Schilderen - Oud Hollandse of monumentale verfkleuren

Schilderen - Oud Hollandse of monumentale verfkleuren Het gebruik van verf en kleur is van oudsher vaak regio- of streekgebonden, mede beïnvloed door het welvaartsniveau in een bepaalde streek, een traditie en/of de verkrijgbaarheid van grondstoffen voor de verf. Historisch kennen we het gebruik van een aantal traditionele verfkleuren en combinaties van kleuren die voor het buitenschilderwerk -waaronder monumentale panden- veel werden en worden toegepast. Monumentengroen, Vechtcrême, Grachtengroen, Bentheimergeel en Ossebloedrood behoren onder andere tot deze kleuren. Maar ook andere bekende Oud Hollandse, historische of monumentale kleuren verf worden veel toegepast om grachtenpanden en woonhuizen een authentieke uitstraling te geven, of geheel aan te passen aan de persoonlijke voorkeur.

Verf en het traditioneel kleurgebruik in Nederland

Hoofddoel van het schilderen van de buitenzijde van de woning is het aanbrengen van een beschermende laag, die weerstand biedt tegen kwalijke weersinvloeden. Veel kleuren hebben hiernaast een esthetische waarde en/of een rijke traditie en zijn hierdoor van historische waarde.

Traditionele verfkleuren

Veel fabrikanten van verven hebben traditionele verfkleuren in hun assortiment opgenomen, die gebaseerd zijn op de rijke traditie van het kleurgebruik in Nederland door de jaren heen. Veel verfkleuren waren en zijn populair en worden gewaardeerd om de uitstraling en de vele kleurencombinaties. Een aantal kleuren zijn in "ready mixed" (kant en klaar) direct te verkrijgen; voor de meer specifieke wensen of kleuren, biedt de verf-meng-machine de oplossing. Het mengen van verf maakt de keuze mogelijk om uit honderden, zo niet duizenden kleuren, in verschillende kwaliteiten te kunnen kiezen.

Verf en kleur


Beoordelen van de verfkleuren

Bedenk wel dat de getoonde kleuren slechts een indicatie zijn. De kleurenweergave op een computerscherm, of drukwerk van kleurenwaaiers en drukwerk in reclame-uitingen wijken altijd af van de kleur van het product ‘verf’, waar pigmenten voor de kleuring zorgen.

Contrast verf

Een ander punt van aandacht is de omgeving waarin de verf wordt toegepast. Het kleurgebruik op woningen in de directe omgeving of de natuurlijke ligging van een object of woning kan voor een wisselend contrast zorgen. De beleving van de gekozen kleur kan dan beïnvloed worden door deze contrastwerking. Zo zal bijvoorbeeld een "Grieks blauw" in het klimaat en een omgeving zoals in Griekenland anders beleeft worden dan in Nederland het geval zal zijn. Voor een nadere oriëntatie kan het verstandig zijn naar een verfspeciaalzaak te gaan. Zij kunnen u ook adviseren over mogelijke kleurencombinaties en veel toegepaste kleuren in de regio.Oud Hollandse verfkleuren

Standwit
Een klassiek zuiver wit.
Zaans wit
Een gebroken wit, dat zich uitstekend laat combineren.
Zaans Crême
Een kleur met de groenzweem van de lichte Zaanse tinten.
Veght Crême
Een schone crêmekleur, die met alle volle kleuren goed te combineren is.
Boerencrême
Een oude volle, geel-crême kleur.
Bentheimer 1850
Een blonde Bentheimer zandsteenkleur.
Zaanlands groen
Een lichte groen uit de Zaanstreek.
Veluws groen
Een traditioneel, landelijk groen.
Rijnlands groen
Een geraffineerd, stads groen.
Heerengracht groen
Een klassiek groen met allure.
Polderbruin
Een krachtig, warm bruin.
Zeeuws bruin
Een middelbruin, dat harmonieert met een landelijke omgeving.
Brabants geel
Een enigszins afgestemd goudoker.
Wagenrood
Een gedekte, heldere roodtint.
Ossebloed
Een bijzondere roodtint. Veel toegepast bij restauratie van oude panden.
Dresdener blauw
Een klassieke, rijke blauwtint.
Boheems blauw
Een grijzig blauw, dat verspreid over het land voorkomt.
Beemster grijs
Een warme middelgrijze tint.
Schermer grijs
Oud grijs met een puntje geel-oker.
Rijtuigenzwart
Een diepe zwarte tint.


Authentieke kleuren of monumentale verfkleuren

Bentheimergeel
GO.08.84
Berlijnsblauw
T6.30.10
Drentsbruin
A6.05.10
Engelsrood
B6.45.15
Geldersblauw
U4.15.10
Grachtengroen
QO.05.10
Mergelwit
GO.05.85
Monumentengroen
NO.15.10
Regentenbruin
D2.15.15
Rijtuigengroen
L2.10.12
Zandsteenbeige
G4.07.80
Zandsteengeel
F2.15.75
Zweedsrood
C4.40.20


RAL kleurenoverzicht

Veel aanvullende verfkleuren die de architect en de schilder in de bouw en bij onderhoud van de woningen in Nederland toepassen, komen uit de RAL kleurenwaaier; verfkleuren, die ook door veel fabrikanten onder een eigen naam met een eigen kleurnummer, in verschillende kwaliteiten in het assortiment zijn opgenomen. De kleuren uit de RAL-waaier hebben tot voordeel dat deze breed worden toegepast, ook internationaal, zodat deze kleuren bijna altijd beschikbaar zullen zijn.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verfkleuren in Nederland - Kleurgebruik per provincieVerfkleuren in Nederland - Kleurgebruik per provincieVan oudsher worden bepaalde kleuren verf in bepaalde streken, provincies of regio's in Nederland veel toegepast of vinde…
Verfkleuren - Natuurtinten van CaparolVerfkleuren - Natuurtinten van CaparolCaparol gevelverven en muurverven. Het van oorsprong Duitse verfmerk is al meer dan een eeuw actief (1895) binnen de ver…
Buiten schilderen - De woning in verf, lak of beitsBuiten schilderen - De woning in verf, lak of beitsDe buitenkant van de woning is naar keuze te schilderen in verf, lak of beits. Met het wisselvallige, vochtige klimaat i…
Muren en plafonds schilderen: verf aanschaffenAls je een kamer gaat verven, is het noodzakelijk dat je goede verf koopt. Hoe kies je de juiste verf voor de muren en d…

Schilderen - Gebreken in ondergrond, verflaag en oplossingenSchilderen - Gebreken in ondergrond, verflaag en oplossingenVertonen zich gebreken in de ondergrond of de verflaag bij het schilderen? Een goede voorbehandeling en voldoende zicht…
Bepaal de grondsoort van uw tuinOm goed te kunnen tuinieren is het belangrijk dat u iets meer weet over de grond. Sommige wortels hebben namelijk grond…
Bronnen en referenties
  • Mobiele Verf Service
  • Behangen-schilderen.nl
  • Evert Koning
  • Sikkens
Reacties

Huub, 02-07-2020
Beste, heb momenteel voor m'n jaren 30 huis de volgende kleuren van Boonstoppel:
Deur en boeidelen herengrachtengroen
Kozijnen en deurstijlen bentheimer middel 4125
Ramen moet ik nog een kleur wit voor kiezen en daarvoor had ik graag je advies. Heb nu 9010 staan maar die is niet echt "oud Hollands te noemen.

