Orchideeën houden kan iedereen
Het is te zien aan heel wat vensterbanken: orchideeën zijn ongekend populair. Des te vreemder dat de orchidee nog steeds de hardnekkige reputatie heeft een lastige plant te zijn. Integendeel! Verzorging, tips en weetjes over de orchidee.
Een orchidee is een exotische plant, en ook een die maar al te vaak sneuvelt in een Hollands huishouden. Dat doet snel vermoeden dat een orchidee 'dus' niet geschikt is voor het Nederlandse binnenleven, of ongeschikt voor iemand die geen uitzonderlijk groene vingers heeft. Allebei misverstanden.
Vriendelijke verwaarlozing
De gouden tip als het gaat om de verzorging van je orchidee: vriendelijke verwaarlozing, zoals Bloemenbureau Holland het zo mooi formuleert. Wat houdt dat in? Dat de orchidee eerder het loodje legt door te veel liefdevolle verzorging, dan door te weinig - iets wat overigens voor verbazend veel kamerplanten geldt. Enige droogte is door de 'gemiddelde' plant veel beter te overleven dan het nat blijven van de aarde, waardoor wortels gaan rotten en aarde gaat schimmelen.
Wat betekent dat concreet voor de verzorging van de orchidee? Dat één maal per week water geven gewoonlijk prima volstaat. Als de plant in bloei staat, kun je wat orchideeënvoeding geven (te koop bij de ruim gesorteerde bloemen- en plantenwinkel, maar ook bij grote tuincentra.)
Orchidee: verzorging in het kort
- Orchideeën zijn liefhebbers van licht, maar niet van felle zon. Geef de plant dus, zeker in de lente- en zomermaanden, een plek buiten bereik van de volle zon.
- De bloei kan verlengd worden door elke maand speciale orchideeënmest te geven.
- Pakweg twee jaar na aankoop is de orchidee dankbaar als je haar verpot.
- Wist je dat je de meeste soorten orchideeën buiten mag zetten in voorjaar en zomer, bijvoorbeeld om de tuintafel op te fleuren? Wel is het noodzakelijk dat de temperatuur 's nacht niet onder de 9◦C komt, en overdag niet boven de 25◦C.
- En... ook als je niet het allergeduldigste type bent, kun je je best wagen aan het project 'tweede bloeironde.' Praktisch alle soorten orchideeën kennen jaarlijks meerdere bloeiperiodes.
(bron: Bloemenbureau Holland)
Vreemde kostganger
Waarom is de orchidee zo weinig afhankelijk van water? Omdat veel orchideesoorten niet in de grond wortelen, maar aan bomen of rotsen vastzitten. Vandaar dat je in de buitenlandse orchideeënvalleien zo vaak een orchidee praktisch in de lucht ziet hangen.
Symboliek van de orchidee
Waar de rode roos voor liefde staat, is de orchidee het symbool van vriendschap. Ideaal als cadeautje aan iemand die je waardeert dus.
Bloei, uitgebloeid, nieuwe bloei
De orchidee bloeit vaak meer dan twee maanden. Het loont dus de moeite om een uitgebloeide orchidee tot nieuwe bloei te verleiden. Daarvoor knip je de stengel waaraan de bloemen hebben gezeten, af. Dan is het wachten op een nieuwe vorming van stengel en bloemen. In deze periode kan het helpen om de plant nog wat meer te verwaarlozen; het kan best dat de rustperiode niet méér watergift vraagt dan eenmaal per twee weken. Let wel op blad en luchtwortels. Als deze massaal krimpen en afsterven, gaat de 'vriendelijke verwaarlozing' wat te ver.
Soorten
De bekendste orchidee is de Phalaenopsis. Maar er zijn talloze varianten, zoals de tijgerorchidee, de viooltjesorchidee en het venusschoentje. Ongelooflijk genoeg, zijn er al ruim 25.000 soorten orchideeen ontdekt, en het is niet ongebruikelijk dat er weer een nieuwe variant aan de ellenlange lijst toegevoegd wordt. Niet alleen in vorm, ook in kleur kent de orchidee veel variatie, van wit tot zo diep paars dat het praktisch zwart is. Laten we even kort kijken naar de bekendste soorten, en meteen wat leuke wetenswaardigheden over 'orchidee en celebrities' van de specialisten van Bloemenbureau Holland meenemen.
Vlinderorchidee of Phalaenopsis
Vlindervormige bloemen in allerlei tinten van wit en paars tot oranje, met of zonder patroon van spikkels en strepen. Een Maleisische legende noemt de vlinderorchidee de 'goede geest van de jungle': de orchidee geeft positieve energie maar vraagt hier weinig voor terug. In spirituele kringen wordt de orchidee genoemd als mogelijkheid om een ruimte die met negatieve energie verontreinigd is, bijvoorbeeld door verdriet, te reinigen.
Tip: koop als het even kan de orchidee in een transparante pot. Deze zijn bewust gebruikt om te voorkomen dat de plant haar wortels al te veel naar het licht uitstrekt. Of verpot de orchidee in een glazen pot.
