De gevel van je huis laten reinigen of het zelf doen?
Kan je zelf de gevel van je huis reinigen? Als je de gevel van je huis wilt laten reinigen is dat niet goedkoop. Als je het te duur vindt om het door een professioneel gevelreinigingsbedrijf te laten doen, kan je zelf de gevel van je huis reinigen. Het eindresultaat is wellicht niet zo mooi als wanneer je de gevel door een bedrijf laat reinigen, maar de gevel kan zeker een stuk opknappen als je zelf aan de gang gaat. Vooral algen, en vuil uit de lucht maken de gevel 'goor' van kleur. Hoe kan je zelf de gevel van je huis een opfrisbeurt geven?
Gevelreinigers gebruiken vaak als methode zandstralen om gevels van huizen te reinigen. Het zandstralen werkt als schuurpapier en reinigt de gevel zo rigoureus dat meestal ook de voegen hersteld moeten worden. Op zich is dat geen probleem want een nieuwe voeg geeft een woning een mooi fris uiterlijk. Professionele gevelreinigers zijn bedreven in het opknappen van gevels door middel van grondige reiniging met verschillende soorten methodes. Als je het goed wilt laten doen is dit op zich dus een goede keus, maar niet iedereen heeft genoeg geld om de reiniging van de gevel aan een bedrijf uit handen te geven en dan is het ook mogelijk om de gevel zelf een poetsbeurt te geven. Hoe pak je dat aan?
Algen en mossen verwijderen
Om algen en mossen van je gevel te verwijderen kan je natuurlijk speciale chemische middelen kopen die speciaal gemaakt zijn om dergelijke aanslag verwijderen, je vindt deze in de schappen van doe-het-zelf-winkels bij gevelreiniging. Maar je kunt ook zelf een schrobmiddel maken op basis van dikke bleek met water of schoonmaakazijn en water. Gebruik 1 deel (dikke) bleek op 9 delen water, of 1 deel schoonmaakazijn met 2 delen water. Er worden ook wel schoonmaakoplossingen aanbevolen die bestaan uit bleek met water en azijn maar dit is waarschijnlijk onveilig voor je luchtwegen (door bleek met schoonmaakazijn te mengen ontstaat giftig chloorgas).
De gevel kan op verschillende manieren gereinigd worden met een schoonmaakmiddel en een borstel. De borstel moet echter ook weer niet te hard zijn als je aan de gang gaat op een kwetsbare ondergrond zoals bijvoorbeeld stukwerk. Draag altijd huishoudhandschoenen als je aan de klus begint. Besef dat planten die onder je gevel groeien beschadigd zullen worden door welk agressief reinigingsmiddel dan ook, en ook kozijnen kunnen niet altijd tegen bleekwater of andere chemicaliën. Wat dit betreft kan je de planten en kozijnen het beste zoveel mogelijk omzeilen tijdens de schoonmaakbeurt. Probeer het eerst op een stukje van je gevel uit om te zien welk effect je bereiken kunt. Schoonmaakmiddelen die je kunt uitproberen zijn:
- allesreiniger (tegen mos en algen).
- chemische middelen speciaal ontwikkeld voor gevelreiniging algemeen.
- schoonmaakmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor het verwijderen van algen en groene aanslag.
- schoonmaakazijn met water.
- dikke bleek met water.
- een sopje van water met soda en groene zeep.
- hogedrukreiniger.
Tip: bij het schoonmaken van gevels met chemische middelen of een hogedrukspuit, altijd opletten dat je de kozijnen niet beschadigt.
Na het borstelen en schrobben moet een muur schoongespoten worden met schoon water. Dit kan met een gewone tuinslang. Sommige schoonmaakmiddelen moeten eerst enige tijd intrekken om de vuildelen los te weken. Probeer het schoonmaken altijd eerst op een klein stukje van een muur uit, om te zien of het resultaat je bevalt. Verwacht ook geen wonderen van een handmatige schoonmaakbeurt. Professionele gevelreinigers hebben nou eenmaal betere methodes.
Oud vuil op oude gevels
Op de muren van je huis zetten zich in de loop der jaren niet alleen algen en mossen af. Oude gebouwen hebben vaak ook nog diepere verkleuringen door koolstofverbindingen door o.a. de uitstoot van fabrieken en auto's. Onder invloed van vocht kunnen algen en mossen prima groeien op o.a. bakstenen en stukwerk. Op den duur verkleurt een gevel sowieso. De gevel wordt plaatselijk groen (algen en mos), geel (vuil door afloop van water bijvoorbeeld), wit (uitgebleekte vlekken en/of kalkafzetting) en meestal worden gevelstenen ook donkerder van kleur door allerlei soorten vuil. Weersinvloeden zoals regen en zon zorgen ook voor allerlei kleurverschillen, maar dus ook voor de groei van minuscule mossen en algen. Als je muren nog goed zijn van structuur, kan je zelf aan de slag om de stenen te reinigen met schoonmaakmiddelen.