Hoor graag wat je voorstelt.

Groet,

Huub Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Huub,

Ik heb zelf niet de beschikking over een kleurenwaaier van Boonstoppel. Je zou er een Vechtcreme tegenover kunnen zetten; heeft iets meer kleur dan RAL 9010 en combineert met Bentheimer, alhoewel ik de zwaarte van de "middel" niet zo goed kan beoordelen. Raadpleeg de kleurenwaaier van Boonstoppel, hier zitten ongetwijfeld afgeleide wittinten in. De 9010 kun je overigens wel goed als voorlak gebruiken.

Mvg - Sjaak

Jan, 29-06-2020
Graag je advies over het volgende. Van onze jaren 30 woning willen we de inloop-voorraadkast verven. De kast grenst aan de keuken. Deze kast heeft houten planken. Kun je een advies geven over welke kleuren hierbij passen?
Gaat om een woning in noord Groningen. Vriendelijk bedankt. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Jan,

Waar het het interieur betreft zou ik het voor N-Groningen helaas niet weten. Wel is het zo dat het kleurgebruik van "de Amsterdamse school" en "de Ploeg" in die tijd populair waren. Mijn gedachte gaan uit naar een geel-oker (afgestemd op de keuken) of een vergrijsde kleurtint als door Sikkens ontwikkelde "Rijkskleuren"
Zie: https://www.bestel-verf.nl/sikkens-rijks-kleuren

Mvg - Sjaak

Jan, 01-03-2020
We willen de kelder van onze jaren 30 woning in noord groningen verven. De trap is nu loodgrijs. Ik zit te denken aan een lichte kleur voor de muren (mergel wit) en het raamkozijn en voorraad planken okergeel. Eventueel de balken aan het plafond ook okergeel en het plafond zelf een kleur wit.
Graag uw mening hierover. Reactie infoteur, 02-03-2020
Beste Jan,

De kleuren die je noemt zijn op zich goed te combineren, waarbij grijs als een neutralisator werkt. Wellicht is het te overwegen om de muren en plafonds in dezelfde kleur/tint af te werken zodat je niet te veel verschillende kleuren in een (relatief) kleine ruimte krijgt. Tevens zijn er vele tinten grijs… grijs met een puntje okergeel combineert mogelijk beter dan - een killere- loodgrijs. Als je het grijs afstemt op het okergeel kom je waarschijnlijk vanzelf in die richting. Succes!

Mvg - Sjaak

Alice, 11-11-2019
Wij hebben een boerderij in Gelderland uit 1680. Nu willen we de deuren en luiken gaan schilderen en uiteraard de kozijnen, en vroegen ons af wat de kleuren zouden moeten zijn. In het archief is hierover niets terug te vinden want de foto's zijn zwart wit. Momenteel is alles zwart geschilderd, maar dat vinden wij niets. Reactie infoteur, 11-11-2019
Beste Alice,

Van het exacte historische kleurgebruik in Gelderland ben ik niet op de hoogte. kleurgebruik is mede afhankelijk van de streek binnen een provincie. Een rondgang door oude stads- of dorpskernen en/of het raadplegen van een (oude) schilder en info bij een gevestigde verfspeciaalzaak kan misschien ook duidelijkheid geven.
Wel kan ik kleuren van Sikkens/ Flexa/Cetabever aangeven die ik zelf binnen publicaties tegengekomen ben, nl:
In het algemeen creme voor de kozijnen en daklijsten, wat varieert van "wit" tot een wat zwaardere willekeurige creme-tint.
Achterhoek: C0.40.30 en C0.45.20 - "ossebloed" rood-tinten voor voorschot en boeideel.
Veluwse boerderijtjes: L0.20.20 en J7.41.35 - groen-tinten voor deuren, luiken en lijsten
Bronkhorst: C3.50.29 en C2.50.25 - rood-bruin voor deuren en luiken.
Midden en oosten (Arnhem, Doesburg, Bronkhorst): C0.48.20 - dieprood, G0.08.88 - gebroken wit, U0.40.20 - donker baluw, T0.20.50 - grijs-blauw

Hoop dat

Pieter, 17-10-2019
We willen de betonlatei van onze jaren 30 woningen verven. De woning is opgetrokken uit karakteristieke bruine stenen. De kozijnen en dakgoot hebben we grachtengroen en mergelwit geverfd (sigma). Welke kleur wit of beige past hier goed bij? Is bentheimergeel een juiste keuze? De betonlatei loopt om het hele huis, boven de ramen / kozijnen.

Bedankt voor het advies. Reactie infoteur, 18-10-2019
Beste Pieter,

U zou de latei -na reinigen- af kunnen werken in een goede muurverf in buitenkwaliteit. De verschillen in kleur zijn niet al te groot. Wel is het zo dat mergelwit (G0.05.85) in een muurverf iets lichter zal uitvallen dan de -naar ik aanneem- op het houtwerk gebruikte alkydharsverf. Grenst de latei niet direct aan het houtwerk dan kleurt Bentheimergeel (G0.08.84) wellicht wat mooier bij de bruine stenen, mede omdat de kozijnen waarschijnlijk wat verzonken zijn en de lateien op/in de muur liggen. Door een wat zwaardere tint te kiezen dan mergelwit, zal het m.i. optisch dicht bij elkaar komen omdat de kozijnen een andere type verf/glansgraad/reflectie /schaduwwerking hebben dan de opliggende latei. Bij twijfel is een liter muurverf in kleur te mengen. Uitgaande van twee lagen muurverf, kan altijd nog voor een andere tint gekozen worden, zonder dat dit tot veel extra kosten leidt.

Mvg - Sjaak

Hilje, 24-07-2019
We gaan onze boerderij, begin jaren 20, Twente, na een verbouwing van binnen opnieuw schilderen. Na de verbouwing kwam onder het gipsen plafond het originele balkenplafond in originele kleuren er onder weg. De planken tussen de balken zijn (oker)geel en de balken zelf ossebloed rood. Dit willen we zo laten. Maar nu zoeken we nog kleuren voor de originele schouw, spinde-deur, de muren, deuren en deurkozijnen, de raamkozijnen, vensterbanken. Hebben jullie suggesties? Dank! Reactie infoteur, 24-07-2019
Beste Hilje,

Helaas kan ik je over de interieurkleuren in Twentse boerderijen niet adviseren. Wellicht heb je hier wat aan:
http://www.collectiewijzer.nl/2014/01/07/niets-nieuws-onder-de-kwast/
Daarnaast is het historisch archief wellicht iets en/of oude foto's en/of het aanspreken van een (oude) schilder uit de regio.

Mvg - Sjaak

Van den Bergh Marleen, 13-07-2019
Geachte,
Ik zou ijzer willen kleuren in Amsterdamsgrachtengroen. Liefst met een spuitbus. Bestaat dit? Reactie infoteur, 15-07-2019
Beste Marleen,

Je kunt spuitbussen op kleur laten mengen als je geen standaard kleur kunt vinden die je nodig hebt. Dit zijn dan vooral speciaalzaken van b.v. autolakken. Laat je wel informeren of het type verf is te gebruiken op de ondergrond (al dan niet bewerkt staal).

