De badkamer verbouwen
Een badkamer verbouwen doe je niet zomaar van een schetsje. Een goede werktekening voorkomt vervelende verrassingen en bespaart veel tijd bij de uitvoering.
Waarom de badkamer verbouwen?
Voorbij zijn de tijden dat de badkamer een natte cel was, uitgerust met sanitaire producten die alleen maar functioneel moesten zijn en waarbij de esthetische aspecten een ondergeschikte rol speelden.
De badkamer had destijd alleen tot doel het lichaam te reinigen. Terwijl de overige ruimtes in de woning werden ontworpen volgens eigen smaak, bleef de deur van de badkamer, soms ook uit een misplaatst gevoel van schaamte, gesloten.
De redenen waarom men zijn badkamer wil of misschien wel moét renoveren, kunnen vaak erg divers zijn: het kan om esthetische of functionele redenen gaan maar in elk geval is een hoge mate van hygiëne gewenst. Want in verband met de hoge luchtvochtigheid is een badruimte de eerst aangewezen plek voor
aantasting door schimmels.
Van schets naar maattekening
Na een ruwe schets moeten de ideeën in een maattekening uitgewerkt worden:
- dat begint in de regel met een plattegrond op schaal, uitgaande van een kale ruimte en rekeninghoudend met isolatie, betimmeringen en afwerklagen;
- met de maten uit de sanitairbrochures kunnen vervolgens de plaatsen van de aansluitpunten exact worden aangegeven. Daarbij mogen uiteraard de verlichting en de elektraleidingen niet ontbreken;
- indien mogelijk dient men bij het ontwerp al zoveel mogelijk rekening te houden met de maat van bijvoorbeeld de vloertegels om naderhand zo weinig mogelijk tegels op maat te hoeven maken.
Aan- en afvoerleidingen voor water
Voor een douche, een ligbad, toilet en twee wastafels bijvoorbeeld, moeten vele meters waterleiding en afvoerleiding worden geïnstalleerd. Het is niet alleen zaak om daarvoor de geschikte aansluitpunten te vinden maar ook om ze netjes weg te werken. Dat geldt met name voor de dikkere afvoerleidingen.
Aangezien liggende afvoerleidingen per meter enkele centimeters schuin naar beneden moeten aflopen (“op afschot”) is men bijvoorbeeld genoodzaakt om een verafgelegen douchebak op een hoger niveau aan te brengen.
Elektriciteit in de badkamer
Volgens de geldende installatievoorschriften wordt een badkamer in (gevaren)zones verdeeld. Voor elke zone is aangegeven wat wel en niet mag met elektra:
- in zone 0 (bad en douchbak) en in zone 1 (de ruimte daar recht boven tot 2,25 meter) zijn installaties en het gebruik van elektrische apparaten uiteraard niet toegestaan;
- in zone 2 mag dubbel geïsoleerde verlichting worden geïnstalleerd;
- buiten zone 2 mogen normale verlichting en schakelmaterialen worden gebruikt mits beveiligd door een aardlekschakelaar.
Water besparen in de badkamer
De consument toont steeds meer verantwoordelijkheidsbesef in de omgang met natuurlijke hulpbronnen en zoekt ook bij het baden en douchen naar mogelijkheden om effectief op water en
energie te besparen.
Met name het thema “zuinig met water” werd in de afgelopen jaren steeds populairder, en niet zonder reden. Zuinig omgaan met water is niet alleen uit milieu-oogpunt belangrijk maar ook omwille van het persoonlijk
financieel budget. Douchen wint daarom steeds meer aan betekenis, mede uit milieu-oogpunt uiteraard. Bovendien worden douchecabines tegenwoordig in talloze betaalbare instapversies aangeboden.