Kamerplanten: zo verzorgen we onze orchideeën

Kamerplanten: zo verzorgen we onze orchideeën Orchideeën spreken tot de verbeelding van zowat alle bloemenliefhebbers. Toch hebben deze exotische prachtbloeiers de kwalijke reputatie bijzonder moeilijk én veeleisend te zijn, en dit zowel op het vlak van verzorging als onderhoud. Hoe verwennen en verzorgen we nu deze schitterende kamerplanten, zoadat we ieder jaar weer met volle teugen van hun uitzonderlijke bloemenpracht kunnen genieten? Maar hoe krijgen we uitgebloemde orchideeën het volgend jaar weer in bloem?

Warme standplaats

De meerderheid der orchideeën, zoals de bij ons bijzonder populaire Phalaenopsis zijn afkomstig uit de tropische regenwouden. Vaak groeien ze op boomstammen, of in de oksels van takken. Orchideeën verkiezen bij voorkeur een warme en tochtvrije standplaats met zoveel mogelijk licht. Deze tropische bloemen houden echter niet van de volle zon. Dan lopen ze immers het gevaar dat hun bladeren zullen verbranden. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht mag nooit hoger oplopen dan acht graden.

Luchtige potgrond tegen wortelrot

De wortels van onze orchideeën zijn erg gevoelig voor wortelrot. Wortels van orchideeën zijn immers bijzonder zwak en teer. Ze groeien uitsluitend in een luchtige, en goed gedraineerde potgrond. Kwaliteitspotgrond, aangevuld met stukjes dennenschors en veenblokjes, verdient de absolute voorkeur. Dennenschors en veenblokjes maken de potgrond van onze orchideeën bijzonder luchtig. Dat zorgt voor een optimale gezondheid van hun broze wortels. Deze zijn erg onderhevig aan wortelrot, meestal de doodsteek voor deze prachtige kamerplant.

Nieuw substraat na bloeiperiode

Onze orchideeën hebben eigenlijk geen nood aan klassieke porgrond. In de tropische regenwouden groeien ze immers tussen takken of op boomstammen, met hun wortels in de lucht. In vele gevallen staan ze bij ons in een voor orchideeën speciaal ontworpen substaat. Dat substraat is meestal een mengsel van boomschors, brokjes turf en/of kokos. We houden onze orchdeeën in een uitstekende conditie, door ze iedere twee jaar een nieuw substraat te geven, bij voorkeur na een bloeiperiode.

Vochtige atmosfeer

Bij de verzorging van onze orchideeën, houden we er zéker rekening mee dat deze bloemen uitsluitend goed gedijen in een vochtige atmosfeer. Een vochtige omgeving betekent echter zéker niet dat ze met hun wortels in 't water mogen staan, wel integendeel. De tere wortels van onze orchideeën kunnen absoluut niet tegen stilstaand water. Het water dat we toedienen, moet dus in staat zijn zo vlug mogelijk terug te vloeien. We gebruiken voor het gieten van onze orchideeën bij voorkeur regen- of flessenwater op kamertemperatuur. Leidingwater is uit den boze. Dit bevat immers té grote concentraties kalk en allerlei schadelijke zouten. We bezorgen onze orchideeën een échte opkikker door hun wortels, die buiten de pot groeien, regelmatig met regenwater te besproeien.

Vloeibare meststof met trage werking

In principe overleven orchideeën zonder extra voeding. Extra voedingsstoffen bevorderen echter hun groei en hun uitzonderlijke bloemenpracht. Tijdens de lente- en zomermaanden geven we ze iedere drie weken extra voeding. In de winter volstaat een weinig voedsel om de vier weken. Dan hebben ze in feite geen extra voedsel nodig, want dan komt hun groei tot stilstand. Op het vlak van hun voeding zijn orchideeën wél kieskeurig. Voor een langdurige én gezonde groei, verkiezen ze bij voorkeur een traag en zacht werkende meststof. Gebruik steeds een soort meststof die speciaal voor deze prachtige kamerplanten werd samengesteld. Deze bevat extra voedings- en sporenelementen, nodig voor de ontwikkeling van stevige, en gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloemenpracht. Nog gemakkelijker zijn de speciale voedingsstaafjes, met voldoende voedingsstoffen voor een periode van maar liefst acht weken.

