Laminaatvloer in een handomdraai plaatsen

Het plaatsen van een laminaatvloer gaat doorgaans vrij vlotter dan vroeger. U verliest geen tijd meer met het aanbrengen van lijm en al het meubilair hoeft ook niet meer uit de kamer verwijderd te worden. Maar voor een goede plaatsing dient u toch wel enkele regels in acht te nemen.

Laminaatvloer leggen


Soorten

Er zijn verschillende soorten laminaatvloeren verkrijgbaar en ze ogen heel vaak als parket. Bij parket bestaat de toplaag uit massief hout waardoor elke plank zijn natuurlijke nerfstructuur vertoont. De toplaag van een laminaatvloer bestaat uit een transparante laag die een gedrukte papiertekening moet beschermen. Er bestaan oneindig veel tekeningen die het karakter van echt hout nabootsten, maar u kunt ook een ander patroon, kiezen, zoals natuursteen. Het is trouwens ook mogelijk om een eigen tekening te laten zetten. Laminaat is verkrijgbaar in verschillende lengtes, breedtes, in tegelvorm, glad, ruw, glanzend en soms mat.

Voordelen

 • Een laminaatvloer kan u helemaal terug uit elkaar halen en in een andere kamer of woning opnieuw plaatsen.
 • De laminaatdelen sluiten perfect op elkaar aan.
 • De vloer is na de plaatsing onmiddellijk begaanbaar.
 • Het is gemakkelijk te onderhouden en behoeft geen verdere afwerking

Nadelen

 • Laminaat is niet vochtbestendig en is dus ook af te raden in vochtige ruimtes zoals een badkamer of sauna.
 • Laminaatvloeren worden soms ontsierd door onverwijderbare vlekken zoals viltstift.

Gereedschap en benodigdheden

Door met het juiste gereedschap te werken voorkomt u beschadigingen aan de diverse delen en kunt u ook vlotter werken.
 • Laminaat: naargelang het merk en het verkoopspunt zijn deze nogal uiteenlopend: tussen de 7,60 en 33,95 per vierkante meter. Vooraf vergelijken is dus de boodschap want duurder is niet altijd beter. Informeer duidelijk tijdens de aankoop over het kliksysteem, zodat u niet voor verrassingen komt te staan want voor sommige systemen moet u met twee zijn om de klus te kunnen klaren.
 • Plinten: Bedekken van de zaagnaden.
 • Waterdichte folie (polyethyleen): kost ongeveer 3,00 per vierkante meter en het wordt verkocht per hoeveelheid naar eigen keuze. U Kiest best een folie uit één stuk van minstens 0,20mm dik zodat u niet moet overlappen.
 • Geluidsisolatie: kost ongeveer 3,00 per vierkante meter en het wordt verkocht in een rol van één meter.
 • Laminaatset: Het pakket kost ongeveer 22,00 en bevat een aanslagblokje, wiggen en een aanslagijzer.
 • Schaar of stanleymes: voor het versnijden van de ondergrond.
 • Waterbestendige kleefband: de naden van de ondergrond moet u dicht kleven.
 • Hamer: om de laminaatdelen op hun plaats te brengen.
 • Klokzaag, een fijngetande zaag of een wipzaag: voor het verzagen van de laminaatdelen.
 • Schuurpapier: oneffenheden glad wrijven en om splinters weg te schuren.
 • Profielen: voor de afwerking aan een trap, deuropeningen etc.
 • Elastische pasta: extra afwerking

Tip

Er bestaan nu ook laminaatdelen die al een geluidsisolatie bevatten. Dit is zeer handig, maar ook weer duurder. De prijzen dateren van juni 2008!