Mvg - Sjaak

Coco, 19-06-2019
Dames, heren, prachtig die oud Hollandse kleuren. Kunt u aangeven welk ral nummer overeenkomt met Dresdener Blauw?
In afwachting van uw bericht met vriendelijke groet,
Coco Reactie infoteur, 19-06-2019
Beste Coco,

Er is niet voor iedere kleur een RAL-nummer te geven. De RAL-kleuren zijn in de keuze beperkter dan die van de meeste verffabrikanten. Genoemde kleur is een standaardkleur van Evert Koning. Kijk voor een RAL-kleur eens voor de nummers: 5003, 5011, 5013 en 5022.

Mvg - Sjaak

Stefano Erba, 06-06-2018
Het is mij nog niet helemaal duidelijk welke de officiële monumentale kleuren zijn in Amsterdam.
Kozijnen - monumentale groen of grachtengroen?
Ornamenten - Mergelwit?
Vensterbanken - welke grijs?
Bakstenen voorgevel - welke bruin?
Onderkant voorgevel - welke zwart?
Alvast bedankt.
MVG
S.M. Erba Reactie infoteur, 07-06-2018
Beste Stefano,

De meeste kleuren die u noemt zouden in aanmerking kunnen komen. Het betreft niet één kleur, maar een nuance of beleving, die tevens tijdgebonden kunnen zijn. Omliggende panden geven een goede indicatie van de gebruikte kleuren, welke met een kleurenwaaier achterhaald kunnen worden.
Zie:
https://www.amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/218/2007-pellemans-kleurenbeleid.pdf
en
https://www.amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/218.html

Mvg - Sjaak

Corine Vondracek, 03-01-2018
Voor ons historische oude weeshuis ben ik zoek naar een oranje/brique kleur. Je ziet deze vaak op historische luiken. Ik weet echter niet waar ik deze verf het beste kan verkrijgen en of ik dan voor een hoogglans of zijdeglans verf moet kiezen.
Kunnen jullie me aan advies helpen? Alvast hartelijk dank.
Met vriendelijke groet,

Corine Vondracek Reactie infoteur, 04-01-2018
Beste Corine,

Een exacte kleur heb ik helaas niet voor je. Komt RAL 2000 of 2001 wellicht in de buurt.
Een mogelijkheid is om oude schilders of schilderszaken in de regio te benaderen, of het gemeentearchief?

Mvg - Sjaak

Nancy Kriek, 04-11-2017
Ik ben op zoek naar de originele west friese groene kleur voor de buitengevel van de stolpboerderij uit 1880. Kunnen jullie daar advies over geven?

Vriendelijke groet,

Nancy Kriek Reactie infoteur, 06-11-2017
Beste Nancy,

Kijk even bij de volgende link:
https://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/125843-verfkleuren-in-nederland-kleurgebruik-per-provincie.html

Daarbij moet gezegd dat de kleuren die in West-Friesland zijn gebruikt uit meerdere/verschillende nuances groentinten kunnen bestaan. Hiervoor geldt net als bij het Zaans groen dat dit eerder een "soortnaam"/ beleving betreft dan dat het één specifieke kleur is voor de regio is.

Mvg - Sjaak

Elianne, 06-09-2017
Goededag,
Mijn vraag is vergelijkbaar met de vraag van Marloes. Wij hebben een jaren '30 huis en deze is geschilderd in Gelders Blauw met wit. Welke wit past hier het beste bij? Is dat mergelwit? Of een wittere wit?
Daarnaast vroeg ik mij af welke kleuren de huizen oorspronkelijk hadden in de jaren '30. Zou dit ook blauw/wit zijn geweest? Of groen/wit? Het gaat overigens bij ons om een rijtjeshuis met gelige steen.
Mvg, Elianne Reactie infoteur, 06-09-2017
Beste Elianne,

Een algemeen antwoord is niet te geven, omdat veel kleuren streekgebonden zijn/waren. Veel huizen uit die periode waren met een "wit" geschilderd, waarbij de voordeuren vaak blank gelakt waren. Ik vermoed dat het lakwerk in de loop der jaren is overgegaan in een dekkende verf, omdat dit minder onderhoudsgevoelig is en een egaal en duurzamer resultaat geeft.
Gegeven het Gelders Blauw en de gele steen zou ik geen wit kiezen, maar een Mergelwit of Veghtcrême, dat hier mooier mee combineert. Het "wit" kan soms ook betekenen dat het stadium van grondverf nooit verlaten is. (dit wordt b.v. ook wel vermoed bij het Broeker grijs)
De voorkeur voor het blauw of groen weet ik niet, maar waarschijnlijk werd dit geassocieerd met herenhuizen en grachtenpanden met een luxe uitstraling.
Zie ook:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/125843-verfkleuren-in-nederland-kleurgebruik-per-provincie.html

Mvg - Sjaak

Marloes, 25-09-2016
Goedenavond,
Wij hebben een jaren 30 huis in Haarlem en gaan ons houtwerk buiten laten schilderen. We gaan voor grachtengroen (sikkens, 05.10 hoogglans), maar twijfel erg over de wit. Ral 9010 (lekker fris, maar misschien te contrasterend?), ral 9001 ('zachter', maar niet te gelig?), mergelwit 05.85? En komt de mergelwit meer in de buurt van de 9001 of 9010, of nog meer crème dan de 9001? Anyway: welke kleur wit vinden jullie het beste passen bij een jaren 30 huis met grachtengroen? Dank! Reactie infoteur, 26-09-2016
Beste Marloes,

De kleur RAL 9010 is de meest "witte" van de drie die je noemt (wit, plus een weinig okergeel en zwart).
Ral 9001 (crêmewit) heeft een klein puntje rood als toevoeging aan de crême basis.
G0.05.85 is de meest heldere creme-tint van de drie (enigszins gelig).

In oplopende kleurtint is het: RAL 9010, GO.05.85, RAL 9001

Eén en ander zou ik mede af laten hangen van de (vervuilde) steen en de in de omgeving gebruikte kleuren. RAL 9010 is mogelijk wat te wit, alhoewel een terpentine-verdunbare verf op termijn altijd wat verkleurd ten gevolge van het bindmiddel (lees donkerder/geler wordt)

Eventueel kun je de eerste verflaag de kleur opzetten die je het meest aanspreekt, waarna later eventueel alsnog een andere kleur gekozen kan worden.

Zelf ben ik binnen de genoemde situatie gecharmeerd van GO.05.85, gevolgd door RAL 9001.

Mvg - Sjaak

Postmus, 22-09-2016
Waar kan ik beemster grijs krijgen? En wat voor kleurnummer is dat? Kan het nergens vinden. Reactie infoteur, 23-09-2016
Beste Postmus,

Het aangehaalde Beemstergrijs is een kleur van Evert Koning en kan door de goede vakhandel in kleur gemengd worden of wordt ready mixed/kant en klaar verkocht. Ik vermoed dat de kleuring verkregen wordt door een witte basis met een weinig zwart, blauw en okergeel, maar dit is met het blote oog lastig vast te stellen.

