Inkorten van een fietsketting

Inkorten van een fietsketting Regelmatig onderhoud van uw fietsketting, versnellingskabels en derailleur levert een heleboel extra fietsplezier op. Niets is zo hinderlijk als een piepende ketting die onherroepelijk een keertje breekt.

Onderdelen van een fietsketting

Een fietsketting is samengesteld uit de volgende onderdelen:
  • binnen- en buitenschakels;
  • schalmen;
  • pennen;
  • bussen (lagering);
  • rollen.
De binnenschakel bestaat uit twee plaatjes (schalmen) met daartussen twee bussen en daaroverheen twee rollen.

Slijtage aan een fietsketting

Iedere fietsketting is onderhevig aan slijtage. Tussen de schalmen hoopt zich stof en zand op. De meeste kettingen bestaan uit 116 schakels. Als die allemaal een beetje slijten wordt de hele ketting langer. Er komt teveel speling op en hij loopt van de tandwielen af. De slijtage wordt nog eens versneld doordat de tandwielen niet goed gericht staan of de kettingspanning wordt verwaarloosd.

Kettingspanning

Kontroleer iedere maand of de kettingspanning in het midden - zowel naar boven als naar beneden - ongeveer 15 millimeter is. Zet uw fiets op z'n kop als u de ketting strakker moet zetten. De meeste toerfietsen hebben op de achteras kettingspanners. Als u eerst de achterasmoeren hebt losgedraaid, kunt u met die spanners de ketting weer strak zetten. Daarvoor hoeft u echt niet naar de vakman.

Werk om en om, eerst de linker spanner een halve slag en daarna de rechter. Zo blijft het achterwiel precies in het midden van de achtervork. Kontroleer als laatste of het achterwiel niet scheef is getrokken, voordat u de asmoeren weer vast draait. Dan zou het wiel namelijk gaan sporen en slijt uw achterband schuin af. Als de ketting te strak staat afgesteld, kunt u de trapper met de hand moeilijk ronddraaien en dat is ook niet de bedoeling.

Fietsketting inkorten

Met een kettingpons kunt u de fietsketting inkorten op de gewenste lengte want aan het bijstellen van de ketting komt een keer een eind. Uw ketting is te lang geworden als u hem ongeveer 5 millimeter van het voorkettingwiel kunt trekken. De ketting moet voor het inkorten eraf worden gehaald.

Zoek de verbindingsschalm op, dat is de enige schakel voorzien van een sluitveertje. Met een kombinatietang drukt u dat veertje eraf. U ziet dat de gesloten kant van de sluitveer in de draai richting van de ketting wijst! Zo moet hij straks ook weer worden terug gezet. Leg de ketting nu strak om de beide tandwielen. Het overlappende stukje moet worden ingekort. Hou er rekening mee dat een binnenschakel aan beide kettingeinden overblijft.

Een nieuwe ketting kopen

Als er te veel speling is kunt u beter een nieuwe ketting kopen. Bij het plaatsen van een nieuwe ketting werkt u op dezelfde manier.

Kettingen zijn verkrijgbaar in twee maten:
  • voor fietsen met twee enkelvoudige tandwielen (12,7 x 3,3 mm);
  • zogenaamde derailleurkettingen voor fietsen met meervoudige voor- en achtertandwielen (12,7 x 2,38 mm).

Derailleur afstellen

Een derailleur afstellen is trouwens ook een klusje wat u besist zelf kunt doen met behulp van de beide stelschroeven die de zijwaartse beweging begrenzen. Doorgaans zijn die voorzien van een aanduiding H en L voor de hoogste en laagste versnelling.

Een derailleurketting heeft geen verbindingsschalm. U kunt zo'n ketting alleen inkorten met een kettingpons. Het asje dat er uit komt, gebruikt u weer om beide kettingeinden te verbinden. Daarna beide as-einden wat overklinken. Niet te hard slaan. De schalm moet natuurlijk goed blijven scharnieren.

Lees verder

© 2008 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tips voor spannen of inkorten van de fietskettingTips voor spannen of inkorten van de fietskettingFietskettingen worden langer naarmate ze ouder worden. Dit is in feite het gevolg van een slijtageproces. Het spannen va…
Fietsketting van kunststof voor de racefietsFietsketting van kunststof voor de racefietsDe ketting van een racefiets brengt de kracht van de renner over op de wielen. Het is belangrijk dat een fietsketting ni…
Fietsketting smerenFietsketting smerenHet is natuurlijk belangrijk als u gaat fietsen dat de ketting lekker soepel loopt. Hiervoor is het noodzakelijk dat u d…
Slijtage van gewrichtenSlijtage van gewrichtenSlijtage komt voornamelijk voor bij ouderen. Artrose wordt veel aan ouderen toegeschreven, maar komt ook bij jongere men…

Laminaatvloer in een handomdraai plaatsenHet plaatsen van een laminaatvloer gaat doorgaans vrij vlotter dan vroeger. U verliest geen tijd meer met het aanbrengen…
Hoe schilderen: soorten verf, voorbereiding en opruimenIn dit artikel worden allemaal tips gegeven hoe je moet schilderen en welke voorbereidingen je moet treffen voordat je k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "Inkorten van een fietsketting"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Special: Fietssport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!