Voorbereiding van de belegging

 • Alvorens de handen uit de mouwen te steken moet u eerst de gebruiksaanwijzing van de fabrikant zorgvuldig lezen, dit om de waarborg van het product niet in het gedrang te brengen.
 • Laminaatvloeren kunnen krimpen of uitzetten waardoor u deze eerst moet acclimatiseren. Leg daarvoor de laminaatdelen in zijn gesloten verpakking minstens 48 uur in het midden van de kamer waar u de vloer zult leggen.
 • De ondergrond moet proper en vlak zijn: vul de putjes op of egaliseer de ondergrond en laat een betonvloer of chape goed drogen.
 • Plaats geen laminaat boven een vloerverwarmingssysteem, tenzij dit mag volgens een duidelijke vermelding van de fabrikant.
 • U kunt probleemloos een laminaatvloer leggen op een dampdichte vloerbekleding zoals linoleum, maar tapijt en andere vloerbekleding kunt u best eerst verwijderen.
 • Losse delen van een houten ondervloer nagelt u vast. Indien deze erg oneffen is, leg dan eerst een tussenvloer, bijvoorbeeld een spaanplaat.
 • Bepaal op voorhand in welke richting u het laminaat wilt plaatsen, in de lengte, in de breedte of diagonaal.
 • Bereken de hoeveelheid laminaat en ondergrond dat u nodig zult hebben per vierkante meter (lengte x breedte). Reken daar nog eens tien procent bij voor de restafval, diagonaal ongeveer vijfentwintig procent.
 • Bereken de hoeveelheid plinten door de omtrek van de kamer te meten en reken daar ongeveer tien procent bij voor de restafval.
 • U moet er wel rekening mee houden dat een laminaatvloer door de toegenomen hoogte een probleem kan zijn voor deuren. Kort indien nodig de deuren in volgens de dikte van de vloer en de ondergrond.

Werkwijze voor de ondergrond

Dampdichte folie

U legt een waterdichte folie (polyethyleen) van minstens 0,20 mm dik. Naad de folie haaks op de langsrichting van de laminaatdelen en laat hem iets oplopen tegen de muur. De overtollige folie snijdt u pas af nadat de vloer geplaatst is. Banen in folie moeten zeker twintig centimeter overlappen. Kleef de naad goed dicht met een waterbestendig kleefband.

Geluidsisolatie

Op de folie komt er een geluidsisolerende ondervloer. Het is wel belangrijk voor de geluidsisolatie dat de laminaatvloer niet in aanraking komt met de ondergrond of de muren. De banen worden stotend gelegd en mogen elkaar niet overlappen.

Laminaat plaatsen

Eerste rij

Een laminaatvloer moet in alle richtingen kunnen uitzetten. Daarom moet u rondom de kamer een uitzetvoeg voorzien van acht a tien milimeter. Breng aan beide zijden van de hoek (om de dertig centimeter) wiggen tegen de muur alvorens de eerste rij aan te brengen. Schuif de laminaatdelen met de korte zijde in elkaar en klop deze telkens aan met het aanslagblokje. U moet eventueel de tand van de delen van de eerste rij afzagen, dit op de lange zijde. Op het einde van de eerste rij verzaagt u het laatste deel op de gepaste lengte, maar vergeet de uitzetvoeg niet. Daarvoor gebruikt u best een fijngetande zaag. Indien u werkt met een wipzaag, leg dan het deel met de toplaag naar onder om ze te verzagen. Als het reststuk langer is dan twintig centimeter kan het dienen om de tweede rij mee te beginnen. Op deze mannier verspringen de dwarsnaden van rij tot rij en vertonen dan een wisselend patroon.

Tweede rij

Klik de delen van de tweede rij in de delen van de eerste rij. De meeste laminaatsoorten klikken aan elkaar vast langs de lange zijde. Er zijn ook vloeren waarbij u de delen aan de lange zij en ook aan de korte zijde in elkaar moet klikken, waardoor de delen in principe beter aansluiten, maar soms moet u dan ook met twee zijn om de klus te kunnen klaren. Informeer duidelijk tijdens de aankoop over het kliksysteem, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Om de delen op hun plaats te brengen, klopt u ze in de langsrichting aan met een hamer en een aanslagblokje om de laminaat niet te beschadigen. Het laatste deel van de rij klopt u in de langsrichting aan met behulp van een aanslagijzer.