Mvg - Sjaak

Lisette, 30-08-2016
Ik wil mijn woning aan de buitenzijde klassiek standwit schilderen. Welk kleurnummer moet ik dan bestellen?
BvD Reactie infoteur, 30-08-2016
Beste Lisette,

Onder de naam "standwit" is de verf van Evert Koning te verkrijgen. Een professionele verf met een mooie bolle glans.
O.a. verkrijgbaar via de link (maar op internet ongetwijfeld bij meerdere leveranciers)
http://www.nonpaintstore.nl/nl/verf/evert-koning-verf/

Mvg - Sjaak

Van de Hoven, 14-08-2016
Beste,
Wij willen Rijtuigen zwart verf kopen. Van welk merk is dit verkrijgbaar? Kun je zeggen wat het RaL kleurennummer is?
Met dankt
John Reactie infoteur, 15-08-2016
Beste John,

De in het artikel aangehaalde "rijtuigenzwart" is van Evert Koning (een mooie bolle hoogglans met lijnolie)
Verder is de verf goed te mengen in vele kwaliteiten van diverse merken.
Oriënteer je eventueel op: RAL 9005, 9011 of 9017

Mvg - Sjaak

Charlotte, 19-07-2016
Beste,

Recent heb ik een kleur uitgekozen voor de voordeur van onze woning uit de Boonstoppel waaier voor monumenten (streekkleuren). Echter wil ik deze nu bestellen, maar kan deze kleuren waaier niet selecteren. Kunt u mij helpen aan een gelijke kleur van een gangbare kleurenwaaier? Het betreft de kleur zwarte teer blauwachtig (code: SD-4390)

Dank u.

MVG,
Charlotte Reactie infoteur, 20-07-2016
Beste Charlotte,

De kleur van Boonstoppel heb ik helaas niet voor je.
Je kunt contact opnemen met Boonstoppel, zie;
http://www.boonstoppelverf.nl/professional/kleur/monumentenwaaier-exterieur

Eventueel is RAL 5004 (zwart-blauw) een alternatief.

Mvg - Sjaak

Dianne, 20-06-2016
Hallo Sjaak

Wij hebben in Salland een boerderij uit 1850 gekocht en zijn nu op zoek naar de kleurnummers voor de groene kleur op de luiken en deuren en de crème kleur voor op de kozijnen. Zijn er ook kleurnummers voor de muurverf voor op de spatrand rondom de boerderij? Alvast dank voor je reactie.

Mvg,
Dianne Reactie infoteur, 21-06-2016
Beste Dianne,

Voor zover ik van afbeeldingen op internet kan afleiden, wordt er niet één kleur groen of crême gebruikt maar meerdere.
Voor de spat- of smetrand geldt dat deze ook varieert van "betongrijs" tot zwart.
Vaak weten de lokale schilders of beheerders van schilder-speciaalzaken wel wat de meest toegepaste kleurnummers zijn.
In de kleurenatlas van Hans van Maanen, die in opdracht van Sikkens de "kleureatlas" heeft samengesteld, worden voor Overijssel de kleuren voorgesteld die in volgend artikel getoond worden:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/125843-verf-kleurgebruik-verfkleuren-in-nederland.html#overijssel

Mvg - Sjaak

Isabel, 28-05-2016
Voor een witte Kempisch boerderij ben ik op zoek naar de authentieke kleuren.
Creme of gebroken wit voor de gevels, groen voor de luiken en oker voor de kozijnen.
Zijn hiervoor traditionele bijpassende kleurnummers beschikbaar of moet ik op de gok wat bij elkaar zoeken?

het huis wit en luiken groen wil ik er zeker inhouden, maar bestaat er een modernere variant op de okerkleur voor kozijnen?
Tegenwoordig zie je hier in de buurt nl. veel grijs of taupekleur, het is wat rustiger en minder oubollig.

bvdank voor de reactie,
Isabel Reactie infoteur, 28-05-2016
Beste Isabel,

Helaas kan ik je niet aan de kleuren helpen. Wellicht bij een plaatselijk schildersbedrijf of Verf-behang-speciaalzaak.
Mogelijk heb je aan de volgende links nog wat:
http://www.debrabantseboerderij.nl/
en voor de vergrijsde tinten:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/125843-verf-kleurgebruik-verfkleuren-in-nederland.html#noord-brabant

Mvg - Sjaak

Anne Steinmann, 26-04-2016
Beste Rob,

Sinds kort ben ik werkzaam bij een prachtig nieuw restaurant in het centrum van Amsterdam met het concept oud hollands met een moderne twist en nu ben ik in charge om het terras aan te pakken want die is nog niet zo aantrekkelijk als het restaurant boven.

Het probleem nu alleen is dat de gevel zwart is van olieen vroeger. Als ik je mag uitnodigen om een kijkje te nemen op onze website van Luitenant Cornelis zul je zien dat er een prachtige bijna delfst blauwe kleur voor de muren is gebruikt. Nu wil ik en mijn baas natuurlijk ook dat we de uitstraling van binnen naar buiten halen.

En dit kan natuurlijk alleen zwarte gevel echt een grote drempel en wil ik deze het liefst het boheems blauw maken, een volgens oer hollandse kleur en lijkt het meest op wat we binnen hebben. Nu is de vraag…

… hoe krijg ik dat bij de gemeente amsterdam erdoor want wil het wel officieel doen en zal het wel goed pakken op een geoliede gevel?
Hoe moeten we deze voor gaan behandelen zodat de kleur het beste uitkomt en dat de gemeente ook blij is?

Dankjewel voor het lezen van mijn lange verhaal en ik hoop snel van u te horen.

Met vriendelijke groet,

Anne Steinmann Reactie infoteur, 27-04-2016
Beste Anne,

Helaas heb ik geen antwoord op je vragen.
Voor de gevelolie zou je contact op kunnen nemen met:
http://www.sikkens.nl/vraag_en_antwoord/kleur/zijn_er_ral_kleurnummer_van_alle_sikkens_kleuren_met_acc_codes

En voor de vergunning lijkt dit me het beste adres:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BE527B618-A888-436A-963A-218F51E8C746%7D

Mvg - Sjaak

(overigens een bijzonder fraaie inrichting)

Freerk, 12-01-2016
Ik ben iemand die erg op traditie gesteld is en dat op zoveel mogelijke manieren wil uiten. Mijn kamer houtwerk wil ik in een oker gele kleur schilderen. Nu hoorde ik laatst iemand "Gronings Geel" zeggen. Is dat een oker kleur? Ik dacht meteen aan de Fraeylemaborg, een echt puur Groninger borg. Is dat de kleur die ze bedoelen met "Gronings Geel"? Reactie infoteur, 13-01-2016
Beste Freerk,

Helaas heb ik geen kleurennummer voor je. Waarschijnlijk is het ook niet één kleur maar op elkaar gelijkende kleuren binnen een bepaalde range.
Zaans groen bijvoorbeeld kan ook bestaan uit een aantal verschillende kleuren groen, die alle voor "Zaans groen" doorgaan.
Zoals ik het op afbeeldingen op internet zie zouden de volgende kleuren wellicht in aanmerking komen:
RAL 1004 (goudgeel)
RAL 1032 (een geeloker)

Mogelijk kan de conservator van Fraeylemaborg u aan het exacte kleurnummer helpen.
Zie: https://nl.linkedin.com/in/henny-van-harten-78a3b91a
of:
"Marcel Heringa schildert de ramen van de Oranjerie". De heer Heringa is de vaste schilder, maar zijn gegevens kan ik helaas niet achterhalen.