Zelf de gevel reinigen met een hogedrukspuit
Er zijn heel wat mensen die zelf een hogedrukspuit kopen en zelf de gevel reinigen. Op zich is dit prima te doen, en de resultaten zijn wisselend. De een is tevreden en de ander vindt het resultaat tegenvallen. Mogelijk heeft dit met de kleur van de stenen te maken. Lichte (grijze of crèmekleurige) bakstenen komen wellicht eerder fris uit zo'n wasbeurt tevoorschijn dan bruine of roodbruine bakstenen die van zichzelf al donker van kleur zijn. Van tevoren moet je goed bekijken voor welke ondergrond hogedrukreiniging wel of niet geschikt is. Baksteen is harder dan bijvoorbeeld kalksteen, maar natuursteen is ook kwetsbaar.
Ook stukwerk heeft een vriendelijke behandeling nodig dus voor je zelf aan de slag gaat om de gevel van je huis of vakantiehuisje te reinigen is het belangrijk dat je je goed inleest over het materiaal dat moet worden schoongemaakt, en de methode die je wilt toepassen. Gebruik van een hogedrukspuit vergt ook een beetje kennis, dus lees vooraf de gebruiksaanwijzing. Pas bijvoorbeeld op dat je niet te dichtbij de hogedrukspuit erop zet, want je kunt de voegen ermee beschadigen. Na gebruik van een hogedrukspuit moet de gevel geïmpregneerd worden.
Nadelen zelf gevel reinigen
- niet alle plaatsen zijn gemakkelijk te bereiken.
- er is gevaar voor vallen als je hoog moet werken.
- er is een risico dat je de gevel niet vakkundig behandelt en vervolgens de gevelstenen beschadigt.
- je moet gereedschap huren of kopen als je wilt gaan reinigen met een hogedrukspuit of als je zelf wilt gaan zandstralen.
Nadelen gevel laten reinigen
- het is duurder dan zelf aan de gang gaan.
- het voegwerk moet bij zandstralen hersteld worden.
- afhankelijk van de gebruikte methode kunnen stenen poreus worden waardoor (herhaaldelijk) impregneren nodig is.
Methodes om de gevel te laten reinigen
Veruit de meeste mensen kiezen voor professionele gevelreiniging. Het resultaat is meestal enorm. De gevel ziet er weer als nieuw uit, lichter van kleur en met een mooie nieuwe voeg. Ook weet je bij professionele gevelreiniging dat je gevel met zorg behandeld wordt. Wel is het zo gevelreinigers ook vaak met de hogedrukspuit aan de gang gaan, in combinatie met het zandstralen van je gevel. Dit is voor de stenen niet echt goed, want door zandstralen wordt de buitenste laag van het steen eraf geschuurd. De stenen worden hierdoor ruwer, dus bevattelijker voor het opnemen van nieuw vuil. Daarom moeten de gevels na dergelijke behandelingen om de paar jaar opnieuw geïmpregneerd worden, waar ook weer kosten aan verbonden zijn. Bespreek daarom vooraf wat de mogelijkheden zijn om de gevel te laten reinigen en laat een paar offertesmaken door meerdere bedrijven. Professionele gevelreinigers kunnen gebruikmaken van verschillende soorten methodes om muren te reinigen. Zo kan er gebruikgemaakt worden van:
- hogedrukreiniging.
- zandstralen.
- stoomreiniging.
Zelf oud vuil van de gevel verwijderen
Oudere gebouwen hebben nogal eens last van verkleuringen door koolstofverbindingen. Hoe langer een gebouw bestaat hoe langer zij aan de uitstoot van fabrieken en vervoersmiddelen blootstaan. In de loop der jaren worden gebouwen vies en de gevels verkleuren door alle roet- en vuildeeltjes. Oudere vervuiling is nog lastiger te verwijderen dan vrij nieuwe vervuiling, omdat het vuil dieper in de stenen getrokken is. Ook in dat geval blijft professionele gevelreiniging de meest efficiënte en meest betrouwbaarste oplossing.