De rest van de vloer

De rest van de vloer gaat nu doorgaans vrij vlot, maar rond leidingen moet u een uitzettingsvoeg laten. De leidingen komen bij voorkeur op een dwarsnaad. Teken in beide laminaatdelen de uitsparingen af en zaag deze uit met een klokzaag. Plaats de delen rond de leiding tegen elkaar. De delen van de laatste rij moet u doorgaans nog in de lengte verzagen. Vergeet hier ook de uitzetvoeg niet. Breng de delen stevig op hun plaats met een aanslagijzer. U mag de wiggen verwijderen als de vloer helemaal geplaatst is.

Afwerking en onderhoud

 • Leidingen: elastisch pasta zorgt voor een extra afwerking rond leidingen.
 • Plaats plinten rondom de kamer tegen de wand maar laat ze de vloer niet raken: er moet een visitekaartje tussen kunnen.
 • Een bureaustoel met wieltjes kunnen de vloer schenden.
 • Breng eventueel viltjes aan onder de poten van tafels en stoelen.
 • Een brandende sigaret kan blaasjes veroorzaken en onverwijderbare vlekken maken.
 • Het verdere onderhoud gebeurt met een stofzuiger of een lichte vochtige doek. Voor het verwijderen van vlekken, zoals spaghettisaus maakt u een sopje met dreft. Gebruik echter nooit cif want daarmee verdwijnt de glans. Sommige fabrikanten stellen aceton voor om hardnekkige vlekken en strepen aan te pakken, maar probeer dit product toch maar eerst even uit op een reststuk want u weet maar nooit.
 • Plassen en gemorste vloeistoffen neemt u maar beter snel op alvorens die in de naden van de vloer dringen en de laminaatdelen kunnen doen zwellen.
© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ikea laminaat: kleuren en prijzenIkea laminaat: kleuren en prijzenDe laminaatvloeren van Ikea staan bekend vanwege de degelijkheid en de eenvoudige wijze waarop het laminaat zelf kan wor…
Laminaat leggen in 5 stappen!Laminaat leggen is aantrekkelijk om meerdere redenen. Het is een mooie strakke vloer die weinig onderhoud vraagt. Lamina…
Laminaatvloeren blijven zich nog steeds vernieuwenLaminaatvloeren blijven zich nog steeds vernieuwenLaminaat is inmiddels gemeen goed geworden. Er is bijna geen woning in Nederland te vinden waar geen laminaatvloer aanwe…
Kiezen voor een pvc-vloer of gewoon laminaat?Kiezen voor een pvc-vloer of gewoon laminaat?Een pvc-vloer is populair. Niet verwonderlijk, want ten opzichte van normaal laminaat biedt pvc-laminaat veel voordelen…

Schilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelenSchilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelenHet schilderen van harde kunststof. Kunststof deuren en kozijnen in de woning worden over het algemeen als onderhoudsvri…
Inkorten van een fietskettingInkorten van een fietskettingRegelmatig onderhoud van uw fietsketting, versnellingskabels en derailleur levert een heleboel extra fietsplezier op. Ni…
Bronnen en referenties
 • Foto's, Berry Floor, T.Giesen
Reactie

Huis En Tuin, 07-09-2008
Erg goed dat jullie zo gedetailleerd het leggen van een laminaatvloer uitleggen. Een plankenvloer leggen vergt een net wat andere aanpak. Kunnen jullie daar iets over aanvullen? Reactie infoteur, 09-09-2008
Het leggen van een plankenvloer kan inderdaad niet in een handomdraai geplaatst worden. Om deze klus te kunnen klaren moet u al een bekwaam vakman zijn of een zeer handige klusjesman. Een plankenvloer wordt niet zo veel meer geplaatst, dit omdat er veel meer werk aan is, duurder is en indien de plankenvloer niet goed geplaatst wordt komt de vloer terug los. Ik kan daar helaas geen artikel over schrijven omdat de werkwijze moeilijk uit te leggen is. Op deze site kunt u wel meer informatie vinden over de voor-en nadelen en ook over het leggen van een plankenvloer.
http://www.fairwood.nl/Lijmen-houten-vloeren-parket-vast-verlijmen.html
Vriendelijke groet,
Worm

Worm (73 artikelen)
Laatste update: 31-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.