Mvg - Sjaak

Erik, 07-01-2016
Welke RAL kleur komt het dichtst in de buurt van Sikkens Mergelwit G0.05.85? Reactie infoteur, 08-01-2016
Beste Erik,

Eigenlijk is er geen RAL-kleur die er echt mee overeen komt.
Als je toch een keuze moet maken wordt het en compromis met de nummers:
9001, 9010 en 1013

Mvg - Sjaak

Lieke, 26-10-2015
Ik wil mijn boerderij (nu groen met creme) graag wit met zwart gaan verven. Zwarte luiken en deuren en de rest wit. Rijtuigen zwart vind ik erg mooi. Welke Ral-kleur of Sikkens-kleur is dat? En welke wit-kleur past daarbij. Ik wil het niet wit-wit hebben, maar net iets daar vanaf. Wat wordt het meest toegepast? Reactie infoteur, 27-10-2015
Beste Lieke,

Kijk voor RAL 9005 (diepzwart) in combinatie met RAL 9001(cremewit) of RAL 9010 (offwhite) eens bij de vakhandel of deze kleuren aan je wensen voldoen.

Mvg - Sjaak

Corien Smid, 02-09-2015
Beste Rob,
Mijn huis is gebouwd in 1914 en van rode baksteen. Destijds een buurt met burgermensen geen echte volksbuurt.
In welke kleuren zouden de kozijnen en deuren geverfd kunnen zijn? Ik heb het idee dat er toen ook wel felle kleuren gebruikt werden. Mag ik wat adviezen? Reactie infoteur, 02-09-2015
Beste Corien,

Als het van oorsprong huurhuizen waren, zullen de woningen niet in een al te bonte kleur geschilderd zijn?
Vaak een wit/crême voor de kozijnen en daklijsten in combinatie met groen, donker rood of donker blauw voor de ramen en deuren.
Mocht er nog een -reeds langer gevestigde- schilderszaak of schildersbedrijf in de buurt zijn, dan weten deze vaak de toegepaste kleuren nog wel.

Een andere manier om oude kleuren te achterhalen is het voorzichtig afkrabben van de bovenste verflagen of het voorzichtig afföhnen (pas op voor verbranden). Als je de verfkleur die dan zichtbaar wordt nat maakt, heb je een aardige indicatie van de kleur. Voorwaarde is uiteraard wel dat de verf niet eerder afgebrand is geweest.

Alternatief kan ook zijn om informatie in te winnen bij het gemeentelijk archief. Als er gemeenschapsgebouwen zijn in de directe omgeving, in de zelfde bouwstijl, vind je daar mogelijk de kleuromschrijving of foto's.

Tot slot oude/bejaarde buurtbewoners die het zich mogelijk nog herinneren.
Hoop dat je er wat aan hebt.

Mvg - Sjaak

Rob Pieters, 16-08-2015
Beste Sjaak, ga aan de gang met de buitenboel, die, als ik het me goed herinner, indertijd door de schilder in 'Amsterdams wit' of 'Grachtenwit' is geschilderd. Kan deze wit alleen nu nergens terugvinden. En ben bang voor kleurverschil als ik iets anders neem. Heb je een advies voor me? Reactie infoteur, 17-08-2015
Beste Rob,

Mij lijkt "Amsterdams wit" geen soortnaam, maar een merknaam van een fabrikant.
RAL 9010 wordt veel als "wit" gebruikt.

Neem bij twijfel kleurenstalen van de vakhandel mee, maak de oude verflaag nat, en houd de kleurstaal bij/op de verf. Op deze wijze is de eerder opgebrachte kleur goed te beoordelen.

Mvg - Sjaak

Siebe, 29-07-2015
Ik ben van plan onze woning dit jaar te laten schilderen en eerder hebben we voor de groene delen monumenten groen (NO.15.10) toegepast. Het liefste zou ik nu de kleur Oirschots Monumenten groen willen gebruiken, weet jij het kleur nummer hiervan? Reactie infoteur, 29-07-2015
Beste Siebe,

Je hebt nu "monumentengroen" toegepast.
Alhoewel ik de exacte kleurnummers uit de regio niet ken, lijkt Q0.05.10 (grachtengroen) meer in de richting te komen.
Kijk ook eens bij RAL 6012 (zwart-groen)

Mvg - Sjaak

Lex Janssen, 17-07-2015
Beste Sjaak,
wat zijn de ral kleurnummers van het buitenschilderwerk van de Bossche school.
En wordt er een onderscheid gemaakt in kozijn en raam in de kleuren en voor en acherdeuren.
Alvast heel hartelijk bedankt.
Lex Reactie infoteur, 17-07-2015
Beste Lex,

Ik weet niet of je het wit en groen bedoeld?
Exact zou ik het niet weten, maar gezien de afbeeldingen op internet kom voor de lichte tint op
RAL 9010 en voor het groen op een donkere tint RAL 6012 (of RAL 6020)

Mvg - Sjaak

Kees, 16-06-2015
Sjaak, voor mij dezelfde situatie als Chris maar dan in het blauw. Welke ral kleur komt meest overeen met Gelders blauw? Twijfel tussen ral 5011 en 5004… Reactie infoteur, 16-06-2015
Beste Kees,

RAL 5004 is wat te "zwart", daar waar 5011 wat meer blauw in zich heeft (en een puntje rood)
Ik denk dat je de kleur met RAL 5011 het meest benaderd, maar laat dit afhangen van een eventuele combinatie waarbinnen je kleur gaat gebruiken.

Mvg - Sjaak

Chris, 28-04-2015
Beste Sjaak,
Wij hebben onze voordeur geschilderd in de kleur monumentengroen. Nu zijn we bezig met sierluiken, die we ook in dezelfde kleur willen. Het zijn kunststof luiken en deze kunnen alleen in RAL kleur gespoten worden. Welke kleur komt het dichtst in de buurt van monumentengroen?
Gr. Chris Reactie infoteur, 28-04-2015
Beste Chris,

Kijk even of RAL 6012 voldoet.

Mvg - Sjaak

Mina, 19-04-2015
Beste Jack,

Voordeur geschilderd met de kleur Sikkens NO.15.10, zijdeglans.
Deze kleur valt tegen. Graag had ik de kleur meer naar heel donker groen/zwart.
Geeft glanzend een donkere uitstraling?
Welke kleur kan ik dan het beste nemen?

Mvg Mina Reactie infoteur, 19-04-2015
Beste Mina,

Mogelijk kan je dan beter QO.15.10 van Sikkens als afwerklaag nemen (grachtengroen)

Mvg - Sjaak

Jack, 23-03-2015
Ons huis is aan de buitenzijde ( kozijnen) geschilderd met een kleur van Flexa pure.
nl. " soft grey" en " rich taupe".
Nu wil ik dit overschilderen, het liefst met een RAL kleur…
Welke kleurnr kan ik daar het beste voor gebruiken?

