Plafond: plaatsen en monteren van plafondplaten
Veel bedrijven en particulieren hebben plafondplaten in hun pand. Dit hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende redenen waarom ze plafondplaten laten plaatsen en monteren. Het kan gaan om het aanzien, geluidsisolatie, akoestiek of om het plafond lager te maken. U kunt zelf de plafondplaten plaatsen of dat laten doen door een aannemer. In dat laatste geval zijn de kosten wel hoger, want alles heeft een prijs.
Veel particulieren bedrijven laten plafondplaten in hun zetten. Dat zijn platen die in een systeemplafond worden gezet. Een systeemplafond is een systeem waarbij er een ophangsysteem wordt gecreëerd met een plafondprofiel. Dit profiel hangt een stuk onder het plafond. De platen worden op de verschillende laten gelegd waardoor er als het ware een nieuw, lager plafond wordt gecreëerd. Het systeemplafond is sinds de jaren zestig in opkomst gekomen en wordt met name veel gebruikt in bedrijfspanden. In een later stadium zijn particulieren het ook gaan overnemen, maar het is nog steeds een minderheid die plafondplaten gebeurd.
Plafondplaten bij hoog plafond
Er zijn verschillende redenen waarom particulieren en bedrijven plafondplaten willen. De eerste reden is omdat het de esthetiek ten goede kan komen, met andere woorden het aanzien. Soms kan een plafond erg grauw zijn om kunnen er vlekken op zitten, bijvoorbeeld door schimmel. Plafondplaten zijn een goede methode om deze onvolkomenheden te verhullen. Ook kunnen plafondplaten worden gebruikt bij een hoog plafond. Door de platen aan te brengen kan het plafond ook lager worden. Een andere reden waarom plafondplaten worden aangebracht is omdat het de akoestiek ten goede komt. Zeker in ruimtes met een hoog plafond kan er veel galm zijn. Ook in concertzalen waar de akoestiek niet goed is kan er soms gebruikt worden gemaakt van plafondplaten om de akoestiek te veranderen.
Plafondplaten en geluidsisolatie
Een andere reden waarom bedrijven en particulieren een plafond aanbrengen is om te dienen als geluidsisolatie. Dit kan gebeuren in bijvoorbeeld flats waar de muren niet al te dik zijn. De plafondplaten kunnen dan dempend werken zodat de verschillende buren niet te veel last van elkaar hebben. Soms worden plafondplaten ook gebruikt om bepaalde apparatuur, waterleidingen of elektriciteitskabels achter op te bergen. Een laatste reden waarom er soms voor plafondplaten wordt gekozen is omdat het de lichtreflectie verbeterd. In sommige ruimten is er te veel licht. Dit kan bijvoorbeeld sterk weerkaatst worden als het plafond wit is. Met plafondplaten kan daar iets aan gedaan worden.
Plafondplaten van gips en hardmineraal
De plafondplaten in Nederland zijn meestal 60 bij 120 cm of 60 bij 60 cm. In veel gevallen zijn de gipsplaten van gips of hardmineraal. Daarbij wordt meestal gebruik gemaakt van papier. Hardminerale platen werken bijvoorbeeld voor het reduceren van galm. Zachtminerale platen worden ook veel gebruikt. Zij zijn gemaakt van steenwol. Dit zijn het soort platen die vooral veel gebruikt worden in kantoren.
Laten montere van plafondplaten
U kunt er voor kiezen om de plafondplaten zelf te monteren. U kunt het ook laten doen door een specialist of aannemer. Er zijn wel bepaalde kosten aan verbonden, want alles heeft een prijs. U kunt bij de meeste bouwmarkten, zoals Formido, Gamma, Hornbach of Agnes. Via hun is het meestal ook mogelijk om een specialist in te huren die plafondplaten komt plaatsen.