Storing zoeken bij uitvallen aardlekschakelaar
De aardlekschakelaar zorgt voor uw veiligheid in en om het huis tegen elektrische aanraking. Het schakelt de elektriciteit uit indien er een lekstroom (>30mA) door de aardlekschakelaar stroomt. Als de aardlekschakelaar aanspreekt zult u dit snel in de gaten hebben. U heeft dan geen stroom meer in delen van het huis. Apparaten en licht zullen dan niet meer werken. Het is daarom ook raadzaam om een zaklamp in uw slaapkamer bij de hand te hebben zodat u licht in de buurt heeft als dit zich 's nachts voordoet. Ik zal u uitleggen hoe u kunt achterhalen in welke groep de storing zich bevindt.
Algemeen
In de meterkast van uw huis bevindt zich de groepenkast waarin de aardlekschakelaar(s) en alle afgaande groepen (automaten)zitten. Hier hoort ook een groepenkaart bij aanwezig te zijn waar u op kunt zien welke groep welk gedeelte van het huis van energie voorziet en achter welke aardlekschakelaar deze zit.
Een aardlekschakelaar zorgt huidig voor de beveiliging van een max. aantal groepen van 4 (in oudere huizen kan dit nog meer zijn). Afhankelijk van de grote van het huis kunnen zich in uw groepenkast dus meerdere aardlekschakelaars bevinden. In de groepenkast kunt u zien welke aardlekschakelaar uit staat (lipje staat omlaag).
Fout in groep zoeken
We gaan nu achtereenvolgens de volgende handelingen uitvoeren:
- Schakel alle groepen (automaten) die achter de uitgeschakelde aardlekschakelaar zitten uit (lipje omlaag doen).
- Schakel de aardlekschakelaar in. Door het lipje omhoog te zetten schakelt u de aardlekschakelaar weer in. Deze zou nu in moeten blijven. (Indien dit niet het geval is neem dan contact op met een deskundig persoon).
- Schakel nu één voor één de groepen weer in. Als bij het inschakelen van een groep de aardlekschakelaar uit gaat, zit hier een fout in.
U kunt nu deze groep uitlaten staan, de aardlekschakelaar inschakelen en de andere groepen inschakelen. U heeft nu weer overal stroom behalve op de groep met de fout die u uitgelaten heeft.
De veroorzaker zoeken
Nu gaan we naar de volgende stap. Kijken of we kunnen achterhalen wat de storing veroorzaakt.
Dit doen we als volgt:
- Kijk op de groepenkaart welk gedeelte van het huis door deze groep van energie wordt voorzien. Als op deze groep ook buitenverlichting zit zullen we deze eerst controleren, (vocht is heel vaak de oorzaak van het aanspreken van de aardlekschakelaar) voordat we doorgaan naar de volgende stap. Zit er niets van buiten bij dan kunnen we door naar stap 2, is dit wel het geval koppel dan de buitenverlichting af en probeer de groep in te schakelen. Aardlekschakelaar blijft in als het probleem verholpen is. Als dit de veroorzaker van het probleem was hoeven de volgende stappen niet uitgevoerd te worden.
- Haal alle stekkers van alle apparaten in het gedeelte dat door de groep van energie wordt voorzien uit het stopcontact.
- Schakel de desbetreffende groep in.
- Ga vervolgens alle stekkers weer één voor één in het stopcontact stoppen. Wanneer het apparaat met het probleem in het stopcontact gestoken wordt zal de aardlekschakelaar uitspringen. Laat dit apparaat uit het stopcontact en schakel de aardlekschakelaar weer in. Het desbetreffende apparaat zal door een deskundig persoon gecontroleerd moeten worden voordat het weer in gebruik genomen kan worden.
Indien u om welke reden dan ook niet zeker bent van uw zaak laat de desbetreffende groep uit staan en schakel dan altijd een deskundig persoon in.
Vergeet u ook niet de aardlekschakelaar regelmatig te testen op een correcte werking. Dit kunt u doen door op de aardlekschakelaar de test knop in te drukken. De aardlekschakelaar dient dan uit te springen. Vergeet deze erna niet weer aan te zetten!