Vloerverwarming aanleggen, keuze uit diverse soorten
Het aanleggen van vloerverwarming kan op verschillende manieren. Vloerverwarming bestaat uit de varianten hoofdverwarming en (uitgebreide) bijverwarming. Met behulp van warm water of elektriciteit kun je een vloer verwarmen. Er zijn ook systemen te koop waarbij je door middel van zonne energie vloerverwarming kunt aanleggen. Zonne energie is niet alleen goedkoper, maar vooral ook duurzamer voor het milieu.
Vloerverwarming aanleggen in groepen
Bij het aanleggen van vloerverwarming bepaal je eerst hoe je een bepaalde ruimte wilt gaan verwarmen. Er bestaan verschillende groepen vloerverwarming. Afhankelijk van de ruimte en of je ook gebruik wilt maken van extra radiatoren kun je een groep kiezen. Bij het aanleggen van vloerverwarming kun je kiezen uit de groepen:
- hoofdverwarming
- uitgebreide bijverwarming
- bijverwarming
Vloerverwarming als hoofdverwarming
Hoofdverwarming betekent dat je door middel van vloerverwarming de gehele ruimte gaat verwarmen. Er zijn in die betreffende ruimte geen radiatoren aanwezig. Omdat de vloerverwarming als hoofdverwarming fungeert, is het ook niet nodig om nog extra radiatoren te installeren. De warmte afgifte vanuit de vloer is meer dan voldoende om de volledige ruimte te verwarmen.
Uitgebreide bijverwarming
De term bijverwarming zegt het al, het gaat om additionele verwarming. Uitgebreide bijverwarming geeft net iets meer warmte af als normale bijverwarming. In de ruimte waarin je uitgebreide bijverwarming toepast zijn enkele aanvullende radiatoren nodig om de gehele ruimte goed te kunnen verwarmen. Je kunt bijvoorbeeld enkele radiatoren plaatsen onder vensterbanken en de rest van de ruimte door middel van vloerverwarming verwarmen.
Vloerverwarming als bijverwarming
Wanneer vloerverwarming wordt gebruikt als bijverwarming dan gaat het er om in een bepaalde ruimte de kou uit een vloer te halen. Vloerverwarming als bijverwarming wordt bijvoorbeeld toegepast in bijkeukens. Aanvullende radiatoren zijn nodig om de ruimte in zijn geheel goed te kunnen verwarmen.
Vloerverwarming met water
Vloerverwarming kan met behulp van warm water. Bij het aanleggen van vloerverwarming met warm water wordt gebruik gemaakt van kunststof buizen. Deze kunststof buizen worden in de vloer verwerkt door ze in te frezen of door ze vast te binden aan staalmatten of noppenschuim. Aan de onderkant, op de ondervloer, wordt isolatiemateriaal aangebracht waardoor de warmte afgifte naar de bovenkant toe groter wordt.
De kunststof buizen worden aangesloten op een regel- of verdeelunit. De regelunit hangt tussen de vloerverwarming en de centrale verwarmingsunit in. In de regelunit zit ook een pomp die zorgt voor een juiste circulatie van het warme water door de vloer. Een thermostaat is ook aanwezig die er voor zorgt dat het water niet boven een bepaalde temperatuur komt.
Vloerverwarming met elektriciteit
Naast vloerverwarming op basis van warm water bestaat er ook vloerverwarming door middel van elektriciteit. In de vloer worden elektriciteitsdraden verwerkt die warm worden. Deze draden worden vlak onder de vloertegels verwerkt omdat ze ander niet genoeg warmte kunnen afgeven. Elektrische vloerverwarming wordt eigenlijk alleen maar toegepast als je heel snel voor een korte tijd een ruimte wilt verwarmen.
Vloerverwarming en zonne energie
Verwarmen met warm water is kostentechnisch voordeliger dan verwarmen met stroom. Met behulp van een zonneboiler is het mogelijk om een vloer te verwarmen. Ook hierin heb je de keuze om te kiezen tussen zonnecellen die stroom opwekken of zonnecellen (buizen) waar water doorheen stroomt om op te warmen. Bij sommige systemen kun je het hele jaar door voldoende warmte genereren om je huis te verwarmen. Als je de ruimte ervoor hebt dan is een overweging om vloerverwarming op zonne energie te nemen zeer de moeite waard!