Het repareren van krassen of schade aan een houten tafel

Het repareren van krassen of schade aan een houten tafel Een meubelstuk als een tafel wordt regelmatig gebruikt, waarbij de kans op slijtage of op schade vrij groot is. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ingetrokken vetvlekken, krassen, deukjes of ingebrande brandplekken van bijvoorbeeld een gourmetstel zitten al snel in de houten tafel. Dergelijke schade kan zeer storend overkomen, aangezien een tafel toch een prominent meubelstuk is en de schade altijd bedekt houden onder een tafellaken is vaak ook geen optie. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de schade aan een tafel te herstellen.

Kaarsvet verwijderen van een houten tafel

Een van de problemen die al sneller voorkomen bij een tafel zijn vlekken van kaarsvet. Als een kaars op het houten blad van een tafel druppelt, stolt het kaarsvet snel en zorgt dit voor een vlek. Het overtollige kaarsvet verwijderen is vaak niet het probleem, dit kan door het simpelweg af te steken met bijvoorbeeld een bankpas. Hierbij is het wel belangrijk om geen scherpe voorwerpen te gebruiken omdat deze krassen aan de tafel kunnen veroorzaken. Nadat het overtollige kaarsvet is verwijderd, zit er echter nog steeds een vlek op de tafel van het kaarsvet. Deze vlek kunnen we met een doekje gedrenkt in wasbenzine voorzichtig weghalen. Let hierbij op dat je de wasbenzine eerst test op een onzichtbare plek van de tafel; er zijn veel verschillende eindbehandelingen van een houten meubelstuk mogelijk en er bestaat een kans dat de wasbenzine met deze afwerking reageert. Als de wasbenzine geen schade achterlaat op het onzichtbare gedeelte van de tafel, kan de vlek weggepoetst worden. Let hierbij op dat de vlek wel goed nagespoeld wordt, zodat er geen resten wasbenzine op de tafel blijven zitten.

Een andere manier om het kaarsvet te verwijderen is door het af te spoelen onder een continue stroom van zeer heet water. Hierdoor zal het gestolde kaarsvet weer vloeibaar worden en van het tafelblad afgaan. Deze methode werkt dus alleen als de vlek zich dicht bij de randen van de tafel bevindt, aangezien het kaarsvet anders elders op de tafel weer koud wordt en weer opnieuw stolt.

Krassen verwijderen

Ook krassen komen vaak voor op houten tafels. Er wordt natuurlijk aan de tafel gegeten, waarbij bestek of overige voorwerpen al snel een kras kunnen achterlaten. Gelukkig zijn ook dergelijke krassen te behandelen zonder de volledige tafel te hoeven opschuren en opnieuw te moeten verven. Voor het verwijderen van krassen in houten tafels zijn er verschillende reparatiesets te koop die allen werken volgens het principe van vullen met kleurgelijke substantie. Een van dergelijke sets werkt bijvoorbeeld met verschillende tubes gekleurde was, die op kleur in de kras gevuld kunnen worden, waarna de overtollige was verwijderd kan worden. Een dergelijke behandeling kan een kras stukken minder zichtbaar maken dan een onbehandelde kras, maar de beste manier is toch nog altijd de meest arbeidsintensieve; de tafel opschuren en opnieuw afwerken.

Brandplekken in een houten tafel

Ook brandplekken in een houten tafel komen al snel voor. Vaak komt dit door voorwerpen zoals een gourmetstel, waarbij de hitte een schroeiplek in de tafel kan veroorzaken. Dergelijke brandplekken zijn zeer ontsierend voor de tafel en zijn ook lastiger te verwijderen. Het probleem van brand- of schroeiplekken in een houten meubel is dat ze vaak dieper zitten dan alleen de oppervlakte. Om dit te controleren kun je kijken naar hoe hard het hout nog is in het centrum van de brandplek. Als het hout daar nog de normale structuur heeft en de normale hardheid heeft, is het mogelijk dat de brandplek alleen aan de oppervlakte zit. Indien de schroeiplek niet te diep zit, kan de tafel tot die diepte goed afgeschuurd worden en daarna opnieuw afgewerkt worden. Let hierbij wel op dat er zo diep geschuurd moet worden totdat de plek volledig onzichtbaar is geworden. Afhankelijk van de afwerking van de tafel zal de plek anders weer voor altijd zichtbaar zijn in het eindresultaat. Als de plek te diep zit, is er geen andere mogelijkheid dan al het aangetaste hout zoveel mogelijk wegsteken, het gat te vullen met houtvuller en de tafel een ondoorzichtige afwerking te geven om de reparatie te bedekken.

Deukjes in een houten tafel herstellen

Sommige deukjes in een houten tafel zijn te herstellen, hoewel dit niet geldt voor deuken die veroorzaakt worden door objecten die er tegenaan gestoten zijn. Sommige vervormingen of deuken in een houten tafel kunnen ook ontstaan door een andere vochtigheid dan het omliggende hout; bijvoorbeeld doordat dit gedeelte lang is blootgesteld aan een heet object. In een dergelijk geval is het hout daar droger geworden, waardoor het krimpt. Een dergelijke schade is te herstellen door opnieuw vocht toe te voegen aan de deuk. Dit kan door een druppel water op de deuk te leggen en deze na een half uurtje te verhitten door voorzichtig de punt van een soldeerbout in de druppel te houden. Let hierbij wel op dat de bout de tafel niet raakt.

Deuken veroorzaakt door objecten die er tegenaan gekomen zijn, zijn alleen te herstellen door ze te vullen en de tafel opnieuw af te werken. Dit werk is tijdsintensief en heeft niet altijd het gewenste eindresultaat omdat de vuller altijd zichtbaar blijft, tenzij de tafel dekkend wordt afgewerkt. Als de deuk zich op een goed schuurbare locatie bevindt is het dan ook aan te raden om de deuk als het ware weg te schuren. Dan kan de structuur van het hout in het eindresultaat weer zichtbaar gemaakt worden.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschadigingen aan houten meubelen reparerenBeschadigingen aan houten meubelen reparerenOok al probeer je zo zuinig mogelijk op je meubelen te zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe kan je kleine mank…
Meubilair onderhouden, zo doe je dat!Meubilair onderhouden, zo doe je dat!We houden er allemaal wel van om in een mooi en gezellig huis te wonen dus gaan we op zoek naar het perfecte meubilair o…
Houten kozijnen herstellen en reparerenHouten kozijnen herstellen en reparerenHet vervangen van aangetaste houten kozijnen kan een dure en intensieve klus zijn. Gelukkig hoeven houten kozijnen met h…
Het repareren van een parketvloerHet repareren van een parketvloerEen houten vloer kan zeer mooi zijn, maar kan ook snel beschadigen of kromtrekken. Een beschadiging kan bijvoorbeeld ont…
Hoe kan ik een gat in een tegel reparerenHoe kan ik een gat in een tegel reparerenEen gat in een tegel, bijvoorbeeld een boorgat of een plek waar een plug in zit, kan zeer storend overkomen. Er zijn all…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.