Dendrobium
Een bochtige stam, en een kroon van bloemen, praktisch altijd vergezeld van een flinke donkere plek op de zogenaamde 'lip' van de bloem. In Japan geniet deze orchidee de naam van weldoener in huiselijke sfeer: ook zij zou negatieve energie absorberen, én relaties en vriendschappen nieuw elan kunnen geven....
Viooltjesorchidee
De naam zegt het al, de bloemen van deze orchidee doen denken aan die van een viooltje. De bloem is rijkelijk bezaaid met patronen, lijnen en stipjes. Deze tekeningen noem je ook wel het 'masker' van de bloem. Dit is een van de weinige orchideesoorten die geur kunnen afgeven. De viooltjesorchidee was een lievelingsbloem van Lady Di; een witte viooltjesorchidee met roze hart is naar haar genoemd.
Venusschoentje
Een van de gemakkelijkste orchideesoorten. Wel een liefhebber van wat schaduwrijkere plekken. Queen Victoria vond dit een bijzondere bloem, omdat deze orchidee meestal maar één bloem per tak heeft. Victoria zag hierin de glorie, maar ook de eenzaamheid van haar koninklijke functie.
Tot slot
Het is niet alleen maar leuk om te weten, hoe veelzijdig de orchidee is in soorten en kleuren. Handig is ook, bij of voor aankoop van de orchidee even een korte orientatie uit te voeren: hoe veel licht of schaduw wil deze specifieke orchidee? Valt deze plant binnen het scala aan orchideeën onder de meest gemakkelijke soorten, of niet? Door dat beetje voorbereiding, kan niets nog in de weg staan aan een aankoop waar je maanden of - met een beetje extra moeite - jaren plezier van hebt!
Reacties
Marloes, 07-08-2016
Ik heb meerdere orchideeën die fantastisch blijven bloeien, nu al jaren achtereen. Bij twee planten ontstaan er aan een stengel een 'nieuwe plant'. Dwz bovenin ontplooien zich nieuwe bladeren. Hoe kan dat? En kunnen hieruit ook weer bloemstengels groeien?
Marloes
Reactie infoteur, 08-08-2016
Dag Marloes,
Bij mijn weten, maar ik ben uitsluitend ervaringsdeskundig in het houden van orchideen, is dit de aanzet voor een nieuwe plant. Als hij luchtwortels maakt, kan de scheut eventueel geplant worden als hij volgroeid is ((zelf heb ik dit nooit geprobeerd want zo gemakkelijk als een orchidee kan zijn, zo onvoorspelbaar vind ik hem soms ook) en ja, hij kan alles wat een zelfstandige orchidee kan - ook bloemen produceren. Veel plezier ervan!
Maria
Anske van der Pluijm, 02-08-2015
Ik heb twee orchideeën die nu net weer nieuwe scheuten krijgen maar ik weet niet hoe ik ze bij de stokjes kan krijgen.
Bij de laatste poging knapte de stengel dus. Nu zijn de knoppen zo groot dat ze al paars kleuren maar helaas staan ze horizontaal
Ipv vertikaal. Ik hoop dat jullie de gouden tip voor mij hebben!
Reactie infoteur, 15-08-2015
Ik kan alleen uit persoonlijke ervaring spreken. Ik heb bij meerjarige bloeiers slechts een keer horizontale bloementakken gekregen, en wel aan een bestaande stengel die ik na de bloei niet tot aan de basis had afgesneden. Ik houd me verder aan de tip om de hele stengel na bloei te verwijderen. De scheuten die dan vanaf de bodem nieuw opkomen, zijn in mijn geval althans, altijd verticaal en goed met klemmetjes langs de steunstokken te leiden. Succes!
Veerle Bockstaele, 12-05-2014
Hoe komt het dat ik bij het houden van iedere orchidee te kampen heb met wolluis?
Graag een reactrie aub
Reactie infoteur, 12-05-2014
Beste Veerle, beste mevrouw Bockstaele,
Helaas is de orchidee een van de 'lievelingshapjes' van de wolluis. En de wolluis is een hardnekkige klant. Ik bestrijd zelf uitsluitend organisch, maar had met brandneltelgier geen effect (het is ook monnikenwerk om alle blaadjes met gier af te zemen). Echter, voor u het exemplaar weggooit, kunt u nog een andere, helaas ook voor de plant niet geheel zachtzinnige truc proberen: het onderdompelen. Vult u een emmer met water tot u het gehele bladgroen van de plant, ondersteboven, in de emmer kunt doen verdwijnen. Jammer genoeg geeft dit wat modder, want u moet echt de hele plant tot en met de basis die de bodem vormt, onderdompelen. Geen steel of blad of bloem mag aan de dompeling ontsnappen. Laat u de zaak nu een hele nacht of dag staan, erop lettend dat alles onder water blijft. Haal de plant boven water. Met wat geluk bent u van de diertjes verlost. Ik heb zelf wel succes gehad met deze methode, al is het even wat geknoei. Let wel: als u de planten toch verwijdert, is het zaak om de plek waar zij stonden een poos leeg te laten! Anders neemt een overblijfsel van die plakkerige narigheid die we wolluis noemen, mogelijk prompt de intrek in de nieuwe plant die u neerzet.
Veel succes,
Maria