Grts Jack Reactie infoteur, 24-03-2015
Beste Jack,

Ik heb de kleuren die je noemt niet beeldend. Kijk ter oriëntatie even bij de volgende link:

http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/27113-schilderen-ral-kleuren-ral-1000-tot-en-met-ral-9018.html

Mvg - Sjaak

Yvonne, 17-03-2015
We zijn bezig met het laten bouwen van een huis, wat een beetje op een notariswoning lijkt. Het wordt een woning met een lage kap en de buitenzijde wordt gekeimd in ral 9010 met onderaan een zwart/grijze band. De luiken en de voor- en achterdeur willen we graag donkergroen hebben. Een beetje in de stijl van boerderijen, warm, diepgroen. Volgens ons is er een standaard combinatie die veel toegepast wordt bij dit soort huizen, echter dit is niet te vinden op internet. Onze aannemer vertelde dat ral 6007 er al eerder voor gebruikt is. Kun jij ons hierbij adviseren? Reactie infoteur, 18-03-2015
Beste Yvonne,

RAL 6007 (flessengroen) zou kunnen. Wil je iets meer body dan is de kleur "monumentengroen" NO.15.10 (Sikkens) wellicht een optie.
Als je de grondverf in de kleur van je eerste keuze in kleur laat mengen, krijg je op voorhand een idee van de combinatie met RAL 9010. Voor het afschilderen kan je dan altijd nog voor een andere tint kiezen.
Kijk ook bij:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/125843-verf-kleurgebruik-verfkleuren-in-nederland.html

Mvg - Sjaak

Fleur, 13-03-2015
Beste Sjaak,

We hebben een stolpboerderij in West Friesland (gemeentelijk monument). De buitenkant is in de traditionele kleuren:
Geel/creme ramen achterzijde kleur 2802
Groen/dakrand kleur k2-10-80
Groen (donker) ral 6009
Grijs (dorpels) ral 7012
Binnen willen we de kozijnen, deuren en plafondbalken (okergeel) en pilaren (ossenbloed rood), keuken (sv4030-y50r nova satin) en wanden een andere kleur geven. We denken aan warme grijs en wit tinten. Helaas is het onbegonnen werk om de houten balken en steunpilaren weer in originele staat terug te krijgen. We willen het robuuste karakter wel graag behouden, en dat het matched met de traditionele kleuren.
Heeft u suggesties voor warme wit en grijstinten voor de kozijnen, deuren, keukendeuren en wanden binnen?
Alvast vriendelijk bedankt.

Mvg,
Fleur Reactie infoteur, 14-03-2015
Beste Fleur,

Een en ander is uiteraard afhankelijk van persoonlijke smaak, contrast en lichtval in de bedoelde ruimte(s).
Als ik het goed begrijp zijn de kleuren okergeel en ossenbloed rood het uitgangspunt.
(kleur van de keuken kan ik niet achterhalen?)
Neem deze kleuren op een staaltje mee om de te combineren kleuren te kiezen. Maak de keuzes bij voorkeur in het daglicht.
Voor de "witten" zijn tinten in de richting van RAL 9001 of S 0502-Y (Sigma) wellicht een optie.
Voor de grijstinten kan je m.i. het beste een warme grijstint kiezen met een "puntje" geel of rood.
Raadpleeg eens een kleurenwaaier bij een speciaalzaak. Kijk eens of bijvoorbeeld kleurnummer S 2005-Y10R (Sigma - NCS) aanspreekt (puntje geel)
Eventuele meerdere tinten kunnen als schaduwtint van de gekozen kleur afgeleid worden (één of twee tinten lichter of donkerder)

Ga er van uit dat er minimaal twee maal geschilderd moet worden. Stem de hoeveelheid verf af op één arbeidsgang en verf alles in de kleuren waar de keus op gevallen is. Voor de juiste beleving is het verstandig alles éénmaal voor te bewerken.
Voor de tweede of definitieve verflaag kan dan altijd nog voor een andere tint gekozen worden. Wijken de kleuren niet te veel af, dan zal dit voor de dekking niet uitmaken.

Mvg - Sjaak

Evelien, 31-12-2014
Wij hebben een arbeiderswoning uit 1903, een gemeentemonument. De voorgevel was cementkleurig, dat vonden we veel te grauw. Eigenlijk wilden we de gevel wit schilderen maar dat mocht niet van de gemeente. Het moet een grijs tint zijn. De kozijnen zijn ral9010, de luiken in een licht grijze tint (beetje blauwig). De kleur op de gevel hebben we donkergrijs gedaan. We vinden het echter niet helemaal kloppen, vooral niet omdat de stenen aan de zijkant van ons huis rood zijn en de kleur niet mooi staat met de grijze kleur aan de voorkant. We denken nu aan een lichtere kleur. Maar we kunnen maar geen licht grijze kleur vinden die een oude uitstraling heeft en past bij rood. Kun jij een kleur aanraden? Reactie infoteur, 02-01-2015
Beste Evelien,

Als het uitgangspunt wit was, kun je je oriënteren op staaltje 4 en 5 binnen onderstaande link.
Dit zijn "warme" grijstinten, voldoende licht en niet te grijs of te "koud"
Bekijk de stalen voor een juist beeld bij een verfspeciaalzaak. Kleuren op de computer zijn slechts een indicatie.

http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/1573/ncs-overzicht-honderden-verfkleuren/

Mvg - Sjaak

Ron Jansen, 05-10-2014
Beste Sjaak,
Wij wonen in Doesburg en de ramen en bewegende delen van ons huis zijn Cetabever kleurnr. 650 grachtengroen en de kozijnen en windveren zijn Cetabever kleurnr. 715 zandgeel.
Nu gaan we het opnieuw laten schilderen en het geel wil ik wat minder geel en het groen zo donker groen als mogelijk. Nu heb ik zitten kijken bij authentieke kleuren en dacht zelf Q0.05.10 grachtengroen en F2.15.75 zandsteengeel. Zijn deze kleuren mooi te combineren of is er een mooiere combinatie met nog donkerder groen?

M.Vr.Gr. Ron Jansen Reactie infoteur, 06-10-2014
Beste Ron,

Op zich is de combinatie die je noemt goed toe te passen.
Alternatief voor het groen is mogelijk: N0.15.10
Kijk voor meer alternatieven bij:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/125843-verf-kleurgebruik-verfkleuren-in-nederland.html
of
http://www.kleurspoor.nl/klsp_voorgaande.php

Mvg - Sjaak

Marieke, 29-09-2014
Beste Sjaak,

Ik ben voor ons huis uit 1910 op zoek naar een neutrale wittint o.a. voor in de badkamer bij het witte sanitair. Ik heb verschillende wittinten geprobeerd, maar de meesten neigen naar een bepaalde kleur of zijn te fel. Room/gelige tinten vind ik ook geen optie (9010 is ook te geel). Ik hoop dat u mij verder kunt helpen.

Vr. groet, Marieke Reactie infoteur, 30-09-2014
Beste Marieke,

Misschien is RAL 9003 een optie?
Anders is het wellicht handig om wat kleurenstalen mee naar huis te nemen en die te vergelijken met het sanitair.
Alternatief zou ook kunnen zijn om zelf heel voorzichtig wat mengkleur (geel-oker, zwart, blauw?) aan een witte verf toe te voegen om net een wat andere tint te krijgen. Meng dan beetje bij beetje, veeg wat verf op het sanitair en kijk hoe de droge kleur combineert.

Mvg - Sjaak

Saskia, 08-09-2014
Ons openslaand houtwerk is nu geschilderd met kleurnummer CN.02.27. We gaan over op kunststof kozijnen en daar wordt gewerkt met RAL nummers. Volgens mij komt de huidige kleur het meest overeen met RAL nummer 7024. Ken je een site waar ik het vergelijk goed kan maken? Reactie infoteur, 09-09-2014
Beste Saskia,

Wordt lastig omdat de RAL kleuren beperkt in keuze zijn.
RAL 7024 is naar mijn idee te grijs, daar waar RAL 8019 te bruin is. Beide komen wel het dichtst in de buurt binnen de RAL kleurenwaaier.
Het beste kan je de kleurenwaaiers bij een speciaalzaak vergelijken.
Eventueel:
http://www.behangen-schilderen.nl/index.php/category/verfkleuren/

Maar bedenk dat -voor je definitieve keuze- de kleuren op de computer afwijken van die van de verf.

