeter bedraagt. Hak met een beitel een vlakke zijde aan de kant van het gat dat het dichtste bij de kopse kant van deel A komt. Stop de bout door deel B in deel A, met een volgring onder de kop van de bout. Steek een volgring op de bout in het gat en draai er vervolgens een moer op. Klem de moer vast met een stukje oud hout terwijl u hem aan de andere kant met een sleutel aandraait.

Een koude verbinding verstevigen

Boor een gat haaks op het kopse hout en lijm een deuvel in het gat.Een deuvel is een kort houten stokje dat veel gebruikt wordt bij het maken van meubelen. De schroeven zullen zich in de deuvel vastzetten. Dit is vooral een erg handige techniek voor het verstevigen van verbindingen met spaanplaat. Ook kunt u een gat boren in de kopse kant van het hout en daarin een muurplug stoppen. Positioneer de plug zodanig dat de expansie plaatsvindt naar het breedste deel van het hout, zodat u voorkomt dat het hout gaat splijten.

Verstekverbindingen

Dit is een gebruikelijke manier om uiteinden haaks met elkaar te verbinden, vooral veel gebruikt bij het maken van lijsten. Beide uiteinden van het hout worden onder een hoek van 45° afgezaagd, zodat er een verbinding van 90° ontstaat. Markeer nauwkeurig de lengte van het hout dat u nodig hebt en trek een ruwe lijn op het hout zodat u er zeker van bent dat u in de juiste richting gaat zagen. Leg het hout in de verstekbak met een stuk afvalhout eronder. Klem het hout stevig vast met houtklemmen aan de verstekbak en gebruik een toffelzaag. Zorg dat de verstekbak stevig staat. Schuur de zaagsnede niet. De ruwe zaagsnede is een beter oppervlak voor een lijmverbinding. Herhaal deze handeling voor alle overige verstekverbindingen. Met één van de twee houtdelen verticaal in de bankschroef, smeert u lijm op de beide raakvlakken. Leg het tweede deel een fractie hoger dan zijn uiteindelijke plaats op het vastgeklemde stuk hout en sla koploze spijkertjes in het hout. Als de spijkertjes in het hout verdwijnen, zakt het horizontale stuk hout een fractie naar beneden, zodat er een perfecte verbinding ontstaat. Voor een nog mooiere afwerking kunt u de spijkertjes in het hout drevelen en de gaten met houtvuller opvullen.
© 2009 - 2025 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige houtverbindingen voor klussersDe tijd dat een klusser de techniek moest beheersen om op allerlei traditionele manieren houten onderdelen met elkaar te…
Ambachtelijke houtverbindingen en noodzakelijk gereedschapAmbachtelijke houtverbindingen en noodzakelijk gereedschapHoewel de meeste ambachtelijke houtverbindingen beroepsmatig worden gemaakt door vaklui zijn veel handige doe-het-zelver…
Houtbewerking door meubelmakersHout als materiaal voor het maken van meubelen moet eerst op allerlei manieren worden bewerkt en daarna in onderdelen me…
Driehoekje van hout met de vier jaargetijdenDriehoekje van hout met de vier jaargetijdenMaterialen van hout zijn in veel verschillende vormen kant en klaar verkrijgbaar bij hobbyzaken of bij andere winkels. M…

Wat kan je doen tegen houtworm?Hout is erg decoratief en duurzaam. Maar het is ook een leefplaats voor tal van organismen. Houtworm is een ongedierte d…
Houtafwerking met beits, olie of wasMeubelen, trappen en deuren die nog geen behandeling hebben gekregen, kan je nog van kleur en uitzicht veranderen met be…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.