Uitgebloemde stengel niet helemaal wegknippen

Velen hebben heel wat problemen met het ieder jaar weer in bloem krijgen van hun orchideeën, en dan vooral van de bij ons zo populaire Phalaenopsis. Toch is dat niet zo moeilijk. Orchideeën zijn gemakkelijk weer in bloei te krijgen door hun uitgebloeide, en helemaal verdorde bloemstengel, niet helemaal weg te knippen. We laten daarbij drie ogen aan stengel. Deze ogen herkennen we gemakkelijk aan de verdikking op de bloemstengel van de orchidee. Uit één, en maximum twee van deze ogen, zullen uiteindelijk nieuwe bloemstengels groeien. Na een tweede bloeiperiode, doen we er goed aan de bloemstengel volledig weg te knippen en de orchidee te verpotten. Na het verwijderen van zijn bloemstengel en/of het verpotten, geven we hem een plaatsje waar het gemiddeld zo'n drie graden frisser is dan gewoonlijk. Een plaats op de vensterbank is dan zijn favoriete plekje. We laten onze orchidee daar staan, tot hij weer bloeit. We houden haar zéker uit de buurt van verwarmingstoestellen, radiatoren, kachels of open haarden.

Phalaenopsis erg populair

De Phalaenopsis is bij ons ongetwijfeld de meest populaire orchideeënsoort. Hij levert opvallend grote, en bijzonder kleurrijke bloemen op een lange, korte en vlezige steel. Bij een regelmatig en aangepast onderhoud, bloeit hij twee maanden lang en dit soms meerdere keren per jaar. Een van de minst veeleisende orchideeën is ongetwijfeld de Cymbidium die we gemakkelijk herkennen aan haar volumineuze en langwerpige bos bladeren en grote takken vol bloemen.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën zijn prachtige bloemen die erg populair zijn om in huis te plaatsen. Met de juiste verzorging en de juiste st…
Orchideeën: onderhoud en verzorgingOrchideeën: onderhoud en verzorgingOrchideeën zijn al lang het symbool van de liefde. Over het algemeen hebben ze geen geur, maar hun kleur en schoonheid z…
Orchideeën houden kan iedereenOrchideeën houden kan iedereenHet is te zien aan heel wat vensterbanken: orchideeën zijn ongekend populair. Des te vreemder dat de orchidee nog steeds…
Dendrobium Nobilis, prachtige witte orchideeJanuari. De kerstboom is weg en het is leeg in huis. Dan volgen er nog een aantal lange maanden voor het weer lekker war…

Renovatie: zo kiezen we het juiste materiaal voor onze ramenRenovatie: zo kiezen we het juiste materiaal voor onze ramenMet de start van de lente, denken velen aan een grondige opknapbeurt of zelfs aan het renoveren van hun woning. Moeten w…
Riolering: riool aanleggenRiolering: riool aanleggenHet aanleggen van een riolering kan veel werk kosten. Het brengt ook behoorlijk wat kosten met zich mee wanneer u zelf h…
Reactie

Eunice Roos, 14-08-2015
Hoe vaak geef ik mijn orchidee water? Reactie infoteur, 14-08-2015
Beste Eunice,

Bedankt voor je reactie. Eenmaal water geven per week is ruimschoots voldoende. Tussen twee beurten wél regelmatig nagaan of de wortelkluit voldoende vochtig is. Mag niet uitdrogen.

Zo ga je daarbij te werk:

Hoe? Giet het water niet in het hart van de plant, maar wel op het potsubstraat. Indien je de orchidee echt wil verwennen, ga dan voor de dompel-techniek. Hierbij dompel je de doorschijnende pot onder in een badje lauw water. Laat hem daarna helemaal uitlekken tot er geen water meer achterblijft, want dat kan wortelrot veroorzaken. Wanneer hij droog is, kan hij terug in zijn sierpot.

Hoeveel? De vlinderorchidee heeft weinig water nodig. Eén keer per week volstaat zeker. Hanteer je de dompeltechniek dan kan je kijken of er in de doorschijnende pot nog dampvocht te zien is. Wanneer dit het geval is, moet je hem nog geen water geven, anders wel.

Soort water? Orchideeën zijn zeer gevoelig voor koud water, dus let erop dat het water op kamertemperatuur is. Verder houden deze planten ook niet van chloor en kalk dat vaak in leidingwater zit. Gebruik dus bij voorkeur regenwater. Heb je enkel leidingwater? Kook dit dan even zodat het onthardt en laat het afkoelen voor je het toedient.

Hopelijk kon ik je hiermee helpen. Laat je me iets weten?

Met vriendelijke groet,

Francois

Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.