Mvg - Sjaak

Aline, 22-07-2014
Hallo

Kunt u ons helpen bij het zoeken van de juiste kleur voor onze gevels. Wij hebben grachtengroen op de uitzetramen en deuren en wit op de kozijnen/windveren. Nu is onze voor- en achter gevel tot de helft van het huis met hout bekleed. De kleur is nu geel maar dat oogt niet. Nu leek het ons wel mooi om bruin-groen op de gevel te doen maar we weten niet goed welke kleur het beste uitkomt. We hebben al gekeken naar bijvoorbeeld rietgroen of olijfgroen. Heb jij misschien een goeie tip? Reactie infoteur, 24-07-2014
Beste Aline,

De keuze van een kleur kan je het beste bepalen door vergelijk / gebruik van de kleuren in de omgeving waar het wordt toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleur van de gevel of de gebruikte kleuren op de omliggende panden.
Het is moeilijk om advies te geven zonder de situatie te kennen.
Kijk even bij volgend artikel voor een geschikte kleur (RAL 6000-serie?):
http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/27113-schilderen-ral-kleuren-ral-1000-tot-en-met-ral-9018.html

Mvg - Sjaak

Nathalie, 04-07-2014
Beste Sjaak-?-,

Kunt u mij svp zeggen welke verf ik moet kopen als ik Wagenrood wil. Welk nummer/ ral nummer heeft de verf, welke merk? Ik wil het houtwerk aan de buitenkant van mijn huis verven, in zijdeglans.

Mocht ik toch Ossebloed rood willen, dan gaat het om Sikkens CO 40.30. Klopt dat?
Deze gegevens heb ik uit onderstaande correspondentie gehaald.

Hatelijk dank vast voor uw hulp!

Nathalie uit Diemen (Amsterdam) Reactie infoteur, 04-07-2014
Beste Nathalie,

Bij de betere verf-behang-speciaalzaak is de verf in verschillende kleuren van verschillende kwaliteiten en van diverse fabrikanten te mengen.
Voor wagenrood kan je vragen naar Evert Koning kleurnummer 2066
Van Sikkens komt optisch kleurnummer CO.50.30 dicht in de buurt en uit de RAL-kleurenwaaier RAL 3002

Zie eventueel ook:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/125843-verf-kleurgebruik-verfkleuren-in-nederland.html
en
http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/27113-schilderen-ral-kleuren-ral-1000-tot-en-met-ral-9018.html

Mvg - Sjaak

Paula, 22-06-2014
Kunt u mij vertellen welke Sikkens code bij Zaans Wit hoort? Wij gaan morgen (23 juni) verf bestellen voor de buitengevel van Sto Lotus. Ik kan daar RAL en met Sikkens nummers doorgeven. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 23-06-2014
Beste Paula,

Hoop dat het antwoord nog op tijd komt; kreeg de mail vanochtend pas door.
Het Zaans wit dat ik in het artikel aanhaal is gebaseerd op de kleurenwaaier van Evert Koning.
Als je het kleurnummer 2008 (Evert Koning) doorgeeft, dan kan dit bij een goede verfspeciaalzaak in Sikkens verven gemengd worden.
Van Sikkens komt kleurnummer GO.05.85 dicht in de buurt.

Mvg - Sjaak

Annemiek, 17-06-2014
Ik wil graag de voordeur en poort verven in de kleur zwart (rustiek zwart) welk kleur nummer kunnen we dan gebruiken? Kozijnen en kader deur en poort zijn 9001. Reactie infoteur, 17-06-2014
Beste Annemiek,

Kijk even bij het volgende overzicht bij RAL 9005
http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/27113-schilderen-ral-kleuren-ral-1000-tot-en-met-ral-9018.html

Mvg - Sjaak

Diana, 15-06-2014
Het buitenschilderwerk van onze jaren 30 woning in Haarlem moet geschilderd worden. De gevel ligt op de noordzijde en ik wil de voordeur en boegdelen in Grachtengroen schilderen. Maar welk soort wit komt hier mooi bij? We houden niet van te 'geel' wit. Is er ook nog veel verschil in grachtengroen en heerengrachtgroen? Reactie infoteur, 16-06-2014
Beste Diana,

De omschrijving van de "groenen" die door de fabrikanten gehanteerd worden, duiden op een donkere klassieke groentint (zie artikel).
Het gaat dan vaak niet om één en dezelfde kleur, maar om de kleurbeleving.
Zie voor de kleurcombinaties ook:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/producten/125843-verf-kleurgebruik-verfkleuren-in-nederland.html

Als tegenkleur valt wellicht te denken aan RAL 9010 (meest gebruikte off-white) of RAL 9001 (licht crême)
Zie: http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/27113-schilderen-ral-kleuren-ral-1000-tot-en-met-ral-9018.html

Raadpleeg bij voorkeur een kleurenwaaier bij de vakhandel om een goed beeld te krijgen van de verschillende kleurnuances; kleuren op het computerscherm wijken af.
Bekijk en beoordeel de kleuren uit de kleurenwaaier het liefst bij daglicht.
Daarnaast zal de beleving van de kleur mede afhankelijk zijn van de gebruikte kleuren in de directe omgeving van je woning.

Mvg - Sjaak

Laurens Kremer, 11-05-2014
We zijn onze oude gelderse boerderij aan het schilderen. aan de onderkant van de buitenmuur zit een grijze band. welke (ral)kleur werd hiervoor altijd gebruikt? Reactie infoteur, 12-05-2014
Beste Laurens,

Hier is niet één kleur voor aan te geven, maar zou ik laten afhangen van de combinatie met de bestrating / het groen / overige toe te passen kleuren.
In de documentatie die ik heb komen verschillende grijstinten als spatrand voor. Een enkele zelfs donkerbruin.
Binnen de RAL-kleuren zijn de volgende nummers een mogelijkheid:
7023 - betongrijs
7030 - steengrijs
7032 - kiezelgrijs
7033 - cementgrijs

Zie als indicatie:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/27113-schilderen-ral-kleuren-ral-1000-tot-en-met-ral-9018.html

Als je een keuze maakt, zou ik in basis eerder een wat lichtere dan een donkere grijstint kiezen.
Er van uitgaand dat de spatrand twee maal geschilderd moet worden, kan je dan altijd nog (spaarzaam - beetje bij beetje) mengzwart toevoegen.

Mvg - Sjaak

Mirjam, 15-04-2014
Ik heb een vraag over de kleur van de huisnaam. We hebben een jaren dertig huis met bruine baksteen en rode dakpannen. De voor en achterdeur zijn geschilderd in ral 7016 (blauw grijs). Kozijnen zijn: Beverenburch acc f6.10.80 (vaste delen, creme wit / licht geel) en witsen geel (zachte okerkleurig) voor de draaiende delen van de kozijn en de dwarsliggers onder de dakgoot (acc f6.10.70).

Het huis heeft een naam -in jaren dertig lettertype - dat oorspronkelijk met bladgoud was aangebracht (voordeur was vroeger gebeitst hout, middenbruin).

