Regelmatig onderhoud aan de woning voorkomt hoge kosten

Regelmatig onderhoud aan de woning voorkomt hoge kosten Regelmatig onderhoud aan de woning voorkomt hoge herstelkosten. De woning behoudt ook zijn waarde bij een eventuele verkoop. In de meeste gevallen is het verstandig om kleine reparaties meteen uit te voeren. Het kan behoorlijk schelen in de kosten en het voorkomt irritaties. Het onderhoud bestaat uit controleren, schoonmaken en repareren en dient één tot twee keer per jaar te worden uitgevoerd. De meeste klussen kunnen door de handige doe-het-zelver worden gedaan. Het jaarlijkse onderhoud aan het ventilatiesysteem kan beter door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd.

Kleine reparaties aan de woning

Voer kleine reparaties meteen uit en wacht er niet mee tot het periodieke onderhoud. Onder kleine reparaties valt bijv. iets dat niet goed meer werkt of dat kapot is zoals:
  • Een lekkende kraan
  • Een piepende deur
  • Een kapot slot

Het schilderwerk

Reinig het schilderwerk (kozijnen, deuren) elke maand met sop om slijtage te voorkomen. Controleer het schilderwerk twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar, op barsten, scheuren, blazen en kale plekken. Schuur het houtwerk en breng een nieuwe verflaag aan. Door het schilderwerk te herstellen wordt verdere schade voorkomen. Controleer het houtwerk ook op rotte plekken. Steek met een priem in het hout. Liggende delen en drempels hebben een grotere kans op houtrot. Het rotte hout moet worden verwijderd waarna de plek met houtrotvuller wordt gevuld. Bij grote plekken wordt het rotte stuk vervangen door een nieuw stuk hout.

Het onderhoud aan hang- en sluitwerk

Controleer de draaiende delen van deuren en kozijnen. Draaiende delen die onvoldoende speling hebben verhogen de kans op rottende raamstijlen en verbindingen. Breng olie aan op de scharnieren van deuren en ramen zodat ze gemakkelijk open en dicht gaan. Controleer de kitranden bij ramen met een dubbele beglazing op lekkage.

Muren

Kijk de muren na op scheuren, vochtdoorslag en voegwerk. Via gaten en scheuren in de muur kan water en ongedierte naar binnen komen.

Elektriciteit

Test de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar schakelt de stroom uit bij kortsluiting en voert de lekstroom af naar de aarde. Kijk ook of er voldoende groepen zijn voor alle aanwezige apparatuur.

Het dak

Maak de dakgoot schoon omdat vuil de afvoer verstopt en het verouderingsproces van de goot versnelt. Let ook op eventuele scheuren en lekkage. Kijk of de dakpannen recht liggen, niet poreus zijn of gebarsten. Leg scheve dakpannen recht en vervang de kapotte of poreuze.

Waterleiding

Kijk of het wieltje van de watermeter blijft draaien als alle kranen dicht zijn gedraaid, dit kan duiden op lekkage. Kijk ook in de kruipruimte naar eventuele lekkage. Na een vorstperiode kunnen waterleidingen die waren bevroren ontdooien en gaan lekken. Sluit de buitenkraan af voor het begin van de winter om bevriezing te voorkomen en zet het aftapkraantje open om de waterleiding leeg te laten lopen.

Kitaansluiting in de keuken en badkamer

Controleerde kitaansluitingen rond de douchebak, het bad of het keukenblad en vernieuw deze zo nodig. Slechte voegen kunnen lekkage veroorzaken.

Ventilatiesysteem en cv-ketel

Voor een goed werkende warmte terugwinbox (WTW- box) is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Dit onderhoud bestaat uit:
  • Een keer per maand schoonmaken met een stofzuiger.
  • Twee keer per jaar de afzuigpunten van de mechanische en balansventilatie schoonmaken omdat vervuiling de capaciteit van de ventilatie vermindert.
  • Een keer per jaar de filters vervangen om een ongezond binnenklimaat te voorkomen.
  • Een keer per jaar schoon laten maken door een gespecialiseerd bedrijf om verminderde capaciteit te voorkomen.

Onderhoud cv-ketel

Vul de cv-ketel één tot twee keer per jaar bij om storing te voorkomen. Vaker bijvullen kan duiden op lekkage. Ontlucht ook de radiatoren en cv leidingen omdat te veel lucht in de radiatoren de warmteafgifte beperken. Maak alle ventilatieroosters schoon met een stofzuiger. Vervuiling vermindert een goede ventilatie.

Het riool

Reinig rioleringsbuizen om verstoppingen te voorkomen. Doe dit door regelmatig de warme kraan open te draaien en de wasmachine aan te zetten op kookstand. Voeg eventueel wat soda toe en het aangekoekte vuil en zeepresten spoelen weg.

De open haard

Laat de schoorsteen vegen voordat het stookseizoen begint om brandgevaar te voorkomen.
© 2013 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maandelijkse kosten voor onderhoud van een eigen huisMaandelijkse kosten voor onderhoud van een eigen huisWat een eigen huis in werkelijkheid kost, openbaart zich bij huiseigenaren vaak pas ná aankoop. Uiteraard kunnen de onde…
Voor- en nadelen van hurenVoor- en nadelen van hurenIk ben zelf iemand die huurt, voornamelijk omdat ik eerst de financiële middelen en zekerheid niet had om een huis te ko…
Storing elektriciteitStoring elektriciteitEen elektricien verhelpt storingen aan elektra, legt nieuwe bedradingen aan, verzorgt installaties van bijvoorbeeld verw…
Eigen huis? Let op de onderhoudskostenEigen huis? Let op de onderhoudskostenBij de afweging om wel of niet een huis te kopen moet je ook stil staan bij de hoogte van de onderhoudskosten van een ei…

Schilderen Verftechnieken - Effecten met verf aanbrengenSchilderen Verftechnieken - Effecten met verf aanbrengenToepassen van verschillende verftechnieken bij het schilderen. Als variatie op egaal dekkend of transparant schilderwerk…
Kelder waterdicht makenAls je last hebt van vochtproblemen in de kelder door optrekkend vocht dan kun je daar iets aan doen. Vochtbestrijding k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • Vereniging eigen huis
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 21-02-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.