Hoe creëer je meubels met een ''old look''?
Zie je ze ook wel eens, van die meubels die eruit zien alsof ze al eeuwen oud zijn? En denk je dan: ''Dat is mooi, dat wil ik ook!'' Nou, dat kan! Dit soort meubels zijn gemakkelijk zelf te creëren. Je moet alleen even weten hoe. En het is op het moment helemaal hot, die ''old look''.
De term ''old look''
Ga je op het internet zoeken, dan vind je veel verschillende termen voor meubels met een oud uiterlijk. Old look, brocant, vintage, shabby shic, nostalgisch. Dit zijn termen die je veelal tegenkomt. Wat maakt nou dat deze meubels er oud uit zien? Ze hebben een verflaag die hier en daar wat vlekt en ''weggesleten'' is tot het hout, alsof het meubelstuk jaren onder het stof heeft gestaan en weer tevoorschijn is gehaald.
Is ''old look'' prijzig?
Nee, ''old look'' meubels hoeven helemaal niet prijzig te zijn. Dat is o.a. het leuke aan het creëren van deze meubels. Om dit soort meubels te creëren koop je juist tweede hands meubels. Denk aan Marktplaats, Tweedehandsnet of de kringloopwinkel. Voor een prikkie koop je een meubelstuk. Een tafeltje, eettafel, een kast(je). Al voor een paar euro heb je bijvoorbeeld bij de Action een verf waarmee je de kast later gaat bewerken. Er is ook vaak maar één laag verf nodig om het oud uitziende effect te krijgen.
Meubels van hout
Om het mooiste oude effect te krijgen neem je een meubel van hout. Liefst donker hout. Denk aan antieke meubels, kersenhout.
De verf
De ''old look'' kun je met verschillende soorten verf bereiken.
- Grondverf (goedkope grondverf vind je bijvoorbeeld bij de Action voor een paar euro per pot)
- Zijdeglans verf (ook dit kun je goedkoop bij Action krijgen, anders bij de bouwmarkt)
- White- of greywash verf (te koop bij o.a. de bouwmarkt)
- Krijtverf (te koop bij o.a. de bouwmarkt; lijkt op whitewash)
Sommige meubelstukken hebben een laklaag. De verf zal hierop niet goed pakken. Je kunt deze laag verwijderen met afbijt of er licht overheen gaan met staalwol (dit laatste kost wel wat tijd. Laagje voor laagje haal je de laklaag eraf) . Soms is alleen wasbenzine al genoeg als er een waslaag op het meubelstuk zit.
Hoe ga je te werk?
Wat heb je nodig:
- Het meubelstuk
- Schuurpapier (zorg dat je er aardig wat van hebt. Denk aan schuurpapier bij de Action. Veel op één rol)
- Een goede ontvetter (water met amonia of St Marc, te koop bij de bouwmarkt)
- Verf rollertjes met verfbakje
- Verf naar keuze
Werkwijze:
- Ga na of er een laklaag of wasbenzine laag op het meubelstuk is aangebracht. Verwijder deze laag eerst. Zie hierboven op welke manier.
- Schuur het meubelstuk lichtjes
- Ontvet het meubelstuk met een doek. Ga er een aantal keer goed overheen op alle plekken.
- Laat het meubelstuk even drogen.
- Doe je gekozen verf in een bakje en neem een roller(tje); gebruik je grondverf, rol het meubelstuk licht en kies zelf de plekken waar je minder hard overheen wil of wilt ontwijken. Je krijgt dan het effect van afgesleten plekken. Grondverf kan volstaan met één deklaag. Gebruik je lak, gebruik dan ook eerst de grondverf (kleur van het meubelstuk). Schuur na het lakken de plaatsen op het meubelstuk die jij afgesleten wilt hebben als het meubelstuk droog is. Gebruik je white-, greywash of krijtverf, dan zijn meestal twee lagen nodig. Deze verf vlekt wat meer. Ook hier kun je later wat plekken schuren die je het afgesleten effect wilt geven. Gebruik hieronder ook eerst een laag grondverf
Kast licht geschuurd, ontvet en in één laag witte grondverf (Action) gezet.