De betonnen muur (geen kroonlijst) boven de voordeur waar de naam op staat, krijgt dezelfde kleur als de vaste delen van de kozijnen (dus Beverenburch, cremig wit/ licht geel).

Ik wil de oorspronkelijke letters handhaven maar dub nog over de kleur.

Kan ik het beste de huisnaam in:
- het zwart aanbrengen (traditioneel),
- of in het blauw grijs van de voordeur
- of een verf uitkiezen die het meest lijkt op bladgoud (ral 1036) of een metallic die richting koper (d5.17.62 m) gaat?

Ben benieuwd naar uw reactie, vriendelijke groet! Reactie infoteur, 16-04-2014
Beste Mirjam,

Als je de oorspronkelijke kleurstelling wilt achterhalen, kun je mogelijk het kadaster raadplegen.
Zwart is wellicht het meest voor de hand liggende, maar zijn er in de directe omgeving geen panden die eenzelfde oorsprong hebben?
Een "goudverf" of metallic verf is kwetsbaarder dan een reguliere verf. Als je dit toepast de letters wel alsnog aflakken met een kleurloze (hoogglans)lak ter bescherming.
De D5.17.62 is naar mijn mening te veel een schaduwtint en geeft minder contrast; RAL 1036 zou meer spreken.
Een echt concreet antwoord kan ik je niet geven, maar ik zou de keuze beperken tot zwart of goud, waarbij goud m.i. meer uitstraling heeft.

Mvg - Sjaak

Lettin Colak, 12-03-2014
Hallo,
Wie weet wat de nr/code en merk van ossebloed rood is?
Graag snel reactie.
Alvast veel dank
Lettin Reactie infoteur, 13-03-2014
Beste Lettin,

Ik hoop dat de reactie op tijd is. Reacties worden namelijk wat later doorgestuurd.
Ik heb twee nummers van Sikkens voor je:
CO.40.30 = Ossebloed en
B2.20.30 = Dodekop
De laatste kleur is meer rood-bruin.
Ik geef ze beide omdat deze kleuren nog wel eens door elkaar gehanteerd worden.

Mvg - Sjaak

Johan, 04-03-2014
Hallo,
ik ben op zoek naar het ral nummer van sikkens qo510. ik wil namelijk hekken moffelen maar ze moeten een ral nummer hebben.

gr johan Reactie infoteur, 05-03-2014
Beste Johan,

Ik neem aan dat je QO0510 bedoelt?
Bij mijn weten is hier geen RAL nummer van.
Oriënteer je eens op de RAL-nummers 6012 en -in minder mate- RAL 6009.

Mvg - Sjaak

Ina de Vries, 04-02-2014
Ik heb een gerenoveerd oud pand gekocht in het Oude Noorden te Rotterdam en mijn voordeur verpest door er iets op te plakken, omdat ik nog geen huisnummer en naambordje had. Door de lijm zit er nu een vale plek. Ik wil dit overschilderen. Alle voordeuren in deze wijk hebben dezelfde donkergroene kleur, trouwens in alle oude wijken in Rotterdam is dat zo. Weet je ook welke kleur dat is?
Bij voorbaat bedankt.

Ina Reactie infoteur, 05-02-2014
Beste Ina,

Voor Rotterdam heb ik de kleurnummers niet paraat, maar oriënteer je eens op Grachtengroen en Heerengrachtengroen. Dit zijn donkere groentinten die veel op oude panden worden toegepast.
Bij een goede VerfBehangSpeciaalzaak in de buurt hebben ze ongetwijfeld de kleurstalen en het juiste kleuradvies.
Verwijder wel de lijm goed alvorens je gaat schilderen (thinner, stickerverwijderaar) anders loopje de kans dat de verf week blijft / traag droogt.

Mvg - Sjaak

Marcel van Hussen, 22-10-2013
Bentheimer geel.
Ik ben mijn pand uit 1888 in Amsterdam aan het renoveren en wil een zandsteen gedeelte van de voorgevel in bentheimer geel schilderen. Ik heb op websites over de history van de kleur bentheimer geel gelezen. daar zeggen ze "Het oorspronkelijke bentheimer was waarschijnlijk een vrij zware tint, tamelijk botergeel, maar in de loop der eeuwen verdween het geel en werd bentheimer bijna wit." Nu ben ik op zoek naar een RAL nummer voor de oudere kleur bentheimer geel. het zou de kleur "bentheimer 1850" kunnen zijn die in de lijst "oud hollandse kleuren" op deze pagina staat.
Kun je me daar mee helpen?
Bij voorbaat dank.

Marcel Reactie infoteur, 22-10-2013
Beste Marcel,

Kijk eens bij een verfleverancier in de kleurenwaaier bij het Sikkens nummer: GO.08.84
Dit staat bij Sikkens voor "Bentheimergeel". Vind je de kleur te licht, dan kun je binnen de kleurenwaaier een makkelijk vergelijk maken.
Vergelijk dan bijvoorbeeld eens met nummer: F9.12.83

Mvg - Sjaak

Frank, 01-07-2013
Hoi,

Ik schilder mijn boerderij met sikkens grachten groen en bentheimerwit. Nu wil ik de dorpels/vensterbanken alsmede een gestuucte rand om het huis in het grijs schilderen. Wie weet welke kleurcode dit is of naam van de kleur. Het is een midden kleur grijs

Bij de Sikkens shop heb ik een kleurwaaier gezien maar die kleur neigt teveel naar licht of vaal grijs

Bedankt alvast voor het hulp,

Frank Reactie infoteur, 01-07-2013
Beste Frank,

Bij mijn weten is er geen vaste kleur voor o.a. een smetrand, maar wordt deze afgestemd op de overige kleuren.
Misschien komen één van de volgende kleuren uit de RAL-waaier in aanmerking:
7032 Kiezelgrijs
7030 Steengrijs
7023 Betongrijs
7001 Zilvergrijs
7004 Signaalgrijs

Mvg - Sjaak

Betty, 17-05-2013
Ik heb een blauwe keuken kleurnummer To 20 40 met ossenbloed rode muren c84040 van flexa en de lambrisering heeft kleurnummer ral1014. Ik moet mijn keukenmuren en lambrisering schilderen en wil eigenlijk wel eens een keer iets anders, maar toch de boerenstijl houden. Welke kleur verf kan ik dan het beste gebruiken voor de muren en de lambrisering? Reactie infoteur, 19-05-2013
Beste Betty,

Moeilijk om vanachter de computer advies te geven. De keuze van een kleur kan van veel factoren afhankelijk zijn. (lichtinval, contrast werking, persoonlijke keuze, grootte van de ruimte etc.)
Het beste is het wellicht om een verfspeciaalzaak binnen te stappen en je te oriënteren binnen de kleuren in de Sikkens of Flexa waaier.
Primair binnen je huidig kleurgebruik is dat de kleuren niet kleurzuiver zijn. Dit maakt de kleuren goed te combineren met behoud van je beleving van de boeren stijl.
Kleuren in de richting van F2.06.84 of F2.10.80 zijn m.i. goed te combineren met de keuken, maar dat geldt voor meer "vergrijsde" kleurtinten. Minder spannend dan je huidige keuze, maar dat is eventueel op te vangen door accessoires.
Misschien is het een idee om de lambri en de muren in een zelfde kleur af te werken. Door het verschil in type verf en een andere absorptie of reflectie van het licht krijg je dan een nuanceverschil (schaduwtint).
Succes me je keuze!

